Интервю

Тв водещият Драго Драганов-Чая: Уважение сме длъжни да даваме на всеки по-голям от нас

Вотът на БГ Евровизия бе организиран

Тв водещият Драго Драганов-Чая: Уважение сме длъжни да даваме на всеки по-голям от нас


◊ СЪБИТИЕТО

В Русе Драго Драганов-Чая стартира поредицата от концерти, за да представи пред почитателите си най-новите си песни. Чаровният тв водещ показа пред публиката, че бързо скъсява дистанцията от сцената, защото е непринуден и контактен с аудиторията. Драго Драганов-Чая сподели пред почитателите си, че се чувства повече тв водещ, а не певец. Това, което прави за тях, е да ги развесели и да създаде добро настроение въпреки кризата. С много енергия, заряд и раздаващ се до последната песен, тв водещият показа как се прави шоу на живо.

 
◊ ИНТЕРВЮ

- Драго, ще започна интервюто от един разговор с Орлин Горанов, който наскоро сподели пред „Форум”, че днес няма кой да организира концертните изяви на изпълнителите? Лесно ли е да се организират концерти?

- Безумно трудно е. Но не защото хората не обичат концертите, а отвикнаха да ходят. Проблемът е, че за да се организират концерти на наши изпълнители, билетите трябва да бъдат съобразени по отношение на публиката, защото всяка вечер те са зрители на тв шоу от световна класа, без да напускат дома си.

- Тогава как се продават билети за чуждите певци?
- Да, билетите за Мадона свършиха за два дни, но колко са българските изпълнители, които могат да напълнят един стадион или зала? Може би едно-две имена от фолка, Лили Иванова и Слави Трифонов могат да направят това!

Задължително условие е да се търси финансова подкрепа. През последните няколко години имах възможност да получа одобрение и уважение от страна на много крупни бизнесмени в България, които по някакъв начин ме каниха да бъда водещ на техни празници във фирмите им и частни партита. Не си позволих нито веднъж да използвам тези познанства, нито да искам пари от когото и да било. И съвсем гордо мога да кажа, че последният ми албум с песни, които представям първо в Русе, е продуциран изцяло от мен. Това са пари, които съм ги изкарал и влагам в този продукт. Освен десетте песни, включени в албума, записал съм още шест, но те никога няма да видят бял свят, защото не са мои.

Група приятели от Централния кооперативен съюз в София поискаха да имат песните ми на диск. Казах им, че имам диск за себе си, но песните ми не са издадени на албум, защото са необходими още малко пари, за да може да се оформи този проект. Тогава те се заинтересуваха и предложиха да ми помогнат, за първи път получих материална подкрепа от хора, които ме уважават, ценят и поискаха да имат този диск. Безкрайно съм благодарен за жеста им. По тяхно желание организирам концертите си в големите градове на страната.

- Българската Евровизия скандализира обществото. Твоята позиция каква е като страничен наблюдател за класацията на песните?
- БНТ не провежда вота. Той се възлага на фирма, да организира вот. Ние, БНТ, поискахме становище от фирмата, провела вота, и установихме, че няма манипулация. Но има едно, има едно голямо НО. Вотът е организиран, същото е като публиката на концертите. Ако не обиколиш фирмите и не успееш да продадеш билетите на едро, ако не успееш да си организираш нещата така, че хората да напълнят залата, концертът няма да стане. В случая, решаваш на всяка цена да си търсиш лоби и канализираш нещата, намираш си хора, купуваш си карти, наемаш Call center, всичко това не е забранено от регламента. Друг е въпросът защо не направиха така и известните ни изпълнители, може би те бяха убедени, че е достатъчна подкрепата на феновете. Тук идва и основният проблем, че това не е морално. Но кой в България днес, кой зачита морала? Уви! Един организиран вот постави тази песен на първо място и раздели гилдията. Конкурсът вместо да обедини музикантите, авторите на текстовете, композиторите, целия народ, успя да ги раздели. Има хора, които твърдят, че песента е страхотна, смятат, че Краси Аврамов е уникален талант. Колкото врагове, толкова и фенове има той, може би. Объркан съм от създалата се ситуация, защото чаках да се роди една българска песен, да се запее от всички, да бъде тотален, стопроцентов хит. Както „Губя контрол, когато теб те няма” на Миро. Това е песен, харесвана от всички. Такава песен България трябваше да изпрати на Евровизия и да има самочувствие.

