Интервю

Писателят Николай Стоянов е лауреат на Националната награда за литература "Ив. Вазов" (2008)

Какво са търговецът и книгоиздателят, ако не продавачи на чудо

Писателят Николай Стоянов е лауреат на Националната награда за литература "Ив. Вазов" (2008)


◊ СЪБИТИЕТО

Комисията, сформирана от представители на Община Сопот и Министерството на културата, е определила носителя на Националната награда за литература „Ив. Вазов 2008”.

Тази година наградата се присъжда на Николай Стоянов - създател на фондация „Балканика”, сценарист, издател, гл. редактор и писател, който е и първият лауреат на наградата „Париж – Европа” на френската столица и ЕС.

Престижното отличие Стоянов ще получи на 9 юли - рождения ден на патриарха на българската литература.

Първият лауреат на награда „Ив. Вазов” е Димитър Талев. Нейни носители са и Емилиян Станев, Андрей Гуляшки, Дора Габе, Елисавета Багряна, Валери Петров и др. През 2006 г. беше връчена на акад. Антон Дончев, а миналата - на Недялко Йорданов.
 

◊ ИНТЕРВЮ С ПИСАТЕЛЯ НИКОЛАЙ СТОЯНОВ

- Г-н Стоянов, двете Ви книги – „Френската стая” и „Есенни новели”, са издадени след 18 г. мълчание. Доволен ли сте от крайния продукт и харесвате ли своя свят в тях?
- За да напиша тези книги, за да ги населя с този свят и герои, считам, че има какво да се разкаже и че той ме интересува. Мисля, че е важен и за читателя, тъй като чрез него може да получи повече опит и внушение. Какъв е резултатът, не мога още да кажа, защото излязоха съвсем скоро, но съдейки по първите отзиви... Вие първи ще узнае, че за книгата „Френската стая” ми присъдиха националната награда „Иван Вазов”, която ще бъде връчена на 9 юли. За мен тя е изключително високо отличие, тъй като са я получили всички големи писатели, с което не искам да кажа, че съм такъв. Наградата е статуетка и има финансов израз. След връчването й се засажда борче до къщата на Вазов.

- Да поговорим и на друга тема. Напоследък много литература се издава, а има ли кой да я купува и чете?
- Има един проблем - в България, както във всичко останало, така и в този сектор нещата са сбъркани. Наскоро се върнах от Гърция и там за пореден път се убедих в един факт - съотношението между издадените чуждестранни книги и гръцките е 30:70. Така е и в изстрадалата Сърбия, която като шагренова кожа се свива от всичките тези войни и политически истории, но въпреки това има великолепни автори и книги и много добре издават националната си литература. В България е точно обратното. Ако видите как изглежда български щанд на панаир в чужбина, ще се удивите, защото това е едно място, на което се показват всички бестселъри, преведени тук, и някъде там са сбутани няколко наши автори, просто за да ги има. Това означава, че нещо в страната не е наред.

- Какво не е наред?
- Това е, че за съжаление, една голяма част от т.нар. издателска гилдия, а същото се отнася и за търговците, са хора, които нямат необходимата подготовка за издателска дейност, но промяната ги избута на преден план. Някои от тях даже нямат образование и са далече от това, което правят, защото е друг свят. Не случайно в книгоиздаването не се намесиха т.нар. мутри, защото там не е нужно да имаш излишък на телесно тегло и силна воля. Първо, няма големи и сиви пари, което ги интересува, и второ, там има нещо, с което се работи тук, в горната част на главата, и когато няма достатъчно подготвени, това личи в издаваните книги и оттам нататък се прави една голяма беля, защото се внушават недопустими неща, вкусът се разваля и хората се отказват.

- Вулгарните романи ли имате предвид?
- Не само вулгарните, но и елементарните, нискоразрядни романи, които излизат касово на Запад, а тук ги издават и преиздават, гледат да печелят, само че вече го няма продавачът на чудеса, както казва Маркес, защото какво са търговецът и книгоиздателят, ако не продавачи на чудо. Няма ги тези продавачи на чудеса! В недалечното Дряново имаше един легендарен книжар, който водеше младите хора за ръка и им казваше: „Момченце, няма да вземеш тази книга, която търсиш, тя не е за тебе. Ти трябва да прочетеш това”. И го завежда, и му дава книгите, които с дългогодишния си опит и с любовта си към литературата знае, че трябва да даде на това дете. Няма ги вече тези книжари! Героят на Маркес, описан в „Продавачът на чудеса”, иска да продаде и изиграе дори и смъртта, но е един чаровник, защото не си позволява само едно нещо – да лишава хората от чувството за красивото, от чувството за чудо.


Автор:
Ани Русева
Публикация:
15.06.2008 г. 17:23
Посетено:
1667
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/34/news/6106-pisatelyat-nikolay-stoyanov-e-laureat-na-natsionalnata-nagrada-za-literatura-iv-vazov-2008