Интервю

Венцислав Стайков: Любовта е цяло едно измерение

Премиера на поетичната книга "Цяла нощ те скитам"

Венцислав Стайков: Любовта е цяло едно измерение


◊ СЪБИТИЕТО

От 25 февруари 2009 в Кърджали стартира четвъртото издание на Литературния салон “Петя Караколева към НЧ “Обединение”. То ще продължи 3 дни.

В третия ден, на 27 февруари, от 18 ч. ще бъде представена седмата по ред поетична книга на Венцислав Стайков “Цяла нощ те скитам”.

За книгата ще говорят двама обичани наши поети - нейният редактор Димитър Гачев и нейният рецензент Камелия Кондова. Поетът-бард Гриша Трифонов също ще допринесе за навлизането в сакралното поетично пространство на любовта. Това, което отвежда в “бялата гравитация” чрез аромата на фантазията в книгата на Венци.


◊ ВИЗИТКА

Венцислав Стайков е роден на 19.03.1961 г. В Кърджали. Първите му литературни публикации са през далечната 1979 г. Автор е на седем поетични книги: “Мисли на един луд” (1998), “Забравени богове” (2000), "Бяла граница” (2001), “Билет за небето” (2003), ”Млечни пътеки” (2004), “Ескизи от юг” (2006).

Носител е на редица национални поетични награди. Лауреат е на конкурсите „Искри над Бяла” – 2006, „Думи в цвят” – Пазарджик, 2005 и 2007, „Мелнишки поетични вечери” – 2008, Националния ежемесечен конкурс „Глоси” – 2008, Национален конкурс за хайку – Благоевград, 2008, „Любовта е пиянство или пиянство от любов” – Силистра, 2009 и др.
 
Поетичната му книга „Ескизи от юг” получава голямата награда на читалище „Хр. Г. Данов” на националния конкурс „България – болка и надежда” – Пловдив, 2008.
 
Има публикации в периодичния печат. Стиховете му са превеждани на френски, руски, турски и гръцки. Създател и организатор е на националния пленер „Поетични вечери под Перперикон”. Участва в много литературни прояви.


◊ ИНТЕРВЮ С ВЕНЦИСЛАВ СТАЙКОВ

- Венци, този път градинарят-поет на еротичния патос в теб е събрал много омайно-сладки плодове. Как стана това?
- Хубаво е да си градинар на патоса. Особено на еротичния. Където има любов и присъства жената, мислите–плодове са толкова много и така сладки, че няма нужда да бленуваме за райски градини в отвъдното. Стиховете за тази книга съм събрал от мои публикации в интернет пространството в продължение на осем години. Имам навика да проявявам този импулс, да публикувам стихотворение, което не е отлежало достатъчно, като младо вино е, но аз нямам търпение да го „опитат” и другите. Миналата година събрах всички тези стихове и започнах подборка и сериозна редакция. След пресявката от 128 стихотворения останаха около 60, а след намесата и на редактора на тази книга – Димитър Гачев, бяха редуцирани до 44. Наистина, интересни стихотворения останаха извън книгата, но това е и един добър повод да се помисли за втора част с любовна лирика.

- Има ли, според теб, неизследвани континенти в пространството на любовта и ако да, то кой от тях смяташ, че си открил?

- Според мен любовта е цяло едно измерение. Всички истини са кодирани в тази една-едничка дума. Пространството на любовта е навсякъде и планетата Земя може да съществува единствено ако тази дума съществува.

- Енергията на Ероса, се знае, че е най-силната и градивната и ако тя се насочи и култивира правилно, както правят на Изток, и както са правили нашите прадеди, навярно днес нещата нямаше да бъдат такива, каквито са?
- Ние, хората, може би забравяме, че любовта не е само между двама човека, а още по-малко да обичаш само своето Его. Все по-малко четем, все повече се задъхваме от материалните неща и практикуваме една мутирала еротична игра, която бих нарекъл „Кама Мутра”. И все пак има достатъчно много гнезда на любовта, за да се „излюпва” смисъла и да усещаме енергията на Ероса.

- Дали пък точно елегантният поетичен еротизъм, като този в твоите стихове, не би могъл да предпази най-светлото чувство от сивото ежедневие!
- Поезията е наистина средство против сивотата и пошлостта. Аз се радвам, когато видя млади хора, които опоетизират мислите си, изповядват се пред белия лист и пред определен кръг читатели. Какво по-хубаво от такъв вид споделяне. Колкото повече стават те, толкова по-възможен е шансът на романтичното да балансира материалното.

- Възможно ли е, Венци, да се обича така, както се обича в поезията или това усещане е само наша проекция?
- Разбира се, че е възможно. Не бих написал тези стихове, ако не обичах силно. Книгата ми е посветена на Кика – моята муза и спътница в живота, която обичам така, както съм обичал преди двайсет и няколко години. Според мен, колкото по-истинска е една любов, толкова по-хубави могат да станат и самите стихове. Друг е вече въпросът за таланта на твореца, за неговата дарба „да омагьосва” с думи.

- Какъв е приносът на любимата в тази посока? Ти май го виждаш в изкушението, което носи женската свенливост. И още къде?
- Вече споменах за приноса на любимата. Женската свенливост и загадъчност винаги са били притегателен център за мъжа. А няма нищо по-красиво от една, разголила душата си жена, на фона на прекрасната природа, от която сме заобиколени. Само трябва да имаме очи, за да го видим.

- Ти доста обогатяваш речника на поетичната наслада. Какво му е липсвало, според теб, за да завладява изцяло читателя?
-  С този въпрос ме караш да се замисля, не би ли било възможно да се издаде един речник на любовните и еротичните термини. Има толкова хубави метафори и сравнения за любовта, че това ще е един сериозен труд за съставителя му.

- На добър път на чудесната ти книга, Венци!
- Благодаря.

Автор:
Интервю на Лияна Фероли
Публикация:
21.02.2009 г. 14:03
Посетено:
1599
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/34/news/7343-ventsislav-staykov-lyubovta-e-tsyalo-edno-izmerenie