Интервю

Веселин Стойков: Винаги пиша Опера с главна буква...

Операта, гордостта на Стара Загора, ще блесне с предишния си блясък и слава

Веселин Стойков: Винаги пиша Опера с главна буква...


◊ ВИЗИТКА

Оперният певец Веселин Стойков е роден през 1973 г. в град Стара Загора, където завършва СМУ “Христина Морфова” със специалност цигулка. Няколко години по-късно се дипломира в Държавната музикална академия “Панчо Владигеров” в София в класа по оперно пеене.

Веселин Стойков е носител на Златен медал от XIV Национален конкурс за инструменталисти и певци “Светослав Обретенов”, град Провадия, както и на Трета награда от конкурса за българска песен “Георги Златев-Черкин”, град София.

Дебютира с ролята на Дон Базилио в “Севилският бръснар” от Дж. Росини на сцената на Старозагорската Опера. В репертоара му присъстват над 40 басови партии, изнесени в повече от 400 представления и концерти.

Гастролира с огромен успех в Германия, Япония, Гватемала, Испания, Турция, Португалия, Швеция, Норвегия, Дания, Гърция, Австрия и други.

Понастоящем Веселин Стойков е директор на операта в Стара Загора.


◊ ИНТЕРВЮ

С директора на Старозагорската опера Веселин Стойков разговаря Огнян Стамболиев:

- Уважаеми г-н Стойков, измина малко повече от година, откакто поехте ръководството на операта в родния си град... Не направихте ли жертва, все пак, вие сте още доста млад и имате много добра кариера като певец...

- Не мисля, че това е жертва, когато правиш нещо за изкуството, особено за Операта, в града, където съм отрасъл. За мен тя е свързана с първите ми детски спомени и заема важно място в живота ми, затова пиша името й с главна буква.

- Какво всъщност направихте? Нови премиери, възстановки?

- Въпреки техническите проблеми и липсата на собствена сцена, все още делим сцената с Театър „Гео Милев”, успяхме да направим премиера на „Кармина Бурана” на Античния форум, „Българи от старо време”, „Парадокси”, една отдавна неизпълнявана опера на П. Хаджиев, „Мечо Пух” - за най-малките. Възстановихме: „Травиата” и „Селска чест”. Предстоят възстановки на едни от най-добрите продукции: „Макбет” и „Мадам Бътерфлай”.

- Поставихте и едно ново начало – симфоничните цикли, при това с един от най-добрите диригенти у нас, Диан Чобанов.
- Да! И те се приемат от публиката в Стара Загора чудесно. Оказва се, че меломаните в града са зажаднели за симфонична музика, и особено за музика, която не е изпълнявана или не е звучала отдавна тук. Новият ни главен диригент Диан Чобанов направо преобрази оркестъра на Операта само за една година и той вече звучи по друг начин, просто неузнаваемо! Неговите концерти и спектакли са истински празници за Стара Загора и публиката пита: кога ще дирижира Чобанов?, за да си запази билети отрано. Оркестърът представи с голям успех симфонии от: Прокофиев, Брамс, Бетовен, клавирни концерти от Моцарт, Мусоргски, Менделсон. Висока оценка даде на оркестъра проф. Минчо Минчев, според когото съставът е израснал много при работата си с Диан Чобанов. Оркестърът получи покана за участие в престижния фестивал в Книтефелд, Австрия със сериозна симфонична програма. От т.г. започваме и нов камерен цикъл, една отдавна забравена форма в Стара Загора.

- Какво ново имаше в оперния фестивал?
- На юбилейния, 40-ти фестивал през м.г. бяха показани редица интересни постановки и концерти. Открихме с „Българи от старо време”, а закриването беше с „Кармина Бурана”. Гостуваха ни: „Софийски солисти”, ОФД Варна, ОФД Русе и ОФД Бургас, Софийската филхармония с „Миса Солемнис” и много други. Много интересно беше представянето на Прагер щрасе, ескпериментален танцов театър, както и първата сценична постановка у нас на „Човешкият глас” от Пуленк на ОФД, Русе, една камерна опера, която съм гледал в Германия. Изпълнението на Виолета Шаханова беше много вълнуващо и предизвика бурни аплодисменти.

- Как виждате бъдещето на този единствен по рода си оперен форум у нас?
- Докато не бъде възстановена опожарената сграда на Операта, Фестивалът на Стара Загора няма да може да разкрие пълния капацитет на своите възможности. Поради много малката сцена, на която играем сега, и делим с Театъра, не можем да поканим големи спектакли, например на Националната опера. Да не говорим за гости от чужбина. Това е единствената пречка.

