Интервю

Искра Радева: Не обичам да правя компромиси с театъра

Актрисата обича да подбира пиесите и актьорския състав

Искра Радева: Не обичам да правя компромиси с театъра
На снимката: Искра Радева
(използвана е фотография от сайта на театър "Искри и сезони")


◊ СЪБИТИЕТО

Искра Радева гостува в Русе

Театърът на известната актриса показа пред публиката комедията „Жени ми се, та ми се плаче”.


◊ ВИЗИТКА

Искра Радева е родена на 21 март 1951 г. в София. През 1973 г. тя завършва ВИТИЗ (днес НАТФИЗ) и от същата година е в трупата на Младежки театър. През 90-те години Искра Радева участва в шоу-програми, в естрадни изпълнения с Маргарита Хранова и други известни поп изпълнители, както и на камерната сцена, изявява се като автор на текстове на песни и спектакли. През 1997 г. актрисата напуска „Младежкия театър”, а през 1999 г. създава свой театър „Искри и сезони”, като продуцент и режисьор. През 2000 г. Искра Радева поставя шоуспектакъла Сбогом, 20-ти век. В Русе театърът на известната актриса показа пред публиката комедията „Жени ми се, та ми се плаче”.


◊ ИНТЕРВЮ С АКТРИСАТА

От почитателите, които Ви чакат след спектакъла, проличава, че имате много приятели в Русе. Какво ви свързва с този град?

Това е един от любимите ми градове. Аз навсякъде казвам, че публиката тук е много чувствителна и улавя втория план на представлението. Огромно удоволствие е да се играе пред такава аудитория. А тази вечер с искрена завист гледах колегите ми, които играха на най-хубавата сцена в България. Точно това си говорихме с русенските актьори, че един такъв театър стоя 25 години без сцена. Това е кощунство. Но най-сетне имате едно прекрасно бижу, което се надявам, че винаги ще е пълно.

Вашият театър е с името „Искри и сезони”. Вашето име ли е в основата на логото?

Не. Просто исках искрите на театралното изкуство да достигнат във всички сезони на възрастта. Това е скритият смисъл на заглавието.

Трудно ли се подбират качествени пиеси. Как се съставя репертоарът?

Стремя се да няма компромиси в подбора на актьорския състав, режисурата и драматургията. Никога не съм се водила от приятелските си чувства към колегите, а най-вече от мисълта дали е подходяща ролята за дадения артист, дали ще му пасва и т.н. Наистина трудно е да се намират пиеси, защото искам да има и нещо зад комедиите, да има психологически комедии.

Само комедии ли поставяте на сцена?

Не. Направихме пиеса по Нийл Саймън - „Луд съм по теб”, която е една сериозна драма. Желанието ми е хората след тежкия и труден делник, като дойдат на представлението ни, да се посмеят с глас, да излязат разтоварени физически и психофизически.

Стои ли пред вас изкушението да играете на сцената?

Желанието ми да играя на сцена няма да се изпари ни най-малко. Но един добър мениджър не може да участва във всичко, защото трябва да си гледа задълженията. Мога да си избирам ролите. Искам пиесите да ме впечатляват, да ме грабват от пръв прочит. Мисля, че досега не съм се лъгала в избора си. Преди три месеца преведох една американска пиеса, която смятам, че ще  допадне на публиката. Тя не е гола комедия, а повече клони към драмата.

Последният ми въпрос е: тайната да изглеждате толкова добре?

Много сте мила. Винаги казвам, че работата ме крепи. Когато имам много работа от сутринта, аз се амбицирам, чувствувам  се добре. Това ме зарежда и прави красива. Но преди всичко трябва да имаме дух и чувство за хумор, за да преодолеем всички трудности в живота.
Автор: Лилия Рачева
26.02.2007 г. 07:27
Посетено: 887
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/34/news/3541-iskra-radeva-ne-obicham-da-pravya-kompromisi-s-teatara