Пример-но

Как се избира учебник

Интервю на Зорница Маркова с Пребен Шпет

. Кои според вас са най-големите проблеми при издаването на учебници?

Основният принцип при издаването на учебници в Европа е свободният пазар. Затова ясно мога да кажа, че всяка заплаха за свободния пазар ще ви създава проблеми след влизането в ЕС.

В България за всеки един предмет издателите може да предложат общо шест варианта на учебници. Тези книги се изпращат до всяко училище, което прави по 3 хил. копия на учебник. Учителите трябва за много кратък срок да се запознаят със съдържанието и да го оценят. За мен беше много интересно да разбера, че самите директори също оценяват учебниците, въпреки че те едва ли познават в детайли учебното съдържание по всички предмети. Не виждам никаква логика в това. След тази оценка комисия в министерството решава да избере три от шестте учебника. Това изобщо не го разбирам. Още по-неразбираемо за мен е, че след тази процедура три от шестте учебника трябва да се изхвърлят. Това е загуба за издателя, която се изчислява на 30 хил. лв. може би.

. Каква е практиката в другите страни в Европа и срещали ли сте подобна схема на подбор другаде?

В Словения и в Унгария например държавата прави списък с одобрените учебници, но без ограничение на броя. Въпреки това издателите могат да пуснат на пазара и неодобрените книги, само че те са на по-висока цена. При одобрените учебници държавата слага горна граница на цената.

Към пълния текст на интервюто.
Автор:
Публикация:
13.11.2006 г. 18:27
Посетено:
2272
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/35/news/3031-kak-se-izbira-uchebnik