Интервю

Известният цигулар Владимир Владигеров:

Музикалният форум запълва празнината, наслагвана с години у нас

Известният цигулар Владимир Владигеров:


“Филмови нощи Херберт фон Караян” в Русе е музикалният фест, посветен на 250-годишнината от рождението на Волфганг Амадеус Моцарт. По време на тридневните тържества (18-21 август) на голям 80-метров екран ще се прожектират безплатно на русенския площад концерти на Виенската и Берлинската филхармония под диригентството на Херберт фон Караян. Началото ще бъде открито с Коронарната меса на Моцарт, която не е изпълнявана в България. Филмът е заснет при литургия на папа Йоан Павел ІІ в катедралата “Св. Павел” във Ватикана. Русенци ще чуят концертното изпълнение на Дивертименто в си-бемол мажор KV 287, Дивертименто в ре мажор KV 334 и познатата сакрална музика в Реквиема на Моцарт. Преди филмите ще са излъчват едночасови вечерни миксове от класическите творби на Моцарт, както  и ще се четат писма от архивите на композитора.


Г-н Владигеров, Вие сте артистичен директор на музикалния фест “Филмови нощи Херберт фон Караян”, който за първи път се провежда в Русе. Какво още бихте ни разказали за себе си?

Занимавам с културен мениджмънт. Преди години специализирах във Виена. Станах първия българин, който е завършил този курс в Европа. Бих искал и други колеги да имат такава специализация, за да може работата да върви в по-добър аспект. Разбира се, за да се занимаваш с тази дейност, не е необходимо непременно да си завършил във Виена. Винаги ми е интересно да правя нещо ново. Пътищата отдавна вече са отъпкани и няма смисъл да се повтарят. Докосването до другата култура ни обогатява. По професия съм музикант, изпълнител-цигулар. Изнасям концерти в България и чужбина. Настоящият музикален форум запълва една празнина, която е наслагвана с години наред у нас.

Инициативата е ваша?

Да, това е моя инициатива и много се радвам, че тя се подкрепя от различни институции и организации. Явно, че в нея забелязват благородното начало.

Вие привнасяте традиция и музикална култура от Виена, която е наслагвана във времето. У нас обаче едва ли ще може да се запълни празнината?

Безспорно във Виена има много стара културна традиция. Да не  забравяме, че когато ние се освобождаваме от турско робство, музиката там е била в своя разцвет. Това се отнася и до останалите изкуства. Безспорно има наслагвания. А ние може би носим друг дух, идващ от древността, който не е успял да се изгуби.

Що се отнася до младите хора, не бих казал, че нямат интерес. Има много информирани между тях.

Фамилията Владигерови е известна в България. Какво носи тя за Вас като творец - задължава ли Ви, тежи ли Ви славата?

Носи много голямо задължение и то към самия мен. Аз съм си брънка от веригата, съставена от хора, които безспорно са един връх. Един от най-близките ми роднини е все пак най-светлата личност в българската култура - Панчо Владигеров. Да се опиташ да направиш нещо стойностно, което да е именно в този поток, да отговаря на всичките стремежи и още по-трудното - да откриеш своята лична нотка. От тая гледна точка бих казал, че е трудно, но в същото време е интересно. За да се постигне резултатът, човек трябва да се лишава от доста неща и трябва да има характер.

Одобрявате ли компилацията между класическа и популярна музика, което ни поднасят музиканти като “Бонд”, Васко Василев?

Това е правено много преди тях. Васко Василев не знам какво прави. Той май само в България идва и свири. Васко Василев е концерт майстор на един оперен оркестър в Лондон. Тук не съм присъствал на негови концерти. Той се опитва да подражава на световноизвестни музиканти. Друг е въпросът дали тези подражания са удачни. Смятам, че това представяне на класическата музика е лошо завоалирано и с комерсиални намерения. Другият момент е, че подбирайки добрите класически фрагменти, спомагат за облагородяването на изпълненията им. Но всеки има право да прави каквото е решил. Може би е по-добре да се избере по-оригинален начин за популяризиране на класическата музика.

Интервюто взе Лили РАЧЕВА
Автор:
16.08.2006 г. 11:47
Посетено: 1002
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/34/news/2623-izvestniyat-tsigular-vladimir-vladigerov