Интервю

Една жена на път

Разговор с Каролина Карлова – българска певица, за която любовта е силата на земята

Животът е странно нещо – път, изпълнен с много срещи и раздели. С кого Ви срещана и с кого Ви раздели това пътешествие?

Съдбата ме раздели с много скъп на сърцето ми човек, а ме срещна с много душевно богати личности. С композитори, режисьори и писатели, белязали не само моя, но и животът на поколения изпълнители и слушатели на хубава музика.

Вие казвате, в едно от малкото интервюта, които сте дали през последните години: „...Да се обичаме един друг, защото любовта е силата на Земята.“ Какво още ще притурите към любовта и с какво преминахте през трудните изпитание на това Ваше човешко живеене?

И днес, от позицията на отминалото време, отново напълно осъзнато мога да потвърдя, че любовта е силата на земята. Изкуството дава много, но и взема много „в личен план“. Имала съм и много трудни моменти далеч от родители и родина, но публиката е тая, която ни дарява с много обич и признание. И именно тя е решаващият фактор в моя творчески живот. Затова, ако наистина трябва да добавя още нещо към, то бих добавила „любовта към публиката“.

Безспорно музиката е част от Вашия живот – изтънчена чувствителност, блестящи гласови възможности и може би едно от важните неща – емоционалност, която предавате на всички, които Ви слушат. Какво е музиката и песента за Вас?

Музиката е моят живот! Човекът, който ме откри и насочи към музиката, е вуйчо ми – Аспарух Лешников. А решаваща за творчеството ми бе срещата с композитора Христо Ковачев. Той е този, който повярва в мен. Току що бях завършила Консерваторията, бях млада  и неопитна, но Христо Ковачев повярва в моите способности и успех. Незабравими ще останат за мен срещите с Александър Геров в процеса на репетициите, когато се раждаше песента „За нашата любов“ – едно от най-популярните ми изпълнения, което продължава да се слуша и днес.

През целият си живот, волно или неволно, винаги имаме усещането за родното място и родния край. Вие сте от Плевен – как сте го усещали през годините?

Животът ми премина на път. Моят творчески път е доста дълъг. Многократно съм гастролирала в Русия, Германия, Полша, Чехословакия, Румъния, Унгария, Япония, Гърция и Югославия. Гостувала съм в Театър Танасе Букурещ и Фридрихщат Палас Берлин. Пяла съм в театър вариетета в Канада, Холандия, Финландия, Австрия, Италия. Но независимо в коя точка на света съм, болезнено ми липсват родното място и родители те ми. И това не се променя, напротив – засилва се с годините.

В текстовете на Вашите днес позабравени, но изключителни по съдържание и музикално изпълнение песни, говорите или по-скоро пеете почти винаги за любовта. Къде остана Вашата любов и как успявате да я пазите?

Моята любов остана завинаги дълбоко съхранена в сърцето ми!

– "С пагоните на дявола“ е български петсериен телевизионен игрален филм от 1967 година на режисьора Неделчо Чернев, по сценарий на Костадин Кюлюмов и Евгени Константинов. Музиката във филма е композирана от Петър Ступел. Как приемате днес Вашето великолепно участие в сериала?

Спомням си с голямо вълнение когато застанах на снимачната площадка по време на снимките. Много вълнуваща беше срещата с колосите на Българското кино: Петър Чернев, Неделчо Чернев, Любомир Кабакчиев, Никола Анастасов, Ани Бакалова, Северина Тенева и още други. Това са незабравими моменти, дали ми много в моя житейски път.

Твърде малко от Вашите изпълнения днес са достъпни в публичното интернет пространство, а те носят своята сила и днес. Дали трябва по-често да напомняме на всички идващи след нас, че животът нито започва с нас и нито свършва с нас. Говоря за нашата памет.

Нашето поколение е съхранило и запазило до ден днешен българската история, а наш дълг е да я предадем на следващото поколение. Въпреки неистовите усилия на „шепа хора“, да заличат българската памет.

Често споделяте стихове на големия български поет Недялко Йорданов. Не е ли поезията еманация на човешката душевност и сила?

Да, разбира се. Всеизвестна е силата на перото.

Как днес усещате България – всички казват, че е трудно време. Нима преминалите години не са били трудни!?

Да, разбира се, винаги е имало трудни моменти. В момента България се намира в колапсова ситуация.

Запазихте ли приятели през годините?

Да! Поддържам връзки с колеги и приятели от цял свят.

Какво очаквате да се промени в българското общество? Дори да се опитваме да се изолираме от всичко, което се случва, ние сме част от това?

Да! Ние сме част от случващото се по света. Но за мен най-важното е да помним, че ние сме българи и естествено е да ни вълнува бъдещето на България!

Къде откривате спокойствие за душата си?

В Бог!

Какво ще пожелаете на всички, които сега четат това Ваше интервю?

Да бъдат живи и здрави, да се гордеят, че са българи и да не забравят, че са наследници на Ботев и Левски!

Коя е Каролина според Вас?

Една обикновена жена, която живее в света на музиката и я обожава!

 

Автор:
проф. д.н. Венелин Терзиев
Публикация:
09.08.2023 г. 14:19
Етикети:
Венелин Терзиевинтервюразговормузика
българска певица
Каролина Карлова
Посетено:
973
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/34/news/37460-edna-zhena-na-pat