Пример-но

Диктатурата на "Белия боклук"

Как в Англия изобилието от социални помощи роди феномените: "деца срещу пари", "деца раждат деца", "деца в центрофуга"...

Случаят Шанън Матюс или “Деца срещу пари”

Тази седмица се навърши точно година, откакто английската полиция в Западен Йоркшир обяви масирана акция по издирване на едно деветгодишно момиченце. Шанън Матюс беше изчезнала “мистериозно” по пътя от плувния басейн към къщи. Майката, 33-годишната британка Карън Матюс, която има седем деца от пет различни мъже, ридаеше и се кълнеше, че не знае нищо. След 24-дневно дирене на стойност 3 милиона лири стерлинги, в което взеха участие повече от 300 полицаи и по мащаб надхвърли издирването на серийния убиец от 1970 г., в началото на март миналата година полицаите откриха Шанън... под дивана на чичо й. Единайсет месеца по-късно следствието установи, че не друг, а  майката е планирала отвличането й, че между нея и чичото е имало заговор. Планът бил Шанън да бъде дрогирана, отвлечена и държана в апартамента на чичото, за да могат да се приберат колкото може повече пари, които междувременно медиите щeли да отпуснат за диренето (един таблоид бе вече обявил сумата от £50,000). Миналият месец Кралският съд в Лийдс осъди Карън и нейния съучастник на по 8 години затвор. Случаят е симптоматичен не само поради характера на извършеното престъпление, но и заради фактите, които той оголи пред обществото.

Карън Матюс отвори очите на света към една прослойка, за чието съществуване повечето англичани си правеха оглушки, надявайки се, че е само временно явление, докато междувременно – бавно и методично тя се бе превърнала в класа. Годишно 45 000 британчета, т.е. седем процента от общия брой новородени, се регистрират при отсъствието на баща върху свидетелството им за раждане, а четири от всеки 10 бебета са родени от майки в пубертет. Средногодишно заплатата на една фризьорка не надхвърля 10 000 лири, сума по-ниска дори от парите, които една самотна майка с две деца получава под формата на социални помощи.
 
Защо ми е да работя, щом мога да раждам деца и държавата ще ми плаща за това – пита днешната средностатистическа  англичанка

От 1998 г. насам цифрата безработни, които не търсят активно работа и живеят изцяло от социални помощи, се задържа постоянна – 1.2 милиона. Тази внушителна маса хора няма нищо общо с 2.8 милиона безработни, които загубват работата си поради съкращения в хода на  рецесията.

Децата в “семейството” на Карън, чийто годишен доход от
£20 000 е изцяло от социални помощи, са седем. И седемте ходят боси и гладни не поради беднотия, а защото майка им я мързи да сготви и да ги нахрани. Стъпалата на деветгодишната Шанън са инкрустирани с кал и мръсотия, а по главата й има гниди. Това не е нищо в сравнение с ужасяващата гледка на пребиваната от бой Сана - двегодишно момиченце в друг град на Кралството, което умря под ръцете на “самотната” си майка и любовника й... заради пари. Следствието установи, че Сана е била затваряна в долап, въртяна в центрофуга и пребивана с кол. Съдебно-медицинската експертиза показа 107 наранявания по детския труп. Майката получи 9-годишна присъда, а любовникът й – доживотен затвор, което, разбира се, е единственото, което той заслужава, но няма да върне Сана на този свят.

Но да си дойдем на приказката. Карън Матюс е взимала £287.00 на седмица, с които е задоволявала нуждите си – личните и тези на партньорите си. Според съставеното от полицията родословно дърво, имената на мъжете, с които е преспивала, надхвърлят 300.

Случаят на Карън Матюс не е единичен, нито е изолиран.


Класата на белия боклук, white trаsh

е поколението бели и полубели британци, родени през и след 70-те, голяма част от които не са имали нито един работен ден през живота си, живеят изцяло от социални помощи, правят деца от безразборни връзки и в повечето случаи са криминално проявени.

Един наркодилър, който понастоящем излежава присъда в затвора Брикстън и е баща на пет деца от три различни жени, казва как стоят нещата в неговия случай. Да кажем, че се запознае с жена и почнат да се срещат, след две седмици бебето е готово, жената е бременна и няма пет-шест. Обаче те едва се познават, та камо ли да става дума за семейство. Въобще не живеят заедно и това не се подлага на обсъждане. “Жената получава помощи от държавата, мъжът – шут отзад. За какво й е мъж. Държавата го измества изцяло. Въпреки че съм от гетото, аз може да съм старомоден, но обичам децата си и милея за тях. Държавата обаче е бащата в случая. Какво мога да сторя, ако видя, че децата ми са в немилост? Нищо!”

Излиза, че за разлика от България и останалия свят, самотното майчинство в Англия е една от най-атрактивните и перспективни “професии”. Особено атрактивно в Англия е да станеш майка още в пубертета.


Мейзи, добре дошла в модерна Англия
или
Как деца раждат деца

Няма да е изсъхнало още мастилото от изписаното по случая и на 13-годишния Ралф (Алфи), 15-годишната Шантел и новородената Мейзи им предлагат самостоятелно жилище. Не че не е станало без намесата на близки и приятели на “родителите”, ала лабиринтите на бюрокрацията са вече надхитрени и трудът – увенчан с успех. По ирония на съдбата, както и на английската фонетика maze (лабиринт) се произнася по начин, подобен на името на новороденото.

И каква е поуката от всичкия този шум за нищо?

