Интервю

Музиката ме прави щастлив

Интервю с изпълнителя на български фолклорни песни Светослав Стойчев

Музиката ме прави щастлив

- Какво бихте допълнили за себе си, освен това което знаем от официалната Ви биография?

- Бих допълнил, че всички в рода ми се занимават с музика. Баща ми свиреше на акордеон, майка ми пее прекрасно, брат ми е озвучител. В последно време освен естрада, правя и музика на фолклорна основа, както и стари градски песни. Изключително съм щастлив, че публиката много харесва новите ми проекти.

-  Какво ви провокира да се занимавате с музика и какво е тя за Вас?

- Музиката е моят живот. Това е единственото нещо, което искам да правя и което ме прави щастлив. Не мога да си представя да правя нещо друго.

- Какво трябва да знаят младите хора, които искат да станат певци или музиканти?

- Младите певци трябва да знаят, че правенето на музика изисква много труд, усилия, както и търпение.  Много хора виждат само лъскавата страна и им се струва много лесно да бъдеш певец. Истината е, че всяка песен трябва да се подбере с най-подходящ.текст, мелодия, аранжимент и най-важното: да бъде направена така, че да докосне публиката.

- Как приемате разделението в музикалните жанрове у нас?

- Смятам, че всеки има право да слуша музиката, която харесва.

- На пазара има много изпълнители. Какво правите различно и как успявате да намерите своето място? Как подбирате своя репертоар?

- Най-напред искам да бъда себе си. Залагам на авторски песни. Много внимателно избирам текстовете, както и музиката и не на последно място аранжиментите. Според мен това са най- важните неща един певец да се открои от другите. А когато се пее със сърце музиката въздейства на хората.

-  Предполагам музиката е една от мечтите Ви и сега, когато тя вече се реализира и то успешно, имате ли други мечти?

 - Мечтая да правя още много стойностни песни, обичам много да пътувам и мечтая за далечни и екзотични места. Мечтая децата ми да успеят в живота и да сбъднат мечтите си.

- Кои определяте като Вашите учители?

Госпожа Кочева от читалище „Ангел Кънчев” и Вили Икономов в школата по естрадно пеене в Русе.

Певецът Светослав Стойчев е роден на 03.04.1970 г. в Русе, а сега живее и работи в София. Завършил е средно-специално образование през 1988 г. в родния си град. От 6-годишен се занимава с музика и учи в музикалната школа при читалище „Ангел Кънчев“ в Русе. По-късно пее в школата за естрадни песни към Младежкия дом в Русе под ръководството на Вили Икономов.

1994 г. слага началото на кариерата му като професионален певец. Започва да изнася самостоятелни концерти. Издал е шест албума с поп музика, като през този период е работил с различни музикални компании.

От 2019 г. започва да пее предимно песни на фолклорна основа, които са авторски. Такива са и включените в последният му албум, който носи заглавието „За България“.

Носител е на много български и международни награди, които са истинско признание за неговият талант. С безпогрешното си чувство за стил Светослав Стойчев продължава да бъде верен на себе си и своята публика, която го обича от сърце.

 

Автор:
проф. д.н. Венелин Терзиев
Публикация:
30.05.2024 г. 08:48
Етикети:
Посетено:
309
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/34/news/39278-muzikata-me-pravi-shtastliv