Интервю

Mузикални вибрации от България

Басът Гeo Чобанов разказва за своя концерт в Деня на Светите равноапостоли Кирил и Методий в Торонто

Mузикални вибрации от България

След натоварена програма с много участия в XXIII Великденски музикален фестивал на Държавна опера Варна, ти предстои интересен концерт в Торонто. Любопитно е какви обстоятелства доведоха до събитието.

Дължа благодарност за този концерт на г-жа Емилияна Благоева, основател и президент на Фондация "Оренда Наследство" (Aurenda Heritage Foundation), чиято цел е популяризиране на българското културно наследство и българската музика в Канада. Всичко тръгна от 14 юли 2022 г., когато във фестивала Опера в Летния театър по спешност се наложи да изляза в ролята на Закария от „Набуко“ на Верди. Няколко дни след спектакъла, г-жа Благоева, която е била силно впечатлена от моето изпълнение, ме изненада с предложение за концерт пред българската общност в Торонто.

Каква програма е заложена в този концерт със задължаващия наслов „Магията на българските гласове“?

„Магията на българските гласове“ е разпознаваемо понятие и същевременно послание. В този смисъл не беше никак лесно да подберем музиката за концерта. Държахме на няколко критерия - от една страна да има популярни арии и дуети, от друга страна да има и подобаващо присъствие на български композитори. В тази посока се спряхме на класиците Панчо Владигеров и Добри Христов. Неслучайна е и датата на концерта – 11 май, когато Българската православна църква чества Светите равноапостоли Кирил и Методий. Вярваме, че тази дата ще бъде добър емоционален повод за нашите сънародници да посетят концерта. Разчитаме също пъстрата програма, в която сме включили също неаполитански канцонети, руски романси и еврейски песни, да привлече представители и на италианската, рускоезичната и еврейска общност от мултикултурната среда в Торонто.

Съвместните творчески изяви често създават трайни приятелства. Очакваш ли това да се случи и в първата сценична среща между българския бас Гео Чобанов и българо-канадското мецосопрано Мила Йонкова?

Имам чудесни впечатления от Мила Йонкова, която отдавна живее в Канада. Освен като певица, тя се изявява също като диригент и преподавател по музика. Завършила е Националното музикално училище "Любомир Пипков" в София и Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство "Проф. Асен Диамандиев" в Пловдив, свирила е като главен обоист в няколко симфонични оркестъра. В нашия концерт тя ще се представи с арии на Кармен от едноименната опера на Бизе, двамата ще изпълним няколко дуета, ще предложим арии и дуети от Моцарт, Росини, Доницети, Верди, Гуно. Убеден съм, че творческото ни сътрудничество ще бъде приятно и ползотворно.

Кои любими арии от твоя богат репертоар ще изпълниш?

Спрях се на Ария на Дон Базилио от „Севилският бръснар“ на Росини, Ария на Фигаро от „Сватбата на Фигаро“ от Моцарт, Ария на Дулкамара от „Любовен еликсир“ на Доницети и др. Пял съм в различни мюзикъли, но за пръв път сега ще изпълня ария от мюзикъла „Цигулар на покрива“, една красива притча за дома, любовта и семейството от Джери Бок.

С каква нагласа очакваш тази различна среща с българската общност и въобще с канадската публика?

Очаквам с вълнение тази, наистина по-различна среща. За мен аудиторията е непозната и затова при избора на репертоара се доверих на опита на колежката Мила Йонкова и на съветите на г-жа Благоева. Мисля, че заедно успяхме да съставим една бравурна и весела програма, която, вярвам, ще допадне на слушателите. Надявам се с нашия концерт „Магията на българските гласове“, точно на православния празник на Светите равноапостоли Кирил и Методий, да повдигнем българския дух на нашите съотечественици в Торонто и да приобщим публиката към високите вибрации на музикалното изкуство.

 

ГЕО ЧОБАНОВ

Роден през 1975 г. във Варна, Гео Чобанов завършва НМА „Панчо Владигеров” в класа по оперно пеене на проф. Нико Исаков (2002-2006). Дебютира с партията на Мазето в ”Дон Жуан” от Моцарт на Международния фестивал „Мартенски музикални дни” с Държавна опера Русе, под диригентството на Велизар Генчев. От 2007 до 2009 г. е солист на оперния театър в Русе, където пресътворява множество партии в оперите ”Дон Жуан”, „Сватбата на Фигаро”, ”Кармен”, ”Тоска”, „Мадам Бътерфлай”, „Манон Леско”, ”Дон Карлос”, „Бал с маски”, „Травиата”, „Аида”, ”Лучия ди Ламермур” и ”Севилският бръснар”.

Има изяви във всички български оперни театри. Гастролира в много страни на Европа, участва в престижния оперен фестивал в Солотурн, Швейцария с оперите „Евгений Онегин”, „Манон Леско” и „Травиата” (2009). Oт 2013 г. е солист на Държавна опера Варна, на чиято сцена изпълнява басовите партии в редица заглавия, сред които „Граф Ори”, „Севилският бръснар”, „Любовен еликсир”, „Дон Жуан”, „Трубадур“, „Набуко“, „Летящият холандец“, „Норма“, „Дон Карлос“, „Дон Паскуале“ и др. 

През 2014 г. пее, заедно с Карло Коломбара, в концерта „Басисимо”, по повод 100 г. от рождението на Борис Христов. В богатия репертоар на певеца специално място заема камерната музика. Гастролира в международни оперни продукции в Германия, Швейцария, Испания, Италия, Босна и Херцеговина, Румъния.

 

Автор:
Виолета Тончева
Публикация:
03.05.2023 г. 20:02
Етикети:
Виолета ТончеваинтервюТоронтоконцертДържавна опера Варна
Мила Йонкова
Гeo Чобанов
Фондация "Оренда Наследство" (Aurenda Heritage Foundation)
Посетено:
411
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/34/news/36848-muzikalni-vibratsii-ot-balgariya