Интервю

Габровци откриват Панаир на младите в Младежкия театър на 9 октомври

Интервю с Невена Митева, директор на габровския драматичен театър "Рачо Стоянов"

Габровци откриват Панаир на младите в Младежкия театър на 9 октомври


◊ СЪБИТИЕТО

От 9 до 15 октомври 2009 в Младежкия театър "Николай Бинев" в София ще се състои фестивала "Панаир на младите", който акцентира върху представянето на дебютни проекти, дело на млади режисьори.

Фестивалът започва на 9 октомври от 19 часа с представлението “Методът G” на габровската театрална трупа, което ще се играе в Камерна зала.


◊ СПЕКТАКЪЛЪТ

“Методът G”, с оригинално заглавие “Методът Грьонхолм”, е един от най-поставяните модерни текстове в европейските театри за последните няколко години. Големият успех на каталунския автор Жорди Галсеран се дължи на оригиналната драматургична композиция, на остроумния диалог и най-вече на динамичната и провокативна ситуация, в която са поставени персонажите в пиесата. 

Голяма и печеливша компания е обявила конкурс за висш мениджърски пост. Провежда се групово интервю с четиримата финалисти в конкурса. Те са най-подготвените, най-интелигентните и най-рефлективните, но мястото е само едно. Те ще трябва да изпълняват невъзможни задачи, ще станат свидетели на неочаквани обрати, докато не си зададат въпросите: “Колко може да се пожертва в името на успеха?” “Докъде можем да паднем, за да се качим най-високо?” И най-вече: “Струва ли си?”


◊ ИНТЕРВЮ

- Г-жо Митева, с габровското представление “Методът G” се открива фестивалът "Панаир на младите" в Младежкия театър на 9 октомври. Как се стигна до участието на габровския Драматичен театър "Рачо Стоянов"?

Спектакълът ни беше избран от селекционера на фестивала Кремена Димитрова.


- Разкажете ни повече за режисьорката на “Методът G” Надя Асенова и екипа на спектакъла.

Надя Асенова работи в габровския театър от 6 сезона. Завършила е две специалности в НАТФИЗ – “Режисура за драматичен театър” и “Пантомима”. Има реализирани проекти в други театри из страната, както и в два софийски. Познава много добре трупата на габровския театър, а в случая с “Методът G” имаше задачата да работи с най-новото попълнение – Мирослав Кокeнов, Силвия Чобанова, Димитър Иванов, както и Милен Вангелов, който не е дебютант.

При избора на драматургия, се ръководехме от желанието да представим текст, който да бъде интересен и провокативен, както за публиката, така и за актьорите. Смятаме, че екипът се справи много достойно, за което принос има и гост-сценографът – Маноела Дойчинова, която работи с Надя и по детския спектакъл “Самодивска мома”.


- Какъв е интересът на младите в Габрово към театралното изкуство?

Нашият театър в последните години има сериозно ядро от младежка публика. Причините са няколко - едната е присъствието на интересни млади хора в трупата, а другата, че в репертоара ни присъстват заглавия, предназначени именно за такава аудитория.


- Какво се случи на габровската театрална сцена тази година и какво предстои на трупата?

В тази календарна година се състояха премиерите на невербалния спектакъл "Татул" по
Георги Караславов, детския спектакъл "Самодивска мома" от Анна Петрова и шоу спектакъла "Stefan - 11 песни за любовта" (гост Стефан Рядков). В момента се репетира "Нашенци BG" по Чудомир.

Особеното в този театрален сезон е интензивното участие на наши спектакли в международни фестивали. Между тях са "Татул" - Друмеви театрални празници, Фестивал на ритуалния и традиционен театър - Техеран, Иран, и Фестивал на авангардния театър - Кайро, Египет;
"Stefan - 11 песни за любовта" - Гран при от Албамоно - Корча, Албания, Фестивал на моноспектаклите - Битоля, Македония, "Видлуня" - Украйна, и Фестивал на комедията - Куманово, Македония; "Любовен квадрат" - Фестивал на комедията - Куманово, Македония, и "Методът G" - в Панаир на младите.
Автор:
Момчил Цонев
Публикация:
08.10.2009 г. 14:19
Посетено:
1820
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/34/news/8579-gabrovtsi-otkrivat-panair-na-mladite-v-mladezhkiya-teatar-na-9-oktomvri