Интервю

"Котешка джаз симфония" или любовните пристрастия на Христо Йоцов

Световна премиера на уникалния проект във Варна

"Котешка джаз симфония" или любовните пристрастия на Христо Йоцов

 

Известният джазмен, перкусионист и композитор Христо Йоцов ще представи на 20 януари 2021 г. на сцената на Театрално-музикален продуцентски център Варна световната премиера на своята "Котешка джаз симфония", с участието на Арнау Гароффе - саксофон, Любо Цанев - пиано, Димитър Карамфилов - контрабас, Христо Йоцов - барабани, и оркестъра на Държавна опера Варна, под диригентството на Ганчо Ганчев.

 

- Варна се чувства привилегирована, че тук избирате да представите своите световни премиери – „Jazz Cats Symphony предстои на 20 януари 2021 година (след отлагането на ноемврийската дата заради Covid ограниченията), а през 2018-та тук аплодирахме и първия в света мюзикъл по „Сън в лятна нощ“ от Шекспир.

- Явно не е случайно, че във Варна станаха моите премиери. Споменахте симфонията и мюзикъла, ще добавя и Концерта за барабани и Симфоничен оркестър, едно наистина специално и уникално произведение в световната музикална литература, което също изпълнихме за пръв път във Варна, с варненските филхармоници и моя голям приятел, диригента Ганчо Ганчев.

- Андрю Лойд Уебър създаде мюзикъл за котките, Вие им посвещавате нещо още по-сложно – симфония, при това джазова. Разкажете повече за котките като вдъхновение.

- Да, почитател съм на котките, жена ми казва, че и аз вече съм се превърнал в котка. Живея с котки, а когато човек с живее с котка, въобще с някакво животно, той развива нови качества в отношението си към другите, положителни качества, имам предвид.  

„Котешка джаз симфония“ - хареса ми да нарека така творбата, за да бъде достатъчно ясно, че се свързва със симфоничен оркестър. Иначе се получи малка заигравка и с термина “Cat”, който на джазов жаргон означава точно майстор в занаята, професионалист, достоен за уважение, истински джазмен. Като кажат за някого „О, да, той е Cat!“, това е голямо признание. Оттам дойде идеята за свързване на двете неща. Всъщност котешката програма върви вече пета година, издадох и два албума по темата.

- Досегашните Котешки проекти влизат ли в симфонията?

- Това е репертоарът на котките от предишните два албума и от предстоящия да излезе трети албум. Тази програма надградих със симфоничен оркестър в голямата форма на симфонията. Защото аз обичам и джазова, и симфонична музика. Абсолютно съм отдаден и пристрастен и към джазовата, и към симфоничната музика, така че за мен най-естественото нещо е да се опитам да ги свържа.

- А и в изкуството на глобалния свят жанровете се преплитат...

- Разбира се, хубавата музика не може да бъде затворена в рамките на някакъв етикет, някакъв жанр. Много отдавна сме преминали границите. Тя така се и казва тази световна тенденция в изкуството – Crossover, преминаване, преливане. Crossover е въпрос на естетика и на вкус, а не на ограничаване в някакви жанрови рамки.

- Премиерата ще бъде, разбира се, с Вашия неизменен квартет.

- Да, да. Причината, поради която този квартет се появи, е испанският саксофонист Арнау Гароффе, един невероятен, завършен джазов музикант, дипломирал се в Хага, в единственото в Европа училище с профил джаз. Той ми направи силно впечатление още при първото си идване в София, където впрочем живее вече шеста година. На пианото е Любо Цанев, който живее в Бургас и остава да добавя Димитър Карамфилов – контрабасист, приятел и съратник в джазовите проекти. На диригентския пулт ще бъде Ганчо Ганчев, с който отдавна ме свързва творческо единомислие и поредица успешни проекти. Радвам се, че отново ще имам среща с прекрасните музиканти от Варненската филхармония, с които неведнъж съм споделял хубави моменти. Огромно благодаря и респект към ръководството на Театрално-музикален продуцентски център Варна и Варненската опера, което в такива трудни времена не се отказа да произвежда култура и да прави артистите и публиката щастливи.

- Сега, когато навсякъде по света театрите затварят, в България, при спазване на всички противоепидемични мерки, все още се случват, макар и по-рядко, живите срещи между артисти и публика. Излишна смелост или разумен подход, как го оценявате?

- Ние вероятно сме единствената страна в света, в която културни събития продължават да се провеждат, макар и в мъчителни условия, донякъде и с героизъм. Това говори за характера и волята на хората, които се занимават с културна политика. Защото най-лесно е да се откажеш, да не правиш нищо, да си останеш у дома и да се сърдиш на целия свят. По-трудно и по-конструктивно е да не спираш и да вървиш напред, като направиш възможно най-доброто в дадените условия. Крайно време е да забележим, че България полага усилия да съхрани културата си и това й прави чест. Очаквам нашата общественост да загърби нихилизма, да прояви респект и да оцени по достойнство усилията на българските творци.

- Аз се възхищавам на варненската публика, която въпреки Covid, запълва залата до официално допустимите проценти и не само не се отказва от живото изкуство, а съпреживява още по-емоционално и по-дълбоко срещите си с него. Covid като че ли променя и нагласите ни към изкуството...

- Наистина в театъра може да идват само една трета от хората, но те носят със себе си енергията на всички зрители и това днес ни е страшно необходимо – на зрителите и на нас, артистите. Не знам колко жертви ще има този бацил, но психическите поражения ще бъдат трайни и ние трябва да не се предаваме, трябва да им се противопоставяме с култура.

