Интервю

Димитър Рачков: Не искам да ме възприемат като водещ от Господари на ефира

Няма по-голямо удоволствие от играта пред жива публика

Димитър Рачков: Не искам да ме възприемат като водещ от Господари на ефира


◊ ВИЗИТКА

Димитър Рачков е завършил НАТФИЗ през 1995 г. в класа на проф. Д. Гюрова и проф. Пл. Марков. Работил е в ДТ Сливен, ДТ Варна, МГТ "Зад канала" и от 1998 г. е в трупата на Народен театър "Иван Вазов".

Носител е на награда за мъжка роля от Театралните празници "Благоевград 99" за Попa в "Зидарите и попа" и на АСКЕЕР 2000 за изгряваща звезда за Мъжa в "Самолетът беглец". Водещ на ТВ шоуто "Господари на ефира".


◊ ИНТЕРВЮ

Комедията „Вражалец” гостува на русенска сцена за пореден път. Макар и уморен от представленията актьорът Димитър Рачков отдели време за кратко интервю. Почти в негов стил - като комик - се зарече, че за тази година това му е последното гостуване с „Вражалец” в Русе.

Димитър Рачков е тв водещ и актьор? Къде се чувствате в собствени води?

На сцената, когато играя пред публиката. По време на представлението усещам как реагира зрителят, тогава играта се получава. Докато в телевизията нещата, които правим в Господари на ефира не винаги можем да усетим как ги възприема аудиторията. Ние може да си мислим, че предаванията са смешни, а те да не са. Докато в театъра се играе на момента, който е единствен, и давам всичко от себе си. Другото, което бих искал да подчертая е, че не искам хората да ме възприемат като Димитър Рачков от Господари на ефира. Когато играя в пиесата „Вражалец” аз съм селският кмет и искам да им внуша, че аз наистина съм един селски кмет. Затова и играя на сцената така, раздавам се.

Откъде идва адреналинът ви?

Не знам, това е вътре у мен.

Все пак телевизията ви помага като получавате по-голяма популярност?

Да, наистина е така. Но удоволствието да играеш пред живата публика е по-голямо.

Имате ли идол от комиците?

Не, и не искам да имам, нито пък искам да приличам на някого. Много уважавам колегите си, които също са добри комици - Къци Лафазанов, Любо Нейков, Руслан Мъйнов, Христо Гърбов. Безспорно актьорите Георги Парцалев, Тодор Колев, Георги Калоянчев - те са класици.

Имахте ли отправена покана от вашите приятели комици да участвате в шоуто им по bTV?

Имам договорни отношения с Господари на ефира.

Носител сте на награда за мъжка роля от Театралните празници "Благоевград 99" за Попa в "Зидарите и попа" и на АСКЕЕР 2000 - за изгряваща звезда за Мъжa в "Самолетът беглец". Доколко задължават актьорa да работи още повече върху себе си и какво удовлетворение са?

Наградите засега са само едно морално удовлетворение. Не съм против тях, но едва ли актьорът играе, за да ги очаква и получи. В САЩ, когато един артист получи престижната награда Оскар, събуждайки се на другия ден получава предложения за роли и договори. Докато тук си остава същото.

Как разпускате, освен че се грижите за семейството си?

Обичам да се прибирам вкъщи и да гледам телевизия. Имам нужда от уединение. Обичам да ходя на вилата в Еленския балкан. Ежедневието ни е много динамично, виждате, че играем два спектакъла един след друг, това е изтощително. На другия ден сме в друг град.
Автор:
Лилия Рачева
Публикация:
26.02.2007 г. 07:46
Посетено:
931
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/34/news/3543-dimitar-rachkov-ne-iskam-da-me-vazpriemat-kato-vodesht-ot-gospodari-na-efira