Пример-но

Тя ще дойде в България

Дами и господа, Наоми Кембъл!

Тя ще дойде в България


◊ ЗАКОНИТЕ И НИЕ

Тези дни правителството и парламентът пак направиха нововъведения в нашия живот. Например, нови административни процедури предвиждат наказания, като общественополезен труд, 2-3 дни престой в килия, 50 лв глоба на ден и други подобни, ако не си платиш навреме глобата, наложена ти за някакво провинение. Само дето няма 50-100 тояги по ходилата. Но има 30 дни затвор, ако с много децибели нарушаваш спокойствието на съседите си. Преди време имаше и други подобни закони - глоба за това, че не си поставил предпазен колан в колата, глоба за хвърлен по улицата фас, за неопределяне места за пушачи и непушачи в ресторанти и кафенета, за продаване на цигари и алкохол на деца, правила за движение на колите с включени фарове през деня…

В повечето случаи това са хубави, като замисъл, закони. Но ние сме лоши при  изпълнението на хубави обществени правила. Защото у нас действат два основни принципа: “всяко чудо за три дни” и “престъпление без наказание” (във фактическия, не в философския анализ на Достоевски). Заради спорадичността, преходността на действието им, ние де факто не спазваме тези закони и така правим доста много нарушения на реда и екологията по улици, площади, кафенета и други обществени пространства. Логичен и многократно обсъждан по кафенета и ресторанти е въпросът: законите ни ли са лоши, недобросъвестно ли са контролирани или ние нямаме мотивация и респект да ги спазваме. Или просто “ние самите сме нашето наказание”, както е казал един древногръцки философ. Резултатът обаче е известен – закони се нарушават, а справедливи санкции не се налагат. Ето го принципът “престъпление без наказание”: българското наказание е обратно пропорционално на длъжността, на паричното състояние на личността, извършила престъплението (такъв принцип, но в права пропорционалност, действа и при награждаването - така романът на ректора на Софийския държавен университет става най-хубавият за 2006-та година!). Накратко: колкото си по-политик и по-бизнесмен, толкова по-малко или никакво наказание получаваш.


◊ ЗАКОНИТЕ И ТЕ

Няма го геният Фьодор Михайлович Достоевски, но за това пък Тя  ще дойде в България. Родена е през май 1970 г. в Лондон. Прекалено чаровна от дете, в което е вложена магията на гените - 7/8 идват от ямайска танцьорка и 1/8 - от китаец, на който и до днес момичето не знае името му. И при споменаването на този епизод от семейната сага на нейните родители, тя, със силата на удара на Майк Тайсън (един от нейните любовнци), хвърля позлатения телефон върху лицето на прислужницата си, за да бъде само за първите 2-3 месеца на тази година осъждана два пъти на общественополезен труд, в резултат на което от 19 март ще мие 5 дни гаражите на боклукчийските коли в Манхатън, Ню Йорк….

Дами и господа, Наоми Кембъл!
Автор:
Георги Чалдъков
Публикация:
14.03.2007 г. 10:10
Етикети:
Посетено:
2787
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/35/news/3643-tya-shte-doyde-v-balgariya