Интервю

Импресариото Иван Кюркчиев: „Радвам се, че участвам в музикалния живот на България и Румъния“

Огнян Стамболиев разговаря с Иван Кюркчиев

Импресариото Иван Кюркчиев: „Радвам се, че участвам в музикалния живот на България и Румъния“: 1
Импресариото Иван Кюркчиев
Импресариото Иван Кюркчиев: „Радвам се, че участвам в музикалния живот на България и Румъния“: 2
Лия Петрова и Янис Пуспурикас

На 27 юни, четвъртък, от 19 часа в зала „Филхармония“, Русе ще гостува Държавният симфоничен оркестър на град Солун, Гърция с младата българска цигуларка със световна кариера Лия Петрова.

А в събота, 29 юни, този премиерен концерт ще бъде представен в Букурещ, в прочутата зала „Атенеум“, един шедьовър на архитектурата, за който са дарили една много голяма сума нашите сънародници, братята бизнесмени и меценати  Евлоги и Христо Георгиеви.

-  Уважаеми господин Кюркчиев, на 27 юни в зала„Филхармония“/ Дома на културата/, по Ваша покана, ще ни гостува за първи път един от водещите музикални институти на Гърция, Солунският държавен оркестър. Как избрахте именно този състав и какво може да ни кажете за него?

Солунският държавен симфоничен оркестър е една от основните културни организации в Гърция и може би най-авторитетният музикален ансамбъл в южната ни съседка. Гърция. Основан е през 1959 г. от гръцко-кипърския композитор Солон Михаелидес и в момента се състои от 112 първокласни музиканти. Създаден през 1959, вече с богата творческа биография, гостувал в цяла Европа и с много голям брой записи, осъществени от водещите световни компании, работил с големи диригенти и солисти, с огромен репертоар, част от който той записва редовно по покана на водещите световни звукозаписни компании: EMI, BIS, NAXOS и DEUTSCHE GRAMMOPHON…

- А нашата сънародничка, чаровната Лия Петрова, една изгряваща млада световна звезда, е вече позната на българската публика…

Да, така е! Тя свири редовно с много прекрасни музиканти като Беатрис Рана, Емануел Пахуд, Пабло Ферандес, Марта Аргерич, Миша Майски, Рене Капюсон, Августин Дюме, Джеймс Енес, Николас Ангелич, Орелиен Паскал и Готие Капюсон.

- А какво ще  съдържа тази празнична лятна гала?

Тя е от две части. В първата – любимият  на всички меломани Концерт за цигулка от П. И. Чайковски, а във втората – нещо ново и интересно: Симфонията на един нашумял по света гръцки композитор Харилаос Перпесас

- Вече три години сте в прекрасния Букурещ. Как завърши третият ваш сезон като арт менажер импресарио на Националната опера в Букурещ? Тук ще подчертая, че сте единственият българи, поканен да работи за този първокласен световен оперен театър

След поредица успешни оперни и балетни премиери, приключи Оперният фестивал на Букурещ, посветен на стогодишнината от кончината на великия маестро Джакомо Пучини. Над 1500 певци, инструменталисти и технически персонал присъстват на сцената на Opera Romana, за да представят почти всички негови опери. Това бяха оперните театри на Будапеща, Диегу от Южна Корея, още от Клуж, Яш, Темишоара, Брашов, Галац, Констанца… Общо 9!

- През 50-те до 70-те години на миналия век, Букурещката и Русенската опери бяха в близки отношения. Имаше редовен творчески обмен. Нашите певци, режисьори и диригенти, както и техните, бяха добре познати на публиката от двата града. Като директор на Русенската опера Вие представихте нашите артисти с една чудесна, мащабна постановка на „Ернани“ от Верди с големия тенор и диригент Хосе Кура в Букурещ. Тя имаше своите премиери в Русе, София и Букурещ. Имате ли идеята да уредите гостуване на Опера Ромъна у нас?

Може би някой ден ще стане.

- А тази програма на музикантите от Солун и нашата цигуларка – виртуоз Лия Петрова ще бъде ли изнесена и другаде, освен в Русе?

Да, след Русе на 27 юни, четвъртък, и на 29 юни, събота, в зала АТЕНЕУМ в Букурещ. Диригент ще бъде Янис Пуспурикас, диригент с голяма кариера в Европа.

- Може  би малцина знаят, че прекрасният Атенеум, символът на Букурещ, е построен със солидна финансова помощ от братята търговци и меценати Евлоги и Христо Георгиеви. Те са и сред строителите на Букурещкия университет… А защо избрахте за този концерт в Русе зала „Филхармония“ / Дома на културата/? Може би заради отличната акустика? Или заради дългата традиция, големите концерти да се изнасят там?

Точно така, заради отличната акустика, а и Зала Филхармония, построена по времето когато се издига Дунавмост (1954) е направена точно за симфонични концерти и за най-авторитетния форум на голямата музика у нас - „Мартенските музикални дни“. Специалистите я определят като една от малкото акустични зали в България.

- Какви нови състави и артисти искате да поканите у нас, а също и в Румъния, за която сега работите успешно, а Русе се лиши от Вас?

През 2025 г в България и Букурещ съм поканил големите Компании от Париж с Мюзикълите на Notre Dame de Paris и Romeo et Giuliette.

- Желая Ви успех в благородната Ви дейност за сближаването на музикалните култури между  България, Румъния и Гърция.

Автор:
Огнян Стамболиев
Публикация:
24.06.2024 г. 10:33
Посетено:
255
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/34/news/39436-impresarioto-ivan-kyurkchiev-radvam-se-che-uchastvam-v-muzikalniya-zhivot-na-balgariya-i-rumaniya