Спомням си, по време на един джаз фест някакъв чужденец каза: „Хора, вие правите тук история!“ Мисля, че сегашната ситуация е подобна. Сигурен съм, че каквато и противоотрова да измислят, тя не може да се сравни с изкуството, то е духовна противоотрова в трудни житейски периоди.  

Наскоро и аз преживях подобен период и сега съм истински щастлив, че всичките ми предвидени дотук събития по юбилейния проект се осъществиха – концерта с бенда на БНР преди време, а сега и предстоящата премиера на моята симфония.

- Благодаря за разговора, Маестро! Честит личен празник и на добър час на "Котешка джаз симфония" с пожеланието, след варненската премиера да обиколи света!

Ето впрочем и мнението на по темата на един от Вашите съмишленици, диригента Ганчо Ганчев: "С Христо Йоцов сме приятели, откакто в ММФ „Варненско лято“ изнесохме единствения в света Концерт за барабани и симфоничен оркестър. Оттогава не преставам да му се възхищавам. Няма нещо, което да сме замислили и да не сме осъществили. Истинско явление в нашата музикална култура, Христо Йоцов е изключителен джазмен, оригинално съчетание на барабанист и композитор. Като композитор той притежава фина мисъл и чисто оркестрово мислене, фразата му е ясно изписана, прецизен е във всеки щрих, влага всичко от себе си в музиката и оркестърът веднага реагира. Оркестрантите харесват подобни партитури и са щастливи, когато могат да свирят негови творби, заедно с него.

С „Котешки проекти“ и „Котешка джаз симфония“ Христо Йоцов доказва, че няма прегради между симфоничната и джазовата форма, че класическата симфония може да звучи джазово, с кулминацията и всичко, което джазмените очакват. Вкарва и фолклорна музика, прави шаржове, въобще използва всички елементи, за да изгради многопластово симфонично звучене. Логиката на цялото е ясна, като при това има възможност за импровизации, блестящо вързани с оркестровите партии. За мен Христо Йоцов е един от най-добрите съвременни български композитори“.

*

ХРИСТО ЙОЦОВ

Роден през 1960 г. в семейство на музиканти, Христо Йоцов завършва Софийското музикално училище (1979) и НМА “Проф. П. Владигеров“ в класа по ударни инструменти на проф. Добри Палиев (1985).

От 1982 г. свири с различни джаз групи в България и Европа. С „Акустична версия“ печели двете най-престижни европейски награди за джаз – 1985 г. в Белгия и 1986 г. в Германия. В периода 1982–1989 е барабанист и аранжор на Биг-бенда на Българското радио. От 1989 г. води клас по ударни инструменти в отдел „Поп и джаз“ в Музикалната академия „Проф. П. Владигеров“, където е професор. Свирил е със Симеон Щерев, Милчо Левиев, Йълдъз Ибрахимова, Теодосий Спасов, Томи Смит, Анди Скофийлд, Адам Пиерончик, Ерик Про, Стив Хамилтън, Тим Гарланд, Алексия, Реджи Уоркмън, Бени Мопин, Том Харел и др.

От 1995 г. се изявява предимно в собствени проекти с участието на български и чужди музиканти, за които създава оригинална музика – „Opium”, „Seven Steps”, „Jazz Ball”, „Funky”, „Go Fusion”, „Next Step”, „Jazz Cats”. Има издадени над 30 албума за български и чуждестранни компании.

Автор на музика и аранжименти за джаз формации, биг бенд, симфонична, филмова и театрална музика. Сред творбите му са: Програма „Началото“ за кларинет, ударни и камерен оркестър (1998), Концерт за кларинет и симф. оркестър (2002), Концерт за обой и симф. орк. (изд. „Биладо“, Париж, 2003), Концерт за маримба и симф. орк. (I награда на IV интернационален конкурс за ново симф. произведение в неравноделни ритми – Пловдив, 2004), Концерт за пиано и симф. орк. „The Spirit of Jazz“ (2012), „Музикални моменти“ за две пиана и ударни инструменти (2007), Пиеси за кларинет и пиано (изд. „Емерсон“, Лондон, 2006). Във Варна прави световна премиера на своя мюзикъл „Сън в лятна нощ“, първа подобна композиция по известното произведение на Шекспир (2018), както и световна премиера на уникалния в световната литература Концерт за барабани и симфоничен оркестър (2020). На 20.01.2021 г., отново във Варна, предстои световната премиера на юбилейния проект на Христо Йоцов “Jazz Cats Symphony”.

Носител на много награди: I награда на конкурса за джаз групи – Белгия (1985); I награда на джаз конкурс – Леверкузен, Германия (1986); “Бронзова лира” на СБМТД (1987); “Златно перо” на Класик FM Радио (1996/1998); “Кристална лира” на СБМТД (1998); I награда на Конкурс за ново симфонично произведение в неравноделни ритми - Пловдив (2004) за Концерт за маримба и симфоничен оркестър; Почетна статуетка на фондация ”Аполония” за дългогодишен принос във фестивала (2004) и др.

 

Автор:
Виолета Тончева
Публикация:
08.01.2021 г. 17:14
Посетено:
1446
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/34/news/32184-koteshka-dzhaz-simfoniya-ili-lyubovnite-pristrastiya-na-hristo-yotsov