Интервю

Анна Пампулова:Творческият процес като едно дихание

Хореографската интерпретация на мюзикъла "Красавицата и Звяра" с българска премиера на професионална сцена

 

Хореографката Анна Пампулова разказва за подхода си към първата българска постановка за професионална сцена на мюзикъла „Красавицата и Звяра“; въвеждането за пръв път на палцова техника в мюзикъл и преплитането на танцовите партитури на героите; изграждането на отделна движенческа партитура за всеки омагьосан предмет; творческият процес като едно дихание, съвместяването на професионалната дисциплина с чувството за хумор; и още за „Красавицата и Звяра“ или свободата да избираме със сърцето си. 12, 13 август 2022, 21.00. Премиера на Опера в Летния театър – Варна 2022.

 

– Анна Пампулова, която след „Омагьосани картини“, „Цар Лъв“ и „Дама Пика“ във Варна, сега поставя и хореографията за мюзикъла „Красавицата и Звяра“, в който също не липсват магии. Но във всеки случай говорим за магията на хореографията. 

Понеже говорим за омагьосване, няма да издавам магията (засмива се). Мюзикълът все повече ме вълнува като жанр и усилено следя съвременните тенденции.

– Разбирам, че в „Красавицата и Звяра“ ще ни изненадаш с някаква иновация?

В балните сцени въвеждам неокласика като танцова техника. В началото и в края на мюзикъла нашите балетни артисти танцуват на палци. Преплетени са танцовите партитури на всички герои. Понякога деликатно, на места открито, танцът присъства във всяка сцена.

– Кастингът отнасяше ли се и за балетните артисти?

Танцьорите от балетната трупа на Държавна опера Варна влязоха директно в мюзикъла. Избрах дванайсет балетисти. За основните персонажи кастингът  премина през двуетапен тур. Характерното за режисьора Петко Бонев е, че има изключителен усет за подбор на артисти, освен това избраните винаги приличат визуално на героите си (засмива се). Селектираните изпълнители се отличават с добра вокална и движенческа подготовка.

– Любопитно е как се поставя хореография за омагьосани предмети, които някога са били хора. Най-малкото, специфичните костюми ще им пречат да танцуват.

Изградих отделна движенческа партитура за всеки омагьосан предмет. Основното, което ме интересува, е следвайки своя стил, да запазя във всеки един момент усещането за оригиналност. Казано на хореографски език, независимо какъв вид обувка вкарвам в спектакъла, идеята за мюзикъла остава и аз се придържам към нея.

– В „Красавицата и Звяра“ се изявяват артисти от различни сценични изкуства, различни театри, с различен опит. Как тази разнородна компания се подвежда под един и същ „хореографски знаменател“?

Точно в това се състои работата на екипа, в случая на хореографа. Налага се понякога да обяснявам, че каквито и идеи да имат за поведението си на сцената, участниците-артисти трябва най-напред да ги споделят с мен, а след това ще решим как и в коя сцена да ги приложим. Хореографията не може да бъде самоцелна. Важно за мен е линията на естетика и стил.

– Петко Бонев също ми разказа за изблиците на творческа енергия в екипа, които погледнато от друг ъгъл демонстрират ангажираността на артистите към целия процес.

Да, радва ме енергията на нашите изпълнители. Винаги готови да работят извън репетиционно време. Подобна инициатива ме вдъхновява и влюбва в артистите, заобичвам ги, но това ме прави още по-взискателна към тях.

– Ще издадеш ли любимата си хореография или за кой герои си поставила нещо специално...

Нямам любима хореография. Изграждам всяка движенческа партитура с любопитство и удоволствие. Работата в „Красавицата и Звяра“ беше като едно дихание за мен, много леко и приятно. Държа много на професионалната дисциплина. Уважавам и подкрепям импровизацията по време на репетиционния процес, но важно е да се овладее и момента с вкуса. В отделните етапи от развитието си артистите се разминават в критериите за естетика и това също може да се окаже проблем, особено когато сред участниците има различни по опитност изпълнители. В голямата трупа съществуват професионални правила, които трябва да се съблюдават, те позволяват на творческия процес да се развива стремително. Държа на партньорството по време на репетиции, важно за мен е вниманието към детайла, задължително условие е присъствието на чувството за хумор.

– Как лично на теб ти въздейства „Красавицата и Звяра“?

За мен „Красавицата и Звяра“ е онзи съдбоносен момент, в който образът на Красавицата ни напомня за стойността на традицията, емпатията и свободата да избираме със сърцето си, напомня ни за жената, която не се страхува да бъде различна, както самата героиня споделя за себе си.

 

КРАСАВИЦАТА И ЗВЯРА

Концерт в костюми

Музика Алън Менкен
Текст Хауърд Ашман и Тим Райс
Либрето Линда Уулвъртън

Режисьор Петко Бонев

Оркестрация Страцимир Павлов
Диригент Страцимир Павлов

Сценичен дизайн и костюми Ася Стоименова
Сценично движение и пластика Анна Пампулова
Сценични бойни техники Николай Градинар Дериволков
3D mapping Лора Руневска, elektrick. me

Превод Лилия Бонева

Озвучаване Александър Георгиев

Плакат Славяна Иванова

В ролите:

. БЕЛ - Мария Анастасова, Валерия Василенко, Яна Стоянова

. ПРИНЦ АДАМ/ЗВЯР - Михаил Сървански, Виктор Ибришимов, Мартин Димитриевски

. ГАСТОН - Виктор Ибришимов, Велин Михайлов

. МОРИС - Тихомир Трифонов, Людмил Петров

. ЛЮМИЕР - Калоян Лулчев, Нейчо Петров - Реджи

. КОГСУЪРТ - Даниел Добрев, Лев Караван

. Г-ЖА ПОТС - Балена Ланджева, Яница Маслинкова, Антоанела Петрова

. ЧИП - Васил Желев, Флория Сотиров, Мартин Стоянов, Мария Симонова

. Льо Фу - Георги Георгив, Йоан Попов

. МАДАМ ГРАНД БУШ - Розалия Желязкова, Василена Андреева

. Г-Н Д'АРК - Димитър Ялнъзов, Лев Караван

. БАБЕТ - Димитрина Германова, Моника Иванова

. Глупави момичета - Моника Иванова, Зои Бошнакова, Мойра Янкова, Надя Станоева, Димитрина Германова

. МАЕСТРО КАДЕНЦА - Руслан Павлов, Михаил Вълчев

. АГАТА - Калина Жекова, Антоанела Петрова

Оркестър и балет на Държавна опера Варна и Варненската детско-юношеска опера с худ. ръководител Ганчо Ганчев

 

12, 13 август 2022, 21.00 ч., Опера в Летния театър. Премиера за България.

 

  

Автор:
Виолета Тончева
Публикация:
10.08.2022 г. 14:36