Интервю

Заместник-министърът на културата Иван Токаджиев в гр. Борово

Интервю по повод откриване на скулптурен пленер

Заместник-министърът на културата Иван Токаджиев в гр. Борово


Поводът заместник-министърът Иван Токаджиев да пристигне в град Борово беше откриването на скулптурния пленер “Съвършенство с каменна душа”. Началото се положи на 5.09. т.г., а на 20.09. каменните блокове вече ще заживеят своя живот. Гостът на тържеството, за да е съпричастен към идеята, облече рекламните фланелки на пленера. Преди да започне интервюто Иван Токаджиев недмусмислено отбеляза, че е художник по професия, но в момента се увлича по изработването на декорите за спектакъла “Ах, този джаз”. Не скрива и увлечението си по културата на Китай, която много му допадала като философия.


Факт е, че пристигнахте в община Борово и по този начин уважихте откриването на скулптурния пленер. Бихте ли коментирали този тип инициативи и мястото им в живота?

Преди всичко съм творец. Всяка творческа инициатива за мен е камък в градежа на творческото начало на човека и цивилизацията. Мотивите като че ли не подлежат на обсъждане. От чисто обществена гледна точка за мен всяка инициатива, която би могла да допринесе хората да се чувствуват добре в градската среда, е полезна. Но не можех да не отговоря положително на кмета Евгени Алексиев. Борово е един чудесен град, независимо от факта, че е беден край и няма печеливш основен поминък. Въпреки това в този край живеят достойни хора, които са си избрали хубав кмет. Това е факт, който не мога да пропусна и ще се постарая да помагам на Евгени Алексиев с каквото мога.

Бих Ви допълнила, че все пак този малък град е известен с боровското тракийско съкровище...

Да... точно така. България като цяло се нарежда на трето място в Европа, а може би и в света, по параметри на богатото ни историческо наследство. Ние ходим по историята си. Започвам да се притеснявам! Копаейки, археологическите групи винаги намират по нещо. Тук изключвам иманярите, които разкопаха навсякъде и изнесоха ценностите на държавата. Така, че Борово може да се гордее с богатството си.

Тъй като заговорихте за иманярите, това е един от неразрешимите проблеми на страната. Част от културното ни наследство се изнася извън пределите ни. Какво прави в това отношение Министерство на културата?

Това, което му позволява законът и възможността да работи. В пълен размер министерството не е МВР, съд, прокуратура и т.н., но ние правим всичко възможно откритите ценни предмети да се опазват. Работим съвместно с органите на реда. В същата посока полагаме усилия да се реставрират и съхраняват правилно уникалните предмети за новите поколения. Нали знаете, нашето богатство не сме го наследили от дедите си, а сме го взели назаем от децата си. Тази поговорка важи и до днес. Иманярите са напаст божия. Те са страшно явление. Тук мога да споделя една гледна точка за колекционери, които бяха обявени за врагове на нацията и обществото. Мисля, че те не са врагове, защото поне задържат по нещичко. Дискусионно е дали колекционерите са вредители или хора, които задържат ценности, робувайки на страстта си.

Доколкото е известно в медийното пространство, подготвя се допълнение към закона за музеите?

Ние подготвяме един цялостен рамков закон за културното наследство. В него ясно ще се разделят движимите от недвижимите имоти. Вече имаме писан световен паметник - Бистришките баби. Този закон първо трябва да обяви материята в частта защита и опазване. Предстоят жестоки санкции срещу нарушителите на закона, защото малко неща като даденост може да се впишат в идеите и плановете на регионите. Например нашето богато културно наследство, цял свят ще дойде, за да го види и разгледа, но ако ние се организираме и го направим като историческа дестинация.

В контекста на мисълта ви ще продължа с въпроса: какво трябва да знаят българите, влизайки в Европейския съюз?

Би трябвало да знаят, че ние сме богати и лошо си организираме наследството. Никой няма да дойде заради черните ни очи, а заради гробницата в Свещари, Перперикон, Татул... и т.н., но при условие че ние направим достатъчната популяризация, за да ни знаят и посетят. Туризмът е една велика наука, която в момента навлиза в нови параметри. Но все още всичко е едностранчиво, не е в пълнотата си - бизнесмените не трябва да очакват държавата да направи път към дадено място и те да цвъкнат един хотел. Трябва да участват в процесите активно. Ще се върна отново към това, което ни е събрало. Спонсорите на пленера - “Скални материали” АД - споделиха с мен, че имат свой интерес и затова участват в инициативата. Те търсят рекламата на дейността си и подпомагат една интересна инициатива, която ще остави артфакти след себе си. В същото време ще бъде полезна за техния бизнес.
Автор:
Лили Рачева, в. Форум
Публикация:
14.09.2006 г. 22:01
Етикети:
Посетено:
881
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/34/news/2717-zamestnik-ministarat-na-kulturata-ivan-tokadzhiev-v-gr-borovo