Интервю

Сантяго Лара за традициите на фламенкото и срещата му с джаза преди концерта във Варна на 23 април

Кулминацията на Европейския музикален фестивал Варна 2023 е на 23 април с концерта “Фламенко трибют на Пат Матини” в Зала 1 на ФКЦ

ЕВРОПЕЙСКИ МУЗИКАЛЕН ФЕСТИВАЛ ВАРНА 2023

Сантяго Лара: Обновяваме традицията на фламенкото, като пазим неговата същност

На 23 април е премиерата за България на албума “Фламенко трибют на Пат Матини” на най-популярния испански китарист от новата вълна Сантяго Лара и неговия квартет в рамките на Европейския музикален фестивал Варна. Специален гост - звездата на фламенко танца Мерседес Руиз.

Кулминацията на Европейския музикален фестивал Варна 2023 е на 23 април с концерта “Фламенко трибют на Пат Матини” в Зала 1 на Фестивалния и конгресен център. Това е премиерното представяне за България на посрещнатия с адмирации от критиката и публиката едноименен албум на Сантяго Лара квартет. Албумът е издаден от звукозаписния гигант Warner Music, печели многобройни награди и е представян на престижни сцени като Фестивала в Херес, Фламенко биенале - Севиля, Фламенко театър Sadler's Wells и др.

Проектът е посветен на една от живите легенди на световния джаз - американския китарист и композитор Пат Матини, многократен носител на “Грами”, ярка фигура с изразен принос в развитието на латино джаза и фюжъна. В албума Сантяго Лара събира страстта на фламенкото и свободата на джаз импровизацията, като включва оригинални аранжименти с елементи на автентично фламенко на музиката на Пат Матини. Елегантна чувственост към музиката в спектакъла ще внесе фламенко танцът на великолепната Мерседес Руиз, адмирирана по цял свят испанска танцьорка.

Ден преди да тръгне към България Сантяго Лара отговори на въпросите на Нина Локмаджиева:

– Господин Лара, защо посветихте Вашия проект на Пат Матини?

Започнах да слушам Пат Матини още в детските си години, благодарение на по-големия ми брат. Когато започнах да изучавам неговата музика, разбрах, че мога да я адаптирам към моя музикален език, доближавайки я до испанската музика и фламенкото. И така реших да посветя този албум на него заради влиянието, което оказва върху новото поколение фламенко китаристи.

– Как се пресичат във Вашите проекти фламенкото и джаза?

Въпреки че джазът е един от видовете музика, които слушам най-много и има най-голямо влияние върху мен, този албум е единственият ми проект, в който фламенкото и джаза се срещат доста категорично.

– Има ли нужда от нов прочит традицията на фламенкото през ХХІ век?

Всъщност не е необходимо. Основите, които са създадени във фламенкото, са толкова силни и неговият език е толкова богат, че това, което е необходимо, е единствено да се адаптира към времето. Музиката, която ние, фламенко музикантите, създаваме днес, не звучи по същия начин, както преди 100 години. Сега знанията и музикалната култура са много по-развити, това обогатява и нашия език.

– Бихте ли представили музикантите във Вашата формация?

В проекта “Фламенко трибют на Пат Матини” заедно с мен има страхотни музиканти. Мигел Лопес на пианото, професор в Musikene, най-престижното джаз училище в Испания, директор на Биг бенда на Андалусия. Игнасио Синтадо, басист от Херес, който редовно си партнира с фламенко фюжън артисти като Диего Караско, Навахита Платеа и Мораито Чико. Перико Наваро - барабани и фламенко перкусии, който работи с мен от самото начало и участва в продукциите на Мерседес Руиз. Той свири и с редица видни испански артисти като Мигел Поведа. Човекът, който прави екипа абсолютно завършен, е специалистът по звука Хосе Амоса, номиниран за латино “Грами” и един от най-забележителните звукови инженери във фламенко музиката, който също работи с мен и Мерседес Руиз от началото на нашата кариера.

– Вие често сте заедно на сцена с именитата фламенко танцьорка Мерседес Руиз. Как започна Вашето сценично партньорство и колко съвместни проекти имате досега? С какво обогатява Вашите проекти и Вас обменът на творчески енергии с Мерседес?

Кариерите ни вървят паралелно и от 2003 г. насам имаме 11 съвместни продукции. Ние сме артисти с добра синергия, споделяме еднаква концепция, като се стремим да обновим традицията, без да губим нейната същност. Този дълъг път заедно води до случването на много специални неща на сцената, които публиката също усеща и разбира.

– Чувствате ли се посланик на испанската култура по света и какво послание, свързано с Испания, бихте искали да отправите към българската публика?

Мисля, че да, така се чувствам, защото развивам кариерата си основно извън Испания. Това ме води до втория въпрос. Испания е страхотна страна за живеене поради климата, храната и като цяло дружелюбния и много отворен характер на нейните хора. Но въпреки високото ниво на художествено творчество във всички аспекти, културата не се пази и цени, както би трябвало. Това означава според мен, че не е най-подходящата държава за развиване на музикална кариера.