На полицията в Англия не й се занимава и се отказва да заведе следствие за полови сношения извън закона под предлог, че е загрижена за благоденствието на новороденото. Истината е, че просто няма ресурси. Нивото на престъпност в Брайтън и Ийстбърн е толкова високо (проституция, изнасилвания, наркотици), че едно дете повече или по-малко, родено от тийнейджъри, не е кой знае какво престъпление. Социалните служби също се оттеглиха. В същото време интересът към случая от страна на тийнейджърите не стихва и тежко им на учителите, които само след броени дни, когато ваканцията свърши, ще трябва да се червят пред възпитаниците си. За тях, днешните духовно и физически занемарени, обезграмотени и просмукани от насилие и похот английски тийнейджъри, случаят на Ралф и Шантел е пример за подражание, модел за поведение и символ на новаторство, равносилен по значение с този на Ромео и Жулиета.


Бунтарите на новото време:
родители в пубертет – това ли е модерна английска двойка?

Истината е, че Великобритания има най-висок ръст на тийнейджърска бременност в Европа, а в световен мащаб по този показател тя отстъпва само на Америка. Изчетох изписаното по въпроса и коментарите по случая де що има – в английските и в българските вестници. Само на две места срещнах писано за морала. Ед Балс, министърът на училищата, си посипа главата с пепел, питайки: “Къде е моралът в училищата ни? Половото възпитание е лишено от какъвто и да е морален заряд. Лесно е да учим учениците как се поставя кондом върху банан, но освен него има още много да се учи. С нашите камъни по нашите глави – излиза, че половото образование в нашите училища има обратен ефект - вместо да учи, то насърчава учениците да го практикуват помежду си.”

Аз от своя страна питам какъв ще да е бил моралът на това момиче в пубертет, за да разтвори крака и да се впусне в полово сношение просто от скука и любопитство? Това ли видя тя от майка си и това ли научи тя от нея? Чувала ли е тя думите въздържание, целомъдреност и непорочност? Чела ли е някога нещо по-различно от „OK!” и “Сън”. Едва ли. 
   
Публична тайна е, че общообразователната система в Англия е в плачевно състояние. Миналата година броят на английските тийнейджъри, които успяха да завършат задължителното си образование, полагайки 5 от задължителните изпита, сред които математика и английски, е по-малко от половината. Английското Министерство на стандартите в обучението, възпитанието и уменията на подрастващите, Ofsted, обяви неотдавна, че за повече от 1.5 млн. ученици в Англия и Уелс средното образование е със занижен контрол и дисциплина.

За учебния процес не говорим, а съдим по резултатите: всеки пети англичанин между 18-28 години бърка правописа, не може да борави с дробни числа и не знае как се пише писмо. Тогава защо ходят на училище английските ученици? Колкото да си уреждат срещи, или да си разменят компютърни игри, или да си показват дрехите? През 2007 г. около 189 000 от завършилите 5-ти клас - или 9.4 процента са регистрирани като неработещи и незаети в по-нататъшно образование, т.нар. нова под-класа, наречена Нит (Neet).

От нея до Белия боклук има една крачка

Сигурно всичко гореописано не е случайно, щом като самата точка 6 от Кодекса на добрата училищна практика постановява, че “учениците имат право да прекарват времето си в училище, без да им се оказва вмешателство”.

Пример за това как се бди над този закон е случката отпреди две седмици, когато едно момиче на 13 години се явило на училище с минижуп и учителката й казала, че “прилича на уличница и че няма нужда да си излага целулита на показ”. Не друг, а учителката била извикана пред учебния съвет и предупредена за уволнение.

И накрая, за да привърша, ще цитирам няколко реда от един черен анекдот, който се разпространява сред чужденците на Острова апокрифно.

“...Щастливи сме да подкрепим всеки, който е достатъчно нещастен да се роди извън нашия Коронован Остров и иска да се установи за постоянно в най-голямото средище на социални помощи в света... И така, не е лошо да знаете следното:

...Около половината семейства в UK имат домашни любимци - най-популярни са кучетата и котките. Някои англичани държат възрастните си родители у дома  - за забавление на кучетата и котките. Повечето обаче изпращат тези същества, изискващи много грижи, в "старчески домове" - нещо като "общежития за кучета", но по-лошо обзаведени и по-евтини.

...Други семейства имат деца, които посещават училище до 5-ти клас. Голяма част от тях не дочакват края на учебната година и ако междувременно не забременеят, или не влязат в затвора, стават продавачи. Достойно за отбелязване е, че продаването на трева е засега най-доходоносната професия в UK, следвана от миячите на стъкла и съдържателите на фиш ен чипс...”

_______

Въпреки че според  моите съседи - англичани, които до неотдавна купуваха имоти в родината ми: “България е това, което Англия беше преди 40 години”, България не е имунизирана от подобно опозоряване. По логиката на моите съседи, след броени десетилетия и България я чака същото.

Истината, която лъсна пред очите ни е, че не друг, а белият боклук командва парада на благоденствието и социални помощи в една държава от първия свят. Какво да кажем тогава за останалите държави? Системата на социалните помощи в Англия, от които тези бурени избуяват още повече, плаче за ремонт. Ако не се побърза, белият боклук ще залее и останалата част от обществото.
Автор: Анна Койчева, Източен Мидландс, Англия
20.02.2009 г. 22:17
Посетено: 3875
Етикети: Диктатурата
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/35/news/7339-diktaturata-na-beliya-bokluk