Интервю

Мирослава Кацарова за BLUETRONIC и нейните лични кодове за лято: “Моят личен път към безкрайното лято е вътре в мен”

Нежният глас на българския джаз идва във Варна на 21 юли със съвместния си проект с Мирослав Турийски и Младен Димитров в Градската художествена галерия

Мирослава Кацарова за BLUETRONIC и нейните лични кодове за лято:

“Моят личен път към безкрайното лято е вътре в мен”

Броени дни, преди да тръгне към Варна, джаз певицата Мирослава Кацарова сподели подробности за своята нова концертна програма BLUETRONIC, която смесва джаз и електронни мотиви. Джаз триото Мирослава Кацарова, Мирослав Турийски и Младен Димитров идват край морето с концерти в Шабла и във Варна. Концертът в Шабла е на 20 юли от 19 часа в камерното пространство на Зеления образователен център, а във Варна очакваме триото в залата на Градската художествена галерия на 21 юли, петък, от 20:30.

 

За пръв път във Варна ще чуем Вашата програма BLUETRONIC. Как се роди този проект?

Програмата BLUETRONIC е опит да свържем електронни изразни средства с джаз прийоми и всичко това, вдъхновено от дългогодишната колаборация между тримата - участници в проекта - Мирослав Турийски - пиано/аранжименти; Младен Димитров - барабани/ електроника и аз с гласа и текстовете си. Всеки един от нас е равноправен участник в цялото, защото всеки има важна задача с присъствието си. Тази концертна програма се зароди по идея на Младен Димитров, който освен че е композитор и барабанист, е така също известен и като DJ Mr. Moon - с перфектен музикален вкус и отношение към синтеза между електронно генерирани звуци и акустична музика. Бийтовете, които звучат, не са електронни семпли при нас, а изсвирени на живо ритми в характерната електро-естетика. И това е един от забавните детайли в процеса и развитието на програмата. Освен наши авторски песни, тук звучат и някои песни на любими групи, които в исторически план са допринесли за смисленото развитие на електрониката като Massive Attack и песента Teardrop например.

За концерта ни във Варна ще изпълним като вътрешен акцент в програмата и една или две песни от новия ни албум с Миро Турийски BEYOND JAZZ.

Кое е специалното в този нов албум?

Петият ми поред албум “Beyond Jazz” е записан в една минималистична и предизвикателна за мен концепция - само пиано и глас, заедно с моя дългогодишен сценичен партньор, пианиста и композитор Мирослав Турийски. В албума реших да включа песни, които по своему са отвъд джаза - това са основно поп песни от 20. век на певци и “сонграйтъри”, които през годините са преминали през различни стилови и жанрови метаморфози като Джони Мичъл и Стинг, например. Но тези песни заедно с Миро ги претворихме и преобразихме през нашата лична музикална оптика, тъй че те хем да звучат в нашата естетика, хем да не изгубят душата си. Включихме и интерпретирахме песни като Human Nature (Майкъл Джексън), Both Sides Now (Джони Мичъл), Don’t Explain (Били Холидей), Practical Arrangement (Стинг). Накратко, отдаваме почит на песенното изкуство на 20. век, където текст и музика са в плътно единение.

Една от песните в албума е авторска композиция на Миро Турийски по мой текст и се нарича “Под небето на Пловдив”. Почувствахме се привлечени от идеята към тези велики песни да прибавим и една авторска композиция. Песента е много светла, романтична и малко носталгична.

Форматът пиано и глас принципно е доста смел, защото някакси “разголва” артистите. Тук няма саунд, който да покрие нещо, или да заличи някое несъвършенство. Точно обратното, тук всичко се чува. Този албум ми показа отново, че не бива да се притеснявам да бъда уязвима като артист. Приемам този факт смирено и дори в записите на вокалните си партии съм оставила някои “несъвършенства”, които лично аз намирам за много поетични и човешки - потрепване на гласа, хрип, леко напрежение, емоционалност в динамиката… Всички тези малки детайли реших да запазя като документални знаци на автентичност. Откровено казано, не съм почитател на “стерилните” записи. Един от най-вълнуващите албуми само пиано и глас, който и до днес слушам, е Fairytales на Радка Тонеф и Стив Доброгош от 1982 г., където е опазен всеки истинен детайл в пеенето на любимата ми джаз певица с български корени.

И в тази връзка ще кажа, че албумът е записан в MD Studio в Пловдив, а Младен Димитров е саунд дизайнер. Неговата звукова концепция е свързана с нас и поради факта, че с него работим от години и той познава цялостната ни звучност перфектно.

Какво е лятото за Мирослава Кацарова?

Лятото е любимият ми сезон, но всъщност, като се замисля, във всеки сезон откривам очарование и романтика. Моят личен път към безкрайното лято е вътре в мен и всеки път, когато слънцето пронизва с жегата и светлината си света, откривам следите му през личните си ритуали за щастие. Обичам морето, но връзката ми с Егейско море е любовна, предполагам до някаква степен свързана и с гръцките ми гени. Но имам едно място, с което започва всеки юни за мен, и то е в Гърция. Там съм притихнала, смирена, съзерцаваща, близо до Божественото, близо до себе си и до любимите ми хора. Пристъпите да плувам сутрин рано сама, аромата на риба, въздухът, ухаещ на смокиня и неуловима свежест, синият пух от глухарчета, изумрудената шир, преминаваща в ултрамарин, която тихо нашепва фрагменти от Blue in green на Майлс и на Бил Еванс - всичко това са моите кодове за лято. Но имам и пристан - дворът на лятната ни къща над Пловдив, която е като кацнала на облак, разговорите с приятели до късно, цветята в градината, любовта в очите на най-близките ми, лекотата - непосилна или напълно естествена, всяка нейна форма е лятото.

* * *

Билетите за концерта на Мирослава Кацарова и триото ѝ във Варна са на цена 25 лв. и могат да се купят от Билетния център на Фестивалния и конгресен център и онлайн от сайта на ФКЦ: https://fccvarna.bg/  

Час преди концерта билети могат да се купят на място в Градската художествена галерия.

Концертите се осъществяват с медийното партньорство на Jazz FM Radio и ВИЖ.

Още за концерта във Варна: https://www.facebook.com/events/

fb/m.katsarova 
Instagram (@miroslavakatsarova)

 

Записа екип на Арт Варна

Автор:
Нина Локмаджиева
Публикация:
19.07.2023 г. 15:48
Посетено:
295
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/34/news/37347-miroslava-katsarova-za-bluetronic-i-neynite-lichni-kodove-za-lyato-moyat-lichen-pat-kam-bezkraynoto-lyato-e-vatre-v-men