Интервю

Д-р Тодор Чобанов: Музейната система в страната ще претърпи промени от есента

Зам.-министърът на културата иска да запази уникалния ландшафт на градовете

Д-р Тодор Чобанов: Музейната система в страната ще претърпи промени от есента


◊ СЪБИТИЕТО

Зам.-министърът на културата д-р Тодор Чобанов гостува в Русе по време на тържествата, посветени на 100-годишнината от Паметника на Свободата.

На пресконференция с медиите той съобщи за проблемите на Министерство на културата на държавно и регионално ниво. Д-р Чобанов не скри, че наследството, което е останало от предните управляващи в институцията, е окаяно. Този факт обаче, допълни той, няма да е пречка да се търсят различни форми на финансиране на културната институция.

В регионален аспект, зам.-министър Чобанов показа, че е запознат с проблемите на града и ги посочи като належащи за разрешаване. Афинитетът му към археологията пролича в определението, че това е ресурс, който може да се определи както като културен, така и като икономически. Според него градът има този потенциал, защото от историческа гледна точка тук има мощен римски фундамент. Научните проучвания и разкопки са потвърждение на твърдението му, че те могат да бъдат и решаващи в културната политика на селището.

Следващ проблем за града, който зам.-министър Чобанов определи е обогатяването и обновлението на Русенската опера, избор на мениджър. Той подчерта, че са предвидени средства за ремонта на сградата, но това ще стане едва през 2010 година. Зам.-министър д-р Чобанов бе любезен да отговори и на още въпроси.


◊ ИНТЕРВЮ С ТОДОР ЧОБАНОВ
 
- Д-р Чобанов, Вие сте археолог, какво е вашето мнение по отношение на иманярските набези?

- По отношение на иманярството и престъпността, свързана с културното наследство, работя от много години. Ако трябва да бъда точен, от 2003 година водя борба в тази посока. Това, което ще се предприеме, е в контакти с МВР - подобряване отношенията между двете министерства, на културата и МВР. Съвсем наскоро бяха приети големи поправки в текстовете за наказателния кодекс по отношение на иманярството. Драстично са увеличени всички наказания. Наложени са тежки имуществени санкции за лицата, осъдени за иманярска дейност и трафик с организирани престъпни групи. Таванът е десет години за присъдите, преди беше шест. Предвижда се отчуждаване на половината от цялото имущество на осъдените лица. Ще се стараем да се прилага наказателният кодекс. Министерството на културата ще подкрепя както МВР, така и Прокуратурата за борба с иманярството и незаконния трафик. Ще работим и за ценностите ни зад граница, вече има няколко образувани преписки по този въпрос. Едната е вече приоритет за така наречените девет византийски чинии, които в момента са в гръцки музей. Те трябва отново да бъдат върнати в България. Аз съм оптимист и смятам, че това ще стане.


- Дано нещата да станат и законите да влязат в действие!

- Уверявам Ви, че това е моят личен приоритет.


- Какви са промените, които бихте искали да направите в музейната система. Защо?

- Музейната ни система не се намира в желаната ситуация, тя трябва да се оптимизира. Ще търсим начин да стимулираме музейните работници, като един процент от приходите остават за тях. Служителите в тази област са ощетени и получават едни от най-ниските заплати. Това ще стане като в публичния сектор настъпят промени. Освен това работещите в тази сфера трябва да знаят, че музеят трябва да се посещава от повече хора, да се предлагат много услуги. Заедно ще търсим пътя за разрешаване на този проблем.

Друго, което ще направим, е да оптимизираме музейната мрежа. Не навсякъде музеите функционират в точния формат, вид и тип. Едни ще преименуваме, някои ще слеем, други ще закрием, на места ще създадем нови. Въпросът е, че така наречените регионални исторически музеи не са това, което трябва да бъдат, не са методически центрове, каквито реално трябва да бъдат. Задачата ни е да се работи и да се подобри тяхната ефективност. Ще следваме италианския модел, който е един от най-ефективните в света. Ще се стараем музеите да бъдат с ясна функция по отношение на опазването на културното наследство. Сега анализираме ситуацията и през есента ще излезем с ясна концепция за системата.


- По време на пресконференцията се визира арт лотото, че е порочно. В момента в Плевенския исторически музей се пускат билети с лика на примата Гена Димитрова. Инициативата е на Държавната лотария. Вашият коментар?

- Държавната лотария може да извършва такава дейност, а музеят подава снимката на Гена Димитрова. Не съм запознат точно със случая, но е похвално, защото това е начин да се подпомага музея. Полезен опит.


- Допустима ли е?

- Не съм запознат със случая и не мога да коментирам. Но по принцип Държавната лотария помага за набиране на приходите. За мен Държавната лотария или така нареченото арт лото трябва да има един оператор, част от приходите да остават за културата. Но затова ще се направи анализ и след това ще се предприемат съответните действия.


- Как ще коментирате факта, че има архитектурни сгради-паметници, които се рушат. Общината като институция е безсилна, защото те са собственост на наследници, които не могат да си поделят имота?

- В голяма част от случаите се касае за недобросъвестно отношение на собствениците. Според мен трябва да се затегнат санкциите по отношение на такива стопани. В София вече се направиха тези първи крачки. Трябва да се наказват недобросъвестните собственици.


- Как реално ще стане това?

- Глоби, ипотека в полза на собственика, а парите ще се използват в полза на ремонта на сградата или къщата, укрепване на имота. Далечната ми цел е да запазим културния ландшафт на градовете, те да имат оригинален градски облик. Ако някой смята, че ще разреши проблема като остави собствената си къща да падне, той е на грешен път. Ще стимулираме собствениците да запазват къщите си, да ги реставрират. Ако искат да изграждат нови, то те да наподобяват старите. Политиката ни ще бъде да запазим оригиналния облик на центровете на българските градове. Проблемът е много сложен, в София има три драстични примера. Единият от тях е Китайското посолство. Желанието ни е да се борим за всяка къща. За съжаление масова практика е умишлено да се оставят сградите да се разрушават и да започнат след това да строят десететажни билдинги. В диалог сме с Министерството на труда по отношение на проект „Красива България”, за да можем да направим ремонт и освежаване на такива обекти.

Автор:
Лилия Рачева
Публикация:
29.08.2009 г. 17:18
Етикети:
Посетено:
1810
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/34/news/8366-d-r-todor-chobanov-muzeynata-sistema-v-stranata-shte-pretarpi-promeni-ot-esenta