- Обновихте ли състава? Има ли нови имена в него?
- Засега няма големи промени сред солистичния ансамбъл. Радвам се, че успяхме да привлечем мецосопраното Даниела Дякова, като щатна солистка. Към нас проявяват голям интерес гост-солисти от страната и чужбина. В „Кармина Бурана” имахте солисти от Австралия, Русия, Корея, Япония, Португалия. Гостите винаги внасят нещо ново и интересно.

- Кога най-сетне ще влезете в голямата зала?
- Въпрос, на който все още не мога да отговоря, тъй като строител е Общината в Стара Загора. Надяваме се всичко да приключи скоро. Водят се преговори за изграждането на долна сценична механизация, без която постановките ни са немислими. И това може да позабави строителните работи. Чакали сме доста, но по-добре е да почакаме още малко, за да открием Операта с нови технически възможности, отговарящи на европейските стандарти и норми.

- Как мислите: намалява ли публиката в Стара Загора, както е в другите големи градове, или се увеличава? Работите ли за младите, имате ли спектакли на български?
- Напротив! С разнообразяването на репертоара, интересът на старозагорци се увеличава. Само за една година броят на зрителите се е увеличил с близо 9%, а средната възвръщаемост на един билет е нараснала с почти 43%, което е рекордно постижение не само за една година, а сравнено с годините от 2003 насам. Така Държавна опера Стара Загора се нарежда на второ място по предлагане и зрителски интерес в страната. Разбира се, това далеч не ни успокоява, а само ни радва и показва, че сме на правилния път.

- Кои са новите заглавия в репертоара занапред?
- Поради това, че сградата на Операта още не е готова, се налага да предложим още нови заглавия на нашата публика. За младата публика, а и не само за нея, сме предвидили мюзикъла „Лелята на Чарли”. Балетът подготви спектакъла „Защо сега?” на Ана Пампулова, лауреат на конкурса „Маргарита Арнаудова”. За първи път у нас ще представим Реквиема на Доницети със солисти: Цв. Малджанска, Д. Дякова, Б. Цветанов, Ив. Джуров и В. Стойков. Мислим и за постановка на опера, която после ще пренесем на голяма сцена.

- Имате ли подкрепа от местната власт и обществеността на Стара Загора?
- Надявам се, че новото ръководство на града ще продължи да подкрепя Операта, както през предишните години. Надявам се да има същата приемственост и при кметовете, както е по традиция. Антон Андронов, проф. Яблански възстановиха Стария театър. Д-р Евгений Желев започна изграждането на оперната сграда и дано и проф. Светлин Танчев да поеме щафетата и да довърши работата така, че Операта, гордостта на Стара Загора, да блесне с предишния си блясък и слава.

- Кога столицата на България ще види спектакъл на най-старата извънстолична опера у нас?

- Интересен въпрос! Имаме някои проекти, дано до края на сезона да успеем да се представим и пред софийската публика.

- Нещо за Вашата лична кариера, макар и затрудена от сериозния ви ангажимент като директор. Знам, че пеете по цял свят...
- През м.г. оставих ангажиментите си на заден план, за да се концентрирам в работата си като директор. Участвах в спектакли и концерти само през отпуските и почивните дни. На 12 февруари открих Софийска камерна сцена с цикъла на Шуберт „Зимен път”, неизпълняван у нас може би от 25 години насам. След това го повторих на 19 февруари в една голяма и пълна зала (700 места) в Токио. На 21 същия месец изнесох оперен рецитал в новата зала (1560 места) на Каназава, където след успеха на този концерт, съм поканен отново през декември т.г. От 22 до 24 февруари правих отворен мастър клас пред студенти в Университета на Осака, след това и в НБУ, София. На 2 март - в концерта за Трети март в Стара Загора, на 6 март – Дон Базилио в „Севилският бръснар”. Поканен съм за ролята на Нилаканта в „Лакме” на Делиб в Софийската опера. Следват: Моцарт – Реквием в Концерт Гебау, Амстердам,  серия концерти в Германия, участие в „Пепеляшка” на Росини, отново  Токио – Девета симфония. Но да спрем дотук! Сега трябва да мисля преди всичко за Операта в моя скъп роден град...

- Благодаря Ви, желая Ви успех!
Автор:
Огнян Стамболиев
Публикация:
27.02.2008 г. 21:36
Посетено:
2466
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/34/news/5370-veselin-stoykov-vinagi-pisha-opera-s-glavna-bukva