Интервю

Джордж Кронк: Библията трябва да стане достъпна за всеки

За съвременния православен подход към Библията

◊ СЪБИТИЕТО

Нова книга на издателска къща "Омофор""Посланието на Библията според православното християнство" от Джордж Франсис Кронк

Книгата е достъпно изложение на съвременната православна библеистика и се основава на учението на Православната църква, че Библията е словесна икона на Самия Бог. Анализът на основни теми от Свещеното Писание на Стария и Новия Завет е направен през погледа на съвременния човек и неговите проблеми.

Джордж Кронк, православен богослов, доктор по философия на Южноилинойския университет, САЩ и професор по философия и сравнително религиознание в колежа на Ню Джърси е познат преди всичко на православните хора на Запад. Той е автор на серия лекции, посветени на православното богословие и свързаните с него области.


◊ ИНТЕРВЮ С АВТОРА

Д-р Кронк, как решихте да напишете книга, в която освен систематично изложение на православния библеистичен подход, отправяте към съвременниците си предизвикателството да преоткрият посланието на Библията?

От 80-те години на XX век насам в Америка се забелязваше нужда от книга, която да обясни основите на значението на Библията за християните и особено за православните. За себе си поне усетих подобно желание – в качеството си на обърнат към Православието от евангелизма, да предам смисъла на Библията по начин, който да е разбираем за православните християни. Поканата, която получих от Православната комисия по образованието, ми откри чудесната възможност да използвам интереса и познанията си за Библията, и да дам своя принос. След това семинарията "Св. Владимир" реши да издаде книгата. Исках тя да бъде едновременно научна и достъпна за всички интересуващи се православни вярващи.

Какво е особеното в православния подход към Свещеното Писание на Стария и Новия Завет?

Православието утвърждава, че Библията е Божието послание за спасение на човека и че само по себе си Писанието е икона на Бога. Библията не е просто книга, сборник от свещени текстове, а реалното, макар и тайнствено присъствие на Светата Троица.
Библията може да ни постави в пряка връзка с Бога – Отец, Син и Свети Дух. Към иконите ние се отнасяме с цялата подобаваща сериозност – отиваме при тях в църквата и ги почитаме. По този начин чувстваме присъствието на светците, изобразени на тях. По същия начин едно молитвено и съзерцателно съсредоточаване върху Библията може да ни води към опитност от Бога.

Какви са проблемите на съвременната православна библеистика? На първия конгрес на православните библеисти през 1936 г. в Атина е било много важно да се подчертае богочовешкото измерение на Свещеното Писание, за разлика от самозваните тогавашни „монофизити”, които имали механистично и буквалистично разбиране на идеята за Божественото вдъхновение на свещените текстове. Какво е днешното предизвикателство пред библеистите?


Смятам, че тенденциите към модернистични и либерални интерпретации на Писанието са чужди на Православието и дори са опасни за вярата. За мен основното предизвикателство пред библеистиката е да запази класическия православен подход и разбирането за Библията. Важно е също така Библията да стане по-достъпна за хората, за православните миряни, и да не се позволи тя да потъне единствено в царството на учените и клира...


Прочетете цялото интервю в Православие БГ.
Автор:
Mила Цалова
Публикация:
04.09.2007 г. 13:21
Посетено:
824
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/34/news/4421-dzhordzh-kronk-bibliyata-tryabva-da-stane-dostapna-za-vseki