Интервю

Добрите думи раждат добро

Разговор с Минка Минчева - журналист и главен редактор на вестник „Росица“, един от организаторите на Международната научноприложна конференция „Регионално развитие, културни коридори и медии“, Севлиево, 7-9 септември 2023 г.

Добрите думи раждат добро

Животът е странно нещо – изпълнен е с много срещи и раздели. С кого Ви срещна и с кого Ви раздели досегашния Ви живот? Има ли такива, които го промениха по някакъв начин!

Да, животът на всеки човек е изпълнен със срещи и раздели по различни поводи. Срещите с едни хора отминават, без да оставят следа в съзнанието, други се позастояват по-дълго, но и те отминават. Но има и такива, които се помнят цял живот... Аз съм богата откъм срещи с такива хора. За радост те продължават и до днес. И ако първите са определяли посоката на професионалния ми път, последните ме върнаха към мен, самата. Оказа се, че пътят към себе си е много по-труден, защото през годините съм поставяла много прегради, но ще го извървя! Аз обичам предизвикателствата! Те са живот...

Журналистиката е част от Вашия живот - как се случи, че избрахтe този път, който едва ли е бил лек?

Много дълга история, но ще разкажа началото. Мечтата се роди на един пионерски лагер за млади дописници на „Аладжа манастир“ преди много години. Но дълго време беше само мечта-химера, нещо недостижимо. Докато един ден у дома дойде главната сестра на Окръжната болница в Габрово, майка на моя състудентка от Варненския полувисш институт и ми каза: „Предлагам ти да започнеш работа в радиотелевизионното студио в Окръжната болница. Имаме нужда от човек като теб!“ Не знаех по какви критерии ме избраха, не знаех в какво ще се състои работата ми, но ми се стори привлекателно предложението и приех, въпреки че синът ми беше само на 7 месеца. Това се случи през месец май в далечната 1975 година и сложи началото на моя път към журналистиката.

Ще попитате що за радиотелевизионно студио е имало в Габровската болница. Открита съвсем наскоро Окръжна болница „Д-р Тота Венкова“ беше модерно за времето си лечебно заведение. Затова беше обявена за модел на здравеопазването в страната. В болницата Световната здравна организация провеждаше много често симпозиуми, колегиуми, конференции на различни теми с изтъкнати медици от цял свят. Една от основните цели на този модел беше превенция на заболяванията. А тя се осъществяваше и чрез разговори с лекари, здравни беседи и филми по вътрешните радио и телевизия за пациентите в болничните стаи. Телевизията не се разви, според очакванията, но радиото беше успешен проект за болницата и много силен старт по пътя на журналистиката за мен, по който вървя и до днес. Той премина и през Факултета по журналистика в Софийски университет, през различни по своя характер медии – радио, телевизия, вестник... Без излишна скромност мога да заявя, че имам привилегията цял живот да работя професия, която е била моя детска мечта и която съм учила в Университета.

Кога според Вас, българската журналистика е била най-силна и кога най-слаба?  

Не мога да кажа кога българската журналистика е била най-силна, но със сигурност мога да кажа, че през последните години много малко са примерите на истинска, стойностна журналистика, която медиите предлагат, дори и националните. Част от причините са описани в много доклади, изследвания и позиции на изтъкнати учени, журналисти и експерти по въпросите на медиите. Те съдържат и съответните препоръки, с които трябва да се съобрази държавата, за да се излезе от кризата, но засега те остават само на хартия, а падението продължава. Болно ми е за това, което се случва с професията, на която съм отдала целия си живот.

Регионалните медии много често са по-силни от националните, дали поради местен шовинизъм или по други причини?        

Благодаря Ви за тази оценка, но трябва да направя едно уточнение – те бяха по-силни, когато ги имаше във вида, в който трябва да работи една медия, независимо дали е национална или регионална. Правилата за всички трябва да са едни, но не са, ако изобщо има правила и стандарти за местните и регионални медии през последните години.

Ще се съглася с Вас, че регионалните медии са по-силни, защото почтеността е все още основен критерий и норма в тяхната работа. Те нямат друг избор, защото в момента, в който ти си излязъл от редакцията, получаваш обратната връзка за твоята публикация във вестника или думите по радиото и телевизията, които си изрекъл. И то право в очите от хората, които са я прочели или слушали. А това е най-важният ефект и критерий за нашата работа. По-силни сме, защото знаем не само болките на хората, но и причините за тях. Тогава се намират и най-верните решения за проблемите. Споделяме техните радости и успехи, за които националните медии нямат време и интерес. А България не е само на жълтите павета пред Народното събрание ...

Наскоро прочетох заглавие „Регионалната журналистика е мъртва". Това е позиция на Теодора Пеева, председател на Съюза на издателите в България и зам.-главен редактор на в. „Сега“, която казва на медиен форум в Казанлък: „Регионалната журналистика беше убита“. Жестока истина! Но моето определение на здравното състояние на регионалната журналистика е, че тя е в медикаментозна кома. Понякога този процес, може да е начало на оздравяване. Аз искам да е така и вярвам, че може да стане при правилната терапия, ако си служим с езика на медиците. Увереност ми дава и Международната научноприложна конференция, която ще се проведе през месец септември в Севлиево „Регионално развитие, културни коридори и медии“. Идеята за този форум е на вестник „Росица“ и целта е да покаже как една медия може да обедини на едно място трудно събираеми общности, каквито са културни институции, публични администрации, университет за една кауза - регионалното развитие на Габровска област. А това вече е признание за мястото и ролята на местните и регионални медии. И може да се приеме за начало на терапията за съживяването им. Ние имаме място в регионалното развитие. Това беше оценено по достойнство от кметовете на общините Севлиево и Габрово, на Областния управител на Габровска област, на ръководствата на Регионалния исторически музей в Габрово и Техническия университет, които подкрепиха идеята и се включиха в реализирането на проекта. Това е добра практика, която искаме да покажем с конференцията „Регионално развитие, културни коридори и медии“, като се надяваме да се представят още възможности да решаваме и сами проблемите на регионално ниво. 

