Интервю

Виолета Христова: И да има сняг в душата ми, той е от друга зима

Разговор с носителката на първа награда на Националния поетичен конкурс на името на Мара Белчева

Виолета Христова: И да има сняг в душата ми, той е от друга зима


◊ ВИЗИТКА

Виолета Христова, която спечели първа награда на Националния конкурс на името на Мара Белчева, е родена в Чирпан, но живее в София.

Има 4 издадени стихосбирки. Под печат е петата, която ще носи заглавието „Сняг от друга зима”. Работи в галерия с книжарница към СБП, в който членува. Разговаряхме с нея след награждаването й.


◊ ИНТЕРВЮ

- Г-жо Христова, какво Ви свърза със Севлиево?
- Майка ми е родена в Севлиево, но живее в Трявна. Така че, във всичките ми градове по някакъв странен начин се смесват и Мара Белчева, и Славейковият род, и Яворов... Разбира се, осъзнах това едва тази вечер.

- Вълнувахте ли се преди журито да е готово с крайния резултат?
- Не съм се вълнувала, защото не съм очаквала наградата. Не знаех дори кои са членове на журито, не съм се интересувала и затова за мене беше изненада.

- Как приемате наградата?
- Изключително съм щастлива. Тези награди са отговорност и тежест, защото дават друга стойност на собствените ни думи. Ние сами не можем да преценим по какъв начин продължаваме пътя на някогашните поети, но сме на същия. Така че, Мара Белчева е специално име в българската поезия. Това е една духовна субстанция, една духовна еманация, която много е трудно да бъде повторена, да бъде следвана в чист вид. Съвременните поетеси са по-материални. Те се борят с финансовата криза, правят лютеници, водят си децата в детски градини и на пръв поглед като че ли не носят тази духовна изтънченост, която има Мара Белчева. В някакъв план я повтарят. Освен това не знам дали съществува понятието „мъжка” и „женска” поезия, но тази вечер видях, че има такава, но дали е нещо различно...

- По-нежна е.
- Щом има женска чувствителност, трябва да има и женска поезия - това е ясно, но с какво тя е по-различна от мъжката, не знам.

- Новата Ви стихосбирка ще носи заглавието „Сняг от друга зима”, надявам се в душата Ви тази вечер да няма сняг.
- И да има, той е от друга зима.
Автор:
Ани Русева
Публикация:
15.10.2008 г. 23:37
Посетено:
2619
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/34/news/6629-violeta-hristova-i-da-ima-snyag-v-dushata-mi-toy-e-ot-druga-zima