Интервю

Единствената истинска сигурност е в процеса на даването

Да празнуваш тишината

Единствената истинска сигурност е в процеса на даването


◊ СЪБИТИЕТО

Неотдавна индийският учител по Сударшан Крия - Шри Пушп Дант проведе в Кърджали едноседмичен курс за това хилядолетно изкуство за природосъобразно живеене. Техниките в този семинар се отличаваха с нова специфика и характерност, патентовани от известния на цял свят духовен учител на Индия - Шри Шри Рави Шанкар, за които той получава прозрение след 18-дневна медитация.


◊ ПОВЕЧЕ ЗА ШРИ ШРИ

Шри Шри е основател и на нестопанската организация с идеална цел “Изкуството на Живота” (1982 г.), както и на Международната асоциация за човешки ценности (IAHV - 1997 г.), които имат специален консултативен статут към Икономическия и обществен съвет (ECOSOC) на ООН и си сътрудничат със Световната здравна организация (WHO).

Основните им цели са възраждането на човешките ценности, възстановяването на мира в света и вдъхновяването на хората чрез специалните дихателни техники и медитации да могат да бъдат полезни за себе си, за обществото и да живеят радостен, пълноценен, хармоничен и мирен живот. Двете организации са подпомогнали повече от 25 милиона души в повече от 140 страни и развиват мащабна хуманитарна благотворителна дейност, разработват най-различни програми за култура, образование, икономическа независимост, устойчиво развитие на земеделието, органично отглеждане на земеделски култури, произвеждане на билкови лекарства, стимулиране на древни науки, като аюрведа, за подпомагане и релаксиране на затворници, на жертвите на насилие, на бедствия, на деца-сираци, на бедните. Развиват и дейности, свързани с човешкото здраве и разрешаването на международни конфликти.
    
Основателят на двете организации Шри Шри Рави Шанкар има докторска степен по ведически науки и преподава патентованата от него Сударшан Крия и медитация, обучава свои ученици, които да разнасят адаптираните за съвремието древни мъдрости на йогистките практики. Завършилите семинара от цял свят, а отскоро и в България, споделят значителни промени към добро в здравето, в концентрацията, паметта, в имунната система, в отношението си към живота. Чувстват се обновени, релаксирани, тонизирани, пълни с енергия, подмладени, изпълнени с душевен мир и радост от живота  в настоящия момент, яснота, спокойствие на съзнанието.

Шри Шри е автор на великолепната книга “Да празнуваш тишината”, която синтезира цялата ведическа мъдрост и я поднася на съвременен и популярен език. С обаянието и мъдростта си той преминава отвъд всякакви класови, расови, религиозни и етнически граници. Шри Шри ръководи множество социални проекти по цял свят и отправя послания към хора, институции и правителства в над 40 страни, в това число към събрания на ООН към Върховния съвет за световен мир в Ню Йорк, Световния икономически форум в Давос и Европейския парламент в Страсбург. Годишно Шри Шри посещава средно по 170 града по света. През септември той ще посети България за три дни, за да изнесе лекция в НДК и да проведе Сударшан Крия на открито. Най-масовата Крия, водена от него, е през февруари 2006 г. на честването на 25-годишнината на организацията “Изкуство за живот” в Бангалор, Индия, под мотото ”Един свят, едно семейство” с участието на над 2,5 млн. души от 150 страни.
    
Наскоро Шри Шри Рави Шанкар се завърна от 3-дневна визита в Ирак, където беше по покана на иракския министър-председател. 43 обучени от него ученици преподават Сударшан Крия сред иракските затворници и сред жертвите на стреса от войната. По неговите думи, силата и отговорността са равни и вървят ръка за ръка, затова той е поел обет да доведе отново мира в Ирак, а и в целия свят чрез своето учение. Затова неслучайно през 2007 г. Немският бундестаг и Конгресът на САЩ са едни от институциите, които издигнаха кандидатурата му за трети път като лауреат на Нобелова награда за мир.
   

◊ ИНТЕРВЮ С ШРИ ПУШП ДАНТ

Шри Пушп Дант е един от най-добрите ученици на приживе признатия в Индия за светец световно известен духовен учител. Той е само на 27 години, но вече достатъчно зрял, силен и отговорен, за да понесе “сева” (безкористно служение в името на доброто) и да пътува от град на град, да разнася “Изкуството на Живота”. Затова моят първи въпрос към него е:

- Шри, как попадна на тази духовна пътека на служението?

- Когато бях трета година студент в Индийския технически университет, изкарах курса “Изкуството на Живота” и това предопредели целия ми бъдещ живот. В този семинар научих най-важното и висше познание – да живееш в мига и да даваш всичко от себе си на 100 %.

- Това вероятно се постига бавно и с много усилие на волята?

- Тази висша мъдрост се постига наистина бавно и е един дълъг и продължителен процес. Но в същото време е и едно съвсем естествено състояние на духа и затова, щом е добро и правилно, рано или късно идва при теб.

- Кое прави Индия най-духовният и толерантен център за световна мъдрост?

- Това че тя има хилядолетни духовни традиции и че индиецът има много силно чувство за принадлежност към Целостта на божественото творение. Това я прави единна, обединена, нищо, че се състои от 30 щата, че има повече от 50 различни култури, че се говорят повече от 1000 езика и в нея се практикуват всички съществуващи религии в света. Ако това беше някъде другаде в света, страната щеше да се разпадне на много малки частички. Но духовността при нас е една голяма сила, която държи всеки един човек част от Целостта.

-  На западния човек му е много трудно да почувства тази съпричасност към Цялото, пък и много трудно може да прилага наученото само на теория духовно познание. Не разбираме и това, че за доброто трябва да се воюва, така както Кришна иска от Арджуна в “Бхагават Гита” да бъде войн.

- Това никак не е случайно, та нали духовността е била дадена точно на един войн на бойното поле, тогава, когато Кришна е станал духовен учител на Арджуна. Пък и за източния човек смъртта е просто сън, и те свързва с реалността на живота, и нейната празнота в нас е нашето празненство. И, както когато спиш, не осъзнаваш тялото си, така тя е едно много дълбоко състояние на отпускане и релаксация.Така че той добре разбира това, което се казва в първата глава на Бхагават Гита. А именно, че само тялото е това, което се разрушава и никога никой не може да бъде убит. Знае, че щом сме енергия, значи сме неунищожими и сме на милиони години. Източният човек владее също и дадените ни от Бога начини за недосегаемост – свързване с вътрешния ни Божествен Аз, и това да му се предадем без съпротива, защото това, на което  повече се противиш, повече те преследва. Както и разбирането, че нито едно събитие отвън не може да ни направи щастливи, защото каквото ни е дадено, не е наше, а на Бог. Това пък води до приемането на нещата, хората и ситуациите такива, каквито са.

До разбирането, че само когато приемаш каквото е, без притеснение и съпротива, можеш да правиш, каквото трябва. Така се стига и до премахване на драмите, конфликтите в живота. Като се третират корените, причините за нещастията, а не като се стои само на повърхността и се премахват симптомите, външните белези на проблемите.

Автор:
Лияна Фероли
Публикация:
10.06.2007 г. 17:45
Посетено:
831
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/34/news/4117-edinstvenata-istinska-sigurnost-e-v-protsesa-na-davaneto