Интервю

Познавате ли Ива?

Или началото на Сезон 2018/2019 в Театър 199

Познавате ли Ива?

 

Театър 199 "Валентин Стойчев" ще вдигне официално завесата на новия игрален сезон на 14 септември от 20:00 часа с авторския спектакъл на Ива Тодорова - "Приятно ми е, Ива!"

- Ива, почина ли си това лято?

- Да, всеизвестен факт е, че преди да започне работа, човек има нужда от една допълнителна седмица, за да си почине от ваканцията. Аз доста поработих това лято и въобще през цялата година, надявам се да има смисъл, защото напоследък наблюдавам странно явление – непрекъснато сме в действие, поемаме много ангажименти, летим и в мислите си и с действията в хиляди проекти и дела, но като чели „за лудо”, като че ли светът става все по-хаотичен и това, което си направил вчера е отдавна отминало и няма да има никакво значение утре.

- A готова ли си за работа в края на отпускарския сезон?

- Не, но работата не е внимателна и учтива като теб, да ме попита готова ли съм не съм ли... тя просто ме засипва, както повечето от нас. И слава Богу, надявам се да сме засипани с вдъхновение и сили да превръщаме мечтите в реалност по лек и приятен начин. На мен ми тежи административната работа, работата с учрежденията, срещите с матрицата. Аз обичам София – това е моят град, но напоследък ми тежи грозният разкопан облик, дори местата след реконструкция не са достатъчно красиви и се бият с все още неоправените такива кътчета. Няма стил, финес... и в отношенията. Брутално е, малка държава, шепичка хора, а сме и душевно, и градско, като след военно положение, а не след лято.

- На 14-ти септември Театър 199 ще открие сезона със спектакъла "Приятно ми е, Ива!". Какво да очакват зрителите от запознанството си с теб през новия театрален сезон?

- През новия игрален сезон ще попътувам из страната. Представлението вече се игра в Шумен, Габрово и Варна и мина с голям успех. Много искам да се запозная с още хора от повече градове. Иначе, какво може да се очаква в самото представление е пълна мистерия – това е театърът – репетираш, репетираш и всяко представление е различно и ти самият не знаеш докъде ще стигнеш – това за мен е най-вълнуващото нещо в професията.

- Да очакват ли изненади и нови импровизации вдъхновени от лятото?

- Не! Никакви очаквания (смее се), на театър се ходи с празна кошница, за да се напълни сърцето на зрителя, за да има свежа и осветена комуникация, нито зрителят, нито актьорът трябва да имат очаквания. Аз така мисля, тогава става магията и се случва радост.

- Хрумнаха ли ти нови щуравини през изминалото лято, свързани с теб и с творческия ти път?

- Всички знаем, че не трябва да говориш много за идеите си, преди да ги осъществиш, защото мозъкът започва да се държи, сякаш вече ги е реализирал. Играе ми се във филм, искам да правя театър с приятели, такива неща. Истината е, че и това лято се срещнах с много интересни, най-обикновени хора. Те са моите вдъхновители. Пътувах на кораб, подобен на "Титаник", но се казваше "Батман", наблюдавах ята розово фламинго на 50 м от мен - ежедневие, в което е кодирано чудото, това ме вдъхновява.

***

Ива Тодорова завършва НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“ през 1997 г. в класа на проф. Крикор Азарян и доц. Тодор Колев, специалност „Актьорско майсторство за драматичен театър“. До 2002 г. играе в множество представления на Театъра на Армията, Народния театър „Иван Вазов“, Театър „Сфумато“. Работи с режисьори като Стоян Радев, Галин Стоев, Лилия Абаджиева, Марий Росен, Андрей Белчев. 

През 2002 г. заминава за Торино, Италия, където създава театрална компания за деца. От 2009 г. е отново в София, работи в Списание 8 като Директор ПР и Реклама, организира събития, пише пътеписи за България и чужбина, публикации за света на животните, за необясними загадки. Ива владее няколко езика, занимава се с планински спортове, танци, музика, литература... и какво ли още не. 

От февруари 2018 г. на сцената на Театър 199 "Валентин Стойчев" се играе нейният авторски спектакъл "Приятно ми е, Ива!", който обра овациите на публиката и на критиката. 

Автор:
Боян Желязков
Публикация:
13.09.2018 г. 18:58
Посетено:
1221
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/34/news/28223-poznavate-li-iva