Награди

Пролетните номинации за наградата "Хеликон" за 2010 година

Теодора Димова, Кристин Димитрова и Христо Карастоянов

◊ СЪБИТИЕТО

Пролетните номинации за наградата “Хеликон” за 2010 година


За онези, които следят най-новата българска литература номинациите за наградата „Хеликон”, обявявани на всеки три месеца, отдавна са като лоцманска книга – сигурна препоръка за най-доброто от излязлото на книжния пазар през сезона. Амбицията новите романи, сборници с разкази и майсторски мемоари и есеистика да бъдат оценени бързо, за да се препоръча на четящата публика най-доброто от актуалния книжен пазар, винаги е оправдана, независимо от това, че журитата се сменят всяка година. Доказателството е просто – няколко месеца по-късно, а понякога и година, отличените с номинация за наградата „Хеликон” биват забелязани и от други журита.

Председател на журито тази година е журналистът и писател
Юрий Лазаров, зам.-генерален директор на БТА. Неговата експериментална книга „Чичо Весо Облия” беше един от фаворитите на наградата през 2006 г.

Останалите членове са проф. Цветан Ракьовски от Югозападния университет в Благоевград, журналистката от вестник „Новинар” Аглика Георгиева, която е тазгодишният носител на наградата "Рицар на книгата" на Асоциация „Българска книга”, журналистът и поет Бойко Ламбовски, който оглавява културния отдел на вестник „Сега” и критикът Йордан Ефтимов, преподавател по теория на литературата в Нов български университет.


◊ НОМИНАЦИИТЕ

Петчленното жури на наградата „Хеликон” прецени като достойни, да получат вторите три от общо дванайсетте номинации за най-престижната днес награда за нова българска проза, романите на Теодора Димова (
Марма, Мариам) и Христо Карастоянов (Паякът) и сборника с разкази на Кристин ДимитроваТайният път на мастилото.

Не е изненада, че сред номинираните се оказват книгите на
Теодора Димова и Кристин Димитрова. Първият сборник с разкази на Кристин Димитрова беше сред фаворитите за наградата преди 6 години, а новата й книга беше посрещната с вълна от положителни рецензии. „Марма, Мириам” на Теодора Димова пък е един от бестселърите на свилия се заради общата криза книжен пазар. Версията на живота на Исус, предложена в него, не предизвика православната църква у нас, защото въпреки че е разказ на писател, не противоречи на църковния догмат, а представлява успешен опит да покаже как чудото на християнската вяра е възможно и днес. Така дъщерята на класика Димитър Димов се нарежда до Деян Енев като писател, предан истински на моралните завети на православието.

Никой няма да се учуди и от номинацията на новата книга на
Христо Карастоянов, който вече се превърна в най-номинирания автор, непечелил досега наградата „Хеликон”.

Сред обсъдените, но все пак неноминирани книги са дебютният роман на поета Борис Роканов
Шейсет и четири хиляди деветстотин двайсет и осем” и книгите на три дами – „Там, където ни обичат” на Нина Божидарова, „Пианото” от Леа Коен и „Колкото до Шотландеца” на Росица Ташева.


На церемонията в събота, 29 май, в книжарница “Хеликон-Витоша” на бул. “Патриарх Евтимий” 68 в София бяха връчени грамотите на вторите номинирани за годината автори.

Автор:
Йордан Ефтимов
Публикация:
30.05.2010 г. 16:40
Посетено:
1782
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/36/news/10104-proletnite-nominatsii-za-nagradata-helikon-za-2010-godina