Интервю

"За мен Варна е най-балетният град в България" - примата Марта Петкова преди спектакъла "Надежда за балет" на 21 април

С новаторския спектакъл за пиано и три балетни прими в Градската художествена галерия Европейският музикален фестивал Варна отбелязва 90-годишнината на големия български композитор акад. Васил Казанджиев.

◊ XX ЕВРОПЕЙСКИ МУЗИКАЛЕН ФЕСТИВАЛ ВАРНА 2024

Примата Марта Петкова преди варненската премиера на „Надежда за балет“ на 21 април:

ЗА МЕН ВАРНА Е НАЙ-БАЛЕТНИЯТ ГРАД В БЪЛГАРИЯ

С новаторския спектакъл за пиано и три прими в Градската художествена галерия Европейският музикален фестивал Варна отбелязва 90-годишнината на големия български композитор акад. Васил Казанджиев.

Камерният спектакъл ще събере в морската столица една от най-успешните ни пианистки от новото поколение Надежда Цанова, прочутите балетни прими Марта Петкова и Десислава Стоева – Вълев, и Елена Петрова.

На 21 април в Градската художествена галерия на Варна ще бъде варненската премиера на “Надежда за балет” - камерен спектакъл по музика на акад. Васил Казанджиев с участието на Надежда Цанова - пианистка от новото поколение с подчертано ярък талант, великолепните балетни прими Марта Петкова и Десислава Стоева-Вълев, и изгряващата Елена Петрова, отскоро солистка на Софийска опера и балет. Така ХХ Европейски музикален фестивал Варна ще чества приноса на акад. Казанджиев към българската музикална култура, по повод неговата 90-годишнина.

Броени дни преди варненското представяне на “Надежда за балет”, веднага след премиерата на “Великия Гетсби” - постановка на Лео Муич в столицата, примата на Софийската опера и балет и художествен ръководител на балетната трупа Марта Петкова сподели пред Нина Локмаджиева своите очаквания за гостуването в морския град:

 – Ще Ви помоля да представим през погледа на една балетна прима “Надежда за балет” на маестро Казанджиев, която е неговия балетен дебют. Как виждате произведението на този композитор новатор, който продължава да създава съвременна класическа музика?

 – Музиката на Маестро Казанджиев е изключително интересна и мога да кажа, че за нас е предизвикателство, защото не е типичната балетна музика, а носи своята специфика и това я отличава. И музиката, и самото събитие са бутикови за мен, заредени са с някаква много специална интимност и атмосфера. Адмирации за пианистката Надежда Цанова, за нейното решение да направи всичко толкова семпло, с три изключително изискани и стилни балерини и с едно пиано по средата. Много специално събитие е за мен.

 – Как се вписва този спектакъл във Вашето усещане за български балет?

 – Усещането ми за този балет е много лично. Не е нещо, с което съм се сблъсквала досега, защото ние правим предимно големи спектакли и постановки. Тук настроението е съвсем различно, персонално. Три красиви момичета, много специална музика - това е едно камерно събитие, което за мен носи забележителна енергия.

 – Нека да отбележим и танцовия прочит на Арсен Мехрабян - ние го помним като носител на юбилейната награда и златен медал на ХХ международен балетен конкурс - Варна 2002, той е уважаван хореограф, свързан през годините след това с Шведския кралски балет. Как работите с него?

 – Мехрабян е чудесен професионалист и още от първия ден работата тръгна много приятно. Отворен е за комуникация, говорихме много с него за музиката, за усещането, за това кой как чувства и как би изтанцувал своята част. Много професионално е подходил, много задълбочено е разчел музиката, и движенията са създадени именно за тези ноти. Много вълнуващо преживяване.

 – Ще си партнирате на сцената на Градската художествена галерия Варна с още две ярки балерини - наложилата се като прима на Шведския кралски балет Десислава Стоева-Вълев, и младата солистка Елена Петрова.

 – Десислава Стоева е солист на Шведския кралски балет, изключителна балерина, която напусна  рано България и направи голяма кариера там. Радвам се, че това събитие ни събра на една сцена с нея, тъй като не сме имали възможност да танцуваме често заедно. Третото момиче трябваше да бъде Венера Христова, но за съжаление тя направи сериозна контузия и на нейно място влиза Елена Петрова, която е отскоро солистка на Софийска опера и балет – изключително талантливо младо момиче, което върви успешно напред в своята кариера. Смятам, че именно работата с Арсен Мехрабян и такъв род събития с различен от класическия стил са много полезни за нея и се действително израстване в кариерата.

  – Спектакълът на 21 април ще събере няколко линии - линии, които водят към Софийския балет, към Шведския кралски балет, към болката на Варна - един град, болен на тема балет, заради Международния балет конкурс, който в момента е стопиран. Как приемате цялата тази ситуация?

 – Аз обожавам Варна и за мен това е най-балетният град в страната. От деца израснахме с Балетния конкурс и с балетните лица в този град. За мен публиката в морската столица е възпитана на тема балет, цени професионалното и има капацитет за качествени продукции. Затова смятам, че е комплимент този спектакъл да се изиграе във Варна и мисля, че хората ще го приемат с удоволствие.

...

Билетите за “Надежда за балет” са по 30 лв., могат да се купят от Билетния център и сайта на Фестивалния и конгресен център:

https://fccvarna.bg

 

◊ СЛЕДВАЩ КОНЦЕРТ ОТ ХХ ЕВРОПЕЙСКИ МУЗИКАЛЕН ФЕСТИВАЛ ВАРНА:

 

29.04.2024, 20:00, Фестивален и конгресен център Варна, Зала 1

Камерен оркестър “Виртуозите на Миланската Скала”

Солисти: Красимира Стоянова, сопран, Марио Хосен, цигулка, диригент

Съвместна продукция на Европейския музикален фестивал Варна и ММФ “Варненско лято”

Билети от 50 до 100 лв. https://fccvarna.bg/     

ХХ Европейски музикален фестивал Варна се организира от Елит Проджектс Мениджмънт с финансовата подкрепа на фонд Култура на Община Варна и в партньорство с ММФ “Варненско лято”. Фестивалът се реализира с подкрепата на Италианския културен институт и Посолството на Италия в България, “Експрес гаранцион” и “Topola Skies Golf & SPA Resort”, строителна фирма “Комфорт”, “Солвей Соди”, “Логос” - недвижими имоти, “Нира Комюникейшънс” и с медийното партньорство на Радио Варна, Moreto.net, Impressio.dir.bg, ArtVarna.net.

 

Автор:
Нина Локмаджиева
Публикация:
19.04.2024 г. 20:57
Посетено:
124
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/34/news/38989-za-men-varna-e-nay-baletniyat-grad-v-balgariya-primata-marta-petkova-predi-spektakala-nadezhda-za-balet-na-21-april