Интервю

Да се върнеш от Щатите, за да преподаваш. Един учител разказва...

Адриана Янева: ... И когато децата тръгнаха на училище, решихме, че е дошъл моментът да се приберем в България – за да израснат, да се учат и възпитават тук...

Да се върнеш от Щатите, за да преподаваш. Един учител разказва...

 

- Здравейте. Бихте ли се представили с няколко думи за тези наши читатели, които не Ви познават?

  - Здравейте! Казвам се Адриана Янева-Димитрова. Учител съм по информатика и информационни технологии в ПМГ „Акад. Боян Петканчин“ – гр. Хасково.

- Една от многото сте, които са били в Америка. Разкажете ни малко повече - кога отидохте, какво работихте там, защо се върнахте?

- Заминах със съпруга си през 2004 г. и живяхме във Филаделфия 9 години. Работих в администрацията на стоматологична лаборатория. През годините създадохме много и ценни приятелства и имахме приятни колеги и съседи. Ежедневието на работещите хора е подобно навсякъде по света, но моралът и нравствените ценности са различни. И когато децата тръгнаха на училище, решихме, че е дошъл моментът да се приберем в България – за да израснат, да се учат и възпитават тук. Да усетят духа и традициите, с които сме отгледани ние.

- Двете Ви деца са родени в Щатите. Къде ги виждате след време – в България или в страната на големите възможности?

- Изборът е техен. Бих подкрепила всяко тяхно решение.

- Каквото и да работехте в Америка, щяхте да получавате повече пари от учителската си заплата. Явно за Вас това не е важно. Тогава кое е ценното?

- Парите са важни, разбира се, но не по-важни от това да се чувстваш доволен и щастлив от работата си. Започнах работа като учител веднага след университета, прекъснах заради живота си в Америка и продължих като учител след завръщането си. Обичам професията си. Тя ме среща всеки ден с млади и любопитни хора, готови да изследват, да учат и да се развиват. Гордея се, че съм част от тяхното израстване, възпитание, обучение и ежедневие.

- Кой е основният принцип, който следвате, когато преподавате?

- Да „стигна“ до учениците и да им покажа, че могат! Те имат много и специфични намерения, възможности, мисли, радости и тревоги. Моята задача е да направя така, че в края на всеки час, всеки раздел или срок, те да са научили същността на учебния материал, без страх от оценки и без да се срамуват да излязат пред класа и да защитят тезата или решението на задачата си. Знанията им да бъдат осъзнати и трайни, а не наизустени за конкретния тест и после забравени.

- И за финал, нека Ви върна отново на Америка. Имате двойно гражданство, най-вероятно следите какво се случва там. Накъде отива тази страна?

- Има много положителни и отрицателни неща в държавата. Всеки вижда развитието на Америка по различен начин. Светът се променя постоянно. 

- Благодаря за това интервю. Желая успех на Вас и Вашето семейство. Поздравявам Ви за това, че сте избрали да се върнете.

 

Автор:
Антон Атанасов
Публикация:
01.12.2020 г. 10:42
Етикети:
Посетено:
1105
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/34/news/32048-da-se-varnesh-ot-shtatite-za-da-prepodavash-edin-uchitel-razkazva