– Следващите Ви проекти?

В момента завършвам композирането на първия си концерт за китара и оркестър, чиято премиера ще се състои тази година и който се надявам скоро да изпълня и в България заедно с някой от вашите фантастични оркестри. Продължавайки на симфонична вълна, ще открия Китарния фестивал в Кордоба това лято с „Медея“ от маестро Маноло Санлукар, заедно със симфоничния оркестър на града. Следват турнета във Франция, Финландия и САЩ.

_____

Още за концерта на 23.04. от 19.00 ч. в Зала 1 на Фестивален и конгресен център Варна открийте тук: https://www.facebook.com/events/

Билети – 20, 25, 30, 40, 50 лв. от сайта и Билетния център на Фестивалния и конгресен център: https://bit.ly/3SoQeqZ

Сантяго Лара един от най-ярките испански джаз и фламенко китаристи от новото поколение. Носител е на многобройни световни награди като изпълнител и композитор. Роден в Херес де ла Фронтера, той още в ранна възраст става част от групата на маестро Маноло Санлукар и участва като втори китарист в няколко световни турнета. Сантяго Лара постоянно развива своя собствен инструментален език и стил. Той е в непрекъснат диалог с други музикални стилове - черпи вдъхновение от джаза, от класическата и от бразилската музика. Публиката е покорена от страстта и отдадеността, която той влага в изпълненията си.
Като солист изнася концерти на престижни сцени като Фестивала в Херес, Биеналето в Севиля, Фестивала на китарата в Кордоба, фламенко фестивала Mont de Marsan (Франция), Фестивал на фламенкото в Тампере (Финландия), Фламенко биенале Querétaro (Мексико), Bimhuis в Амстердам, Международен дом на музиката в Москва, Испанското посолство в Берлин, Фламенко фестивал в Лондон, Фламенко фестивал в Познан, Полша, Китарен фестивал в Херсбрук, Германия, Кьолнската филхармония и др. Има издадени четири самостоятелни албума: El Sendero de lo nemoguće (2008), Sentimientos Nuevos (2012), Flamenco Tribute to Pat Metheny (2017) и La Guitarra en el tiempo (2019).

Сантяго Лара е постоянен партньор на голямата фламенко танцьорка Мерседес Руиз на нейните световни турнета. Той композира музика за деветте й шоу програми и печели неколкократно наградата на критиците на Фестивала в Херес. Заедно двамата гастролират на сцените на театър Alcázar Theater в Мадрид, Queen Elizabeth Theater в Лондон, Sadler´s Wells в Лондон, Theater de la Ville в Париж, Maison de la Danse в Лион, Ewerk в Берлин, Teatro la Fenice във Венеция, Teatro Comunale Luciano Pavarotti в Модена, Auditorium Parco della Música в Рим, St. Lowrence Center for the Arts в Торонто и др.

Концертът на Сантяго Лара квартет е част от проекта “Нова музикална сцена” на „Елит Проджектс Мениджмънт”, който се осъществява с финансовата подкрепа на Национален фонд “Култура” (https://ncf.bg) и гостува в програмата на Европейския музикален фестивал Варна, подкрепен от Фонд “Култура” на Община Варна.

Европейският музикален фестивал Варна продължава с сrossover проекта “Windharmonium ensemble” на джаз пианиста, композитор и аранжор Милен Кукошаров на 26 април в Градската художествена галерия. В него ще се включат Николета Хайтова – флейта, Мартин Ташев – тромпет, Димитър Льолев - саксофон, Велислав Стоянов – тромбон, Борис Таслев – контрабас и Атанас Попов – барабани.

Още за концерта на 26.04. от 19.00 ч. в Градската художествена галерия открийте тук: https://www.facebook.com/events/

Билети – 20 лв., от сайта и Билетния център на Фестивалния и конгресен център: https://bit.ly/3ILt0YO

Европейският музикален фестивал Варна се организира от агенция „Елит проджектс мениджмънт“. Изданието за 2023 г. се осъществява с финансовата подкрепа на Фонд “Култура” на Община Варна, Национален фонд “Култура” (ncf.bg) и със съдействието на “Експресгаранцион” и “Topola Skies”, “Солвей Соди”, “Логос” недвижими имоти, “Нира Комюникейшънс” и с медийното партньорство на БНР Радио Варна, Impressio.dir.bg, Moreto.net и ArtVarna.net.


Снимки личен архив на изпълнителите

--

Още културни събития във Варна открийте в ArtVarna.Net - Артистична Варна в новини, отзиви и пристрастия. Харесайте нашата страница във Facebook, за да научавате първи най-новото:

https://www.facebook.com/ArtVarnaNet
www.artvarna.net

Автор:
Нина Локмаджиева
Публикация:
21.04.2023 г. 15:09
Посетено:
484
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/34/news/36786-santyago-lara-za-traditsiite-na-flamenkoto-i-sreshtata-mu-s-dzhaza-predi-kontserta-vav-varna-na-23-april