Интервю

Маестро Алдо Сизилло: "Атила" изисква четирима превъзходни солисти

Италианският диригент дирижира премиерата на "Атила" в ММФ "Варненско лято" 2017

Маестро Алдо Сизилло: "Атила" изисква четирима превъзходни солисти

На 19 август, 21.00, в Опера в Летния театър - Варна 2017, ще се състои премиерата на ММФ "Варненско лято" "Атила" от Джузепе Верди. Либрето Темистокле Солера и Франческо Мария Пиаве по драмата на Захариас Вернер „Атила, крал на хуните”. Диригент Алдо Сизилло - Италия, постановка Деян Миладинович - Сърбия, режисьор Ивана Драгутинович - Сърбия, сценография Александър Златович - Сърбия, костюми Миланка Берберович - Сърбия. Диригент на хора Цветан Крумов. "Атила" 2017 е копродукция на Държавна опера Варна с Национална драма и опера Белград, по проект на Балканска оперна мрежа. Това е втората постановка на тази опера на варненска сцена, след първата през 2007 г. Изпълнява се на италиански със субтитри на български и английски език.

В премиерния спектакъл на "Атила" на 19 август за пръв път в България ще пее носител на „Oscar della Lirica". Световноизвестният италиански бас Карло Коломбара, който получи в края на 2016 година най-високата награда в света на операта, ще изпълни ролята на Атила. В ролята на Ецио своя дебют на Варненска сцена ще направи едно друго голямо оперно име - българския баритон Владимир Стоянов. Форесто ще бъде прочутият български тенор Бойко Цветанов. В тази звездна мъжка компания ролята на Одабела ще изпълни солистката на Държавна опера Варна Линка Стоянова.

 

- Маестро Сизилло, в копродукция с Teatro Comunale di Modena, на който Вие сте артистичен директор, Държавна опера Варна направи „Дон Паскуале“, едно от най-успешните си заглавия, а сега Вие сте тук за премиерата на „Атила“ в ММФ „Варненско лято“ 2017. Как оценявате първата си среща с Оркестъра на Варненската опера?

- Впечатленията ми са чудесни. Оркестърът на Варненската опера звучи много  добре.


- И
друг път сте дирижирали „Атила“...

- Да, дирижирал съм и друг път „Атила“, като последният спектакъл в Модена, с Карло Коломбара в ролята на Атила и Владимир Стоянов в ролята на Ецио, предстои да излезе на компактдиск. Двамата участват и във варненската премиера на „Атила“.


- Какво
е особеното на „Атила“?

- Интересна е историческата връзка. Известно е, че операта е посветена на нашествието в Италия и нейното опустошаване от хуните в средата на V век. Хунският вожд Атила сравнил със земята град Акуилея и жителите му потърсили убежище в лагуните, където възникнала Венеция. Неслучайно премиерата на операта се е състояла именно във Венеция, в театър „Ла Фениче“ през 1846 г.

Самата опера изисква четири силни гласа и четирима превъзходни солисти. За „Атила“ е нужен не само отличен бас за ролята на Атила, но също и отлично сопрано за партията на Одабела, отличен тенор за Форесто и отличен баритон за Ецио. Важно е солистите да имат зад гърба си опит с тази опера, за да могат да поднесат оперния спектакъл така, както го е замислил Верди. Не е лесно да се съберат четирима отлични певци на едно място, но случаят във Варна е точно такъв.

Друга особеност на операта е фактът, че за пръв път в оперната история Верди използва технически нововъведения, за да пресъздаде символичния възход на слънцето и Италия след смъртта на Атила. Ремарките на самия Верди, свързани с този мизансцен са много подробни.

На хора в „Атила“ е отредена важна роля, точно както е и в „Набуко“. И двете опери са писани в един период, в който Верди работи много са своето утвърждаване, наречен от самия него „anni di galera“ (затворнически години).


- Имате ли любими места в партитурата на „Атила“?

- Харесвам „Атила“ заради силната драматургия и динамиката, това е опера без паузи и тишини. Любопитен е начинът, по който Верди изгражда образа на Атила, отклонявайки се от историческата фактология. В операта Атила не само че не е е злодей, а напротив: притежава романтичен ореол - влюбва се в римлянката Одабела, притежава дори великодушие - прощава на Форесто, който иска да го убие.   

Любим ми е краят на първо действие с хора и всички солисти. Най-внушително и силно, почти театрално, въздейства драматичният край на операта с експресивната ария на Одабела, която пробожда Атила. Всъщност всички солистични арии, било то на баса, тенора или баритона, са една от друга по-хубави. „Атила“ е красива опера.


- Какво е мнението ви за българските певци? Имате опит не само от Италия, но и от работата си с майсторския клас на Райна Кабаиванска в София?