Интервю

Ивелина Балчева: Несъвършенството е реалната ни несвобода

Музикалните закони действат навсякъде и влияят на всички нива в живота ни

Ивелина Балчева: Несъвършенството е реалната ни несвобода


◊ СЪБИТИЕТО

С концерт на етно-джаз певицата Ивелина Балчева завърши честването на 132-годишнината от Освобождението на България в Кърджали. Певицата вече 26 години радва феновете си с невероятния си глас, съчетаващ дълбок лиризъм и изключителна дълбочина на чувствата. Разбирането й за музиката и изкуството въобще, като променяща се динамично реалност, я прави изключително модерна и съвременна. А с изключителните си вокални и артистични данни и с широкото си амплоа, включващо фолк, джаз, поп и рап, тя успява с лекота да задържи интереса на меломаните към нея, в това число и на най-младите. За това й помагат и нейните широки интереси, включващи музикална психотерапия, езотерика, медиативна методика и др.


◊ ИНТЕРВЮ

- Явно музиката за Вас, г-жо Балчева, е нещо много повече от забавление?
- Това е било известно още в зората на човечеството, а сега само го преоткриваме. Музикалните закони действат навсякъде и влияят на всички нива в живота ни. Музиката е мелодията на Светлината, а Божествените идеи се изразяват чрез хармония, мелодия и ритъм. Тайните на Вселената също са кодирани във връзката между идея, тон и форма. А пък тя свързва звуците, формите и Словото в най-великата хармония. Тази в музиката на сферите. Така че много е важно да имаме повече познание за нейното въздействие.

- И Вие правите доста в това отношение…
- От 4 години вече работя за деца с психически проблеми и използвам терапевтична музикална методика. Вярвам, че тепърва ще бъдат финансирани все повече подобни структури и програми, които ще използват възможностите на музиката като катализатор на жизненост и оптимизъм. Изкуството все повече ще служи за арт терапия и ще ни адаптира към новите и непрекъснато променящи се реалности. Затова музиката трябва все повече да въздейства и да съжителства с проблематиката на обикновените хора. И да придобива все повече социални функции.

- Музиката е и вид свобода. Сега свободни ли сме?
- Свободата, както дава, така и взима. Тя може съвсем да те ограничи, да те затрудни дори да дишаш. Защото зависи от толкова много неща. И ако искаш да си вън от нейните ограничения, трябва да се бориш с тях, което не е никак лесно. Затова хората предпочитат по-лесното – да останат в „затвора” на онзи тип освободеност, който е под контрола на нечий диктат или нечии чужди правила. Ето защо свобода в чист вид няма. Човекът е свободен само в съня си, в съновиденията си. Във всички други случаи се самоопределя спрямо законите и правилата на някой друг.

- И Санстефанска България ли е такъв вид свобода?
- Напълно. Освобождението от каквото и да било робство, понякога не е от никакво значение. Защото може да си живял в робство, но да си се чувствал много по-свободен, отколкото преди „несвободата” си. Много по-свободен да изявиш себе си, отколкото преди да си влязъл в новите си териториални граници, за пореден път наложени от някого като ултиматум.

- Значи робството продължава?
- Нещо повече. То е програмирано. Съвсем умишлено се работи за несъвършенството на човека (неговата реална несвобода). За да може той да бъде управляван, въвеждан в малоумни игри, в нещо антидуховно, антикултурно, античовешко. И тази тенденция се развива в световен план.

- Май само Небето може да промени това извечно статукво.
- То има тази регулативна функция. И сега все по-отчетливо и настоятелно си казва думата. Още много неща има да ни се случат, като ставащите сега земетресения, наводнения и др. Когато нищо друго не помага, тази намеса идва като крайно отрезвяване. Ще се отиде и доста по-далече. Много от световните и нашите територии ще изчезнат. Но имаме да научим и друг урок. Че нищо не е толкова страшно, колкото изглежда. Ще се научим, както се раждаме, така и да умираме с оптимизъм. Да се чувстваме като неизменна част от вечния енергиен кръговрат.

- И все пак българското ще оцелее…
- Българският ген е толкова жилав и устойчив, че непременно ще оцелее. Нали е разпръснат навсякъде по света от нашите прадеди, които са съградили многобройните си държави и градове. Сигурно е, че паметта от нашата велика цивилизация ще бъде съхранена.

Автор:
Интервюто взе: Лияна Фероли
Публикация:
07.03.2010 г. 21:27
Посетено:
2077
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/34/news/9481-ivelina-balcheva-nesavarshenstvoto-e-realnata-ni-nesvoboda