Защо в житието и битието на българина все попадаме в поредица от кризи – причините в нас ли са, или е нещо друго?

Моят кратък отговор е: защото не си знаем истинската история. Защото една голяма част от хората днес, визирам тези, които са родени около втората половина на миналия век, са живели в лъжа и измама. И това аз научих в История на българската журналистика, която преподаваше проф. Филип Панайотов, който скоро почина - светлина по пътя му, още в началото на 80-те години. Въпреки духът, в който бяха написани тогава учебниците, в трите тома на История на българската журналистика имаше текстове за личности и исторически събития, различни от тези в учебниците по история в училище, защото написаното във вестника няма как да изтриеш.

Причина за кризите е и факта, че след 1989 година бяха отречени едни ценности, но не бяха обяснени истинските причини за това. А това доведе и до липса на критерии и норми, необходими за всяко общество. Това са моите кратки отговори на този много важен въпрос. Те се базират на моя дългогодишен журналистически опит през този дълъг преход у нас.

Безспорно думите са част от Вашия живот – какви са Вашите думи?

Журналистиката изисква с малко думи много неща да кажеш, особено в радиото - любимата ми медия. Въпреки че по някои теми се допуска да се пише с по-остри думи, аз винаги съм избирала да изразявам отношение с факти, а не с обидни квалификации и определения. Днес все по-често се убеждавам, че добрите думи раждат добро. А ние повече от всякога се нуждаем от добри думи.

През целият си живот волно или неволно винаги имаме усещането за родното място и родния край. Вие сте от Габрово – как сте го усещали през годините?

Може да звучи твърде претенциозно, но аз имам особено самочувствие, че съм габровка. Хубав край с хубави хора!

Как днес усещате България – всички казват, че е трудно време. Нима преминалите години не са били трудни!?

Да, има трудности, но в по-голямата си част ги създаваме ние и причините са, че все още не сме разбрали що е то свобода и демокрация. И причината е, че не извървяхме всички стъпки към тях, а избрахме уж по-лесния, но той се оказа още по-труден. Трудностите идват и от липсата на справедливост, която поражда злобата и омразата, обхванала обществото ни. Хората са гневни не само защото са бедни, а защото не са наказани тези, заради които те са бедни. Трудностите идват и от факта, че нямаме чувство за общност. Не сме научени да работим в екип, в който всеки има своя отговорност и задължения.

Запазихте ли приятели през годините?

Да, имам приятели от преди много години. Не са много, но са верни, проверени са в трудни за мен ситуации.

Какво очаквате да се промени в българското общество? Дори да се опитваме да се изолираме от всичко, което се случва, ние сме част от това.

Очаквам най-сетне да разберем, че всичко, което искаме, започва от нас, че държавата е всеки един от нас. И може би най-важното, да не забравяме, че каквото посееш, това ще пожънеш.

Къде откривате спокойствие за душата си?

Аз и спокойствие!? До скоро почти несъвместими неща, но вече съм по-благосклонна към моята душа.

Какво най-често Ви кара да мислите продължително време и усещате ли се мъдър човек?

Наистина мисля едновременно за много неща, защото съм поела много ангажименти. Имам достатъчно поводи за размисъл в семейството ми, в работата ми. Дали съм мъдра? Мъдростта не идва с годините, а с преживяното през тях. Моите истини са изпитани лично от мен, защото винаги съм избирала по-трудния път.

Какво ще пожелаете на всички, които сега четат това  Ваше интервю?

Да са здрави, да вярват, че мечтите се сбъдват. И затова да внимават какво си пожелават.  

Коя е Минка Минчева според Вас?        

Един непоправим мечтател, който обича да обича. Вярва, че доброто ражда добро и всичко на този свят се връща.

_______

Минка Минчева е журналист с 48-годишен стаж в регионални  медии. Завършила е висшето си образование във Факултета по журналистика към СУ „Св. Климент Охридски“, специалност „Радиожурналистика“. От пет години е главен редактор  на вестник „Росица” в Севлиево - един от най-дълго излизалите регионални вестници в страната, който продължава до днес да се издава и на хартия. Преди това 20 години е била журналист в габровския вестник „100 вести”. Била е  водещ на публицистичното  предаване „Часът на Мина” по радио „Бумеранг”, десет години е репортер и водещ на публицистично предаване по телевизия „Габрово Кабел”. Началото на журналистическата си кариера  Минчева е започнала като радиожурналист.  Тя е носител на Почетния знак на Габрово за принос в развитието на журналистиката. Отличена е с приза „Журналист на годината” на Българската асоциация на регионалните медии -София.  Минчева активно участва и подкрепя обществени каузи.

Вестник „Росица” е основан от група будни севлиевски учители социалдемократи през 1886 година. Сега той е еднолично търговско дружество с ограничена отговорност, създадено с решение на Общинския съвет в  Севлиево през 2000 година.

 

Автор:
проф. д.н. Венелин Терзиев
Публикация:
09.08.2023 г. 13:25