- Мариана Попова направи едно голямо концертно турне преди Евровизия, афиширайки предаността си към феновете, но не и участието си в Евровизия.
- Трябваше навсякъде да мобилизира хората, защото това е разрешено от регламента. В същото време тя е един от изпълнителите, които имат морал, вярва в любовта на феновете, този тип участници се почувстваха излъгани и обидени. Не съм голям оптимист за конкурса Българска Евровизия през следващата година, ако регламентът му не бъде променен на сто процента. Смятам, че ще има голям отлив от участие на големи имена. Това е лично мое мнение. В случая не говоря като служител на БНТ, защото телевизията проведе конкурса блестящо, отзивите са изключителни, както и шоуто „Бъди звезда” стана добро и показа каква е ситуацията, колко много са хората, които се напъват да пеят на сцената, но стават ли?

- Да, и „Мюзик Айдъл” е потвърждение на това?
- Имаш предвид предварителните кастинги. Музикалният формат ни показва, че в България има уникални явления в певческо отношение. Но има един много сериозен проблем, те нямат свое АЗ. Пеят прекрасно на английски език, имитирайки до съвършенство изпълнители, които гледат по MTV, но не могат да изпълнят една българска песен. Те дори не могат да направят своя собствена трактовка на песен, добила широка популярност. Моите фаворити са Александър Тарабунов от Македония и Магдалена Джанаварова - тя е уникална и талантлива, но певица без български репертоар. Ако тя не успее да си създаде собствен репертоар, според мен, ще заглъхне.

Участниците в „Мюзик Айдъл” имат бъдеще, което, реално, нямат големи български имена в нашата естрада. Зад тях стои мощна продуцентска компания. В един момент те имат широко поле за изява. Стига обаче да бъдат себе си. Аз имам самочувствие не на певец, а на човек, който има индивидуално, собствено присъствие на сцената. Не подражавам на никого, а хората, които идват на концертите, го виждат.

- В поредица от интервюта във „Форум” с изпълнители като Богдана Карадочева, Орлин Горанов, Мими Иванова и др. една от темите ни беше доколко новите имена търсят певците с опит на сцената за съвет.
- Въобще не ги търсят. Никакво внимание не им обръщат, те дори не ги поздравяват. Тук става въпрос за липсата на възпитание. Уважение сме длъжни да даваме на всеки по-голям от нас, в пряк и преносен смисъл. Тоест, когато си даваме сметка, че един човек е доказал таланта си във времето, независимо от личните ни вкусове, трябва да изразяваме уважението си. Говоря за всичко, което касае изкуство, журналистика. Това, че не знаеш песните на Богдана Карадочева наизуст, не означава, че не трябва да изразяваш уважението си към нея.

- Дай боже, всички да са като нея!
- И аз така мисля!

- След Русе кое е следващото място за концерт?
- Шумен. Очаквам Кичка Бодурова да пристигне от САЩ. Тя изигра роля за реализацията на този проект. През последните няколко години много добри взаимоотношения ни свързват с нея и хората от ЦКС София, ще направим съвместни концерти.

- Коя е любимата ти песен от албума?
- Има една странна песен - „Късно кино”, различна като музика, направена за сцена. Имах участие в Айтос по повод празника на града. До мен дойде жена, детска учителка, пише стихове, акомпанира ги на китара. Каза ми, че е направила диск с мелодичните си изпълнения, беше много притеснена, когато ми подари записите. Пътувайки за София, слушах песните и се докоснах до поетичен диамант. Една от песните - „Късно кино” се завъртя като филм в главата ми и на следващия ден показах текста на композитора Емил Бояджиев, разказах му всичко. Той ми се обади два часа по-късно. Направихме песента на един дъх. Не съм убеден, че тя ще стане хит, защото е трудна за възприемане.

- По принцип екипът, с който работиш е...?
- Един скромен, но сплотен екип - Емил Бояджиев, композитор и аранжор на всички песни, с изключение на една, чийто аранжор е Пламен Велинов, поетесата Мариета Ангелова, поетът Явор Кирин, моя милост като автор на някои от текстовете. В албума има песен по стихове на Мишо Белчев, както и една песен - пикантната подправка - „Послепис”, автор е Асен Гаргов.

- Как стана този „Послепис”?
- Харесах песента, тя е негова, той я написал за себе си, стиховете са на Александър Петров, обадих му се, получих разрешение да направя песента. Оказа се, че Асен е изключително слънчев и земен човек, каза, че се радва много. Така песента заживя.
Автор:
Лилия Рачева
Публикация:
23.04.2009 г. 15:07
Посетено:
1526
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/34/news/7747-tv-vodeshtiyat-drago-draganov-chaya-uvazhenie-sme-dlazhni-da-davame-na-vseki-po-golyam-ot-nas