Интервю

Севлиевското село Боазът ще се пресели на "Етъра" заедно с кмета и фелдшера

За ракията, празниците и вътрешната потребност от култура. Разговор с Веско Самуилов

Севлиевското село Боазът ще се пресели на "Етъра" заедно с кмета и фелдшера


◊ СЪБИТИЕТО

Макар и за един ден през септември севлиевското село Боазът ще се пресели на „Етъра” заедно с кмета и фелдшера си, съобщи художественият ръководител на групата за изворен фолклор Веско Самуилов, а гостите на Етнографския музей на открито край Габрово ще могат да проследят бита и традициите на населеното място.


◊ РАЗГОВОР С ВЕСКО САМУИЛОВ

- Г-н Самуилов, разкажете ни за идеята за участието ви в проявите на „Етъра”.

- Идеята на новия директор на „Етъра” Ангел Гоев – научен сътрудник по история, е да се покаже духовността на съвременното село. Ще се канят групи от цялата страна, за да представят живота на населеното място и общността, съчетавайки миналото, бита, занаятите и културата с днешния им начин на живот. Участието ще бъде на конкурсно начало и жури ще оценява представянето. Ще има и награди, но не те са най-важните, а това, че „Етъра” ще придобие по-различен облик и човек ще може да се радва и впечатлява от бита на хората от различни краища на страната.

- На вас ви предстои изява на 14-ти септември?
- Боазката група е поканена да направи първото представление. Като разгледахме календара, оказа се, че първата удобна и свободна събота, в която можем да се представим, е 14 септември. Имаме достатъчно време да се подготвим, но от друга страна, това означава, че самодейците и хората от Боазът няма да имат лятна ваканция, защото репетициите на състава за автентичен фолклор и народни обичаи ще продължат.

- Разкрийте ни малко от сценария. Какво предвиждате да направите?

- Наистина малко ще ви разкрия, защото искаме да бъде изненада за гостите. Радостното е, че идеята е приета както от кмета на селото Начо Начев, така и от населението. Искаме да покажем как хората на село си варят ракия до ден-днешен, как е било и през годините.

- Различава ли се начинът в миналото и сега?
- Не, не се различава. Същите атрибути и инструменти се използват. Край казаните винаги е имало хора, които на раздумка опитват ракийката.

- И сега ще ги има?
- И сега ще дойдат такива хора, и ще помагат за варенето на ракията там. Това е дейност, която човек не може да извършва сам. Там ще пренесем и ежедневието на кмета, който също ще бъде действаща фигура. Ще има приемен ден и ще изпълнява ежедневните си задължения. Ще може да върши и услуги на хората. Фелдшерът също ще е там. В селото имат и един много добър специалист на курбан чорба и на всеки събор на селото той я приготвя. Той ще готви и на „Етъра”, а на обяд ще опънем хубава народна трапеза край реката, откъдето жените ще носят с менци вода. Дядо Митьо с магарето ще докара дървата за казаните и сеното. Така че и магарето ще участва.

- Накратко - Боазът ще се пренесе на „Етъра”?
- Да, за един ден ще се пренесе на „Етъра”. Ще бъде един експеримент, който, надявам се, че ще се хареса на гостите от чужбина и на българските посетители.

- Защо на 14-ти септември?
 - На 7-ми е празникът на селото, който ще бъде като репетиция за другата седмица, а преди това имаме други участия в надпявания.

- Усещам, че изпитвате потребност да се занимавате с култура.
- Да, изпитвам голяма потребност и не се задоволявам с това, което правя, защото както в другите градове, така и в Севлиево могат да станат много сериозни неща. Имаме всички дадености, за да се създаде ансамбъл с певческа група, народен оркестър, танцова група като в Г. Оряховица, Свищов и т.н. Убеден съм, че рано или късно това ще стане.
Автор:
Ани Русева
Публикация:
06.08.2008 г. 21:38
Посетено:
1457
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/34/news/6313-sevlievskoto-selo-boazat-shte-se-preseli-na-etara-zaedno-s-kmeta-i-feldshera