Интервю

Фолклорът е огромно богатство и има изключителна роля за запазването ни като нация

Разговор с Божидар Златков за едно завръщане към корените

Вие сте с класическо образование – къде открихте Вашата любов към българския фолклор?

Любовта ми към традициите ни предхожда висшето ми образование. Още от малък баба ми ми разказваше много за бита едно време. Като дете съм слушал много народни приказки и музика.

Вие изпълнявате песни от различни фолклорни области на България. Kъде се чувствате най-добре?

Любовта ми са македонските песни. Пиринско е любимият ми край – обичам природата там; винаги съм проявявал интерес към историята на Вардарска и Егейска Македония; Талев е един от любимите ми писатели. Освен това, от малък слушам македонски песни и винаги са ми лежали като глас и допадали като тематика.

Как постигнахте успехи в музикалната си подготовка – с кого работите в тази посока?

С търпение и труд. Първата ми учителка по народно пеене бе Нина Пенкова, с която, за съжаление, се сбогувахме неотдавна. Тя бе тази, която ми даде първите ми шопски песни, и която ме свърза със сегашната ми учителка – Снежана Борисова. На нея дължа много, тя работи с мен вече повече от година. Също така, занимавам се и с поп пеене, където вокално ме подготвя Мариам Мовсесян. Не мога да не спомена и Даниел Спасов, който често ми помага със съвети и работи с мен вокално.

Участвате в различни фолклорни фестивали – какво Ви носи това и как намирате време за подготовка покрай другите си служебни задължения?

За мен е удоволствие да пея на различни събития. Живата среща с публика ме радва и зарежда. Подготовката и организацията са наистина трудоемки и времеемки, но се старая да бъда организиран, така че да успявам да съчетавам участията си като певец с другата си професия – преподаването. От няколко години съм на свободна практика и това ми дава значителна свобода.

Опазването на българския фолклор не е ли мисия за запазване на българската ни идентичност?

Фолклорът е огромно богатство и има изключителна роля за запазването ни като нация. Да го запазим е свещена мисия, но и наш дълг като българи. За да се случи това, обаче, е необходимо да го познаваме и ценим. Фолклорът е просто нещо, но се иска голяма култура, за да го разбереш, както е казвал Филип Кутев. Радва ме, че има завръщане към корените и засилен интерес към традициите ни в последните години, но не мога да не тая резерви към това явление. Иска ми се този интерес да не беше толкова комерсиален и на моменти доста профанен. Имаме нужда не само от патриоти и ентусиасти, но и от добри учители и специалисти, които познават фолклора ни, за да го предадат в максимално чист вид на нас, новите поколения.

..............................

Божидар Златков е роден и отраснал в Лесново, Елинпелинско и целият му живот е съпътстван от фолклора. Любовта към песента наследява от баба си, която пее в местната фолклорна група. По-късно започва да се занимава с музика сериозно, като посещава уроци по пеене, солфеж, теория на музиката и актьорско майсторство.

Първи запис прави през 1999 г. и след прекъсване от няколко години отново се занимава с пеене професионално и записва нови песни – народни и авторски. Работи с изтъкнати вокални педагози и изпълнява песни на утвърдени композитори и текстописци. До момента има записани 20 авторски и народни песни.

След дебюта си на Международния фестивал “Пирин фолк“ в град Сандански през 2021 г., Божидар получава покани за участие на редица фестивали, концерти и събития, като е чест гост на фолклорни събития в различни части на страната.

В края на август певецът ще се представи на престижния форум „Пирин фолк“ за трета поредна година, като този път ще се състезава и в двата конкурса – за изпълнителско изкуство и за авторска песен на македонска основа.

 

Автор:
проф. д.н. Венелин Терзиев
Публикация:
26.08.2023 г. 00:17
Посетено:
1085
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/34/news/37519-folklorat-e-ogromno-bogatstvo-i-ima-izklyuchitelna-rolya-za-zapazvaneto-ni-kato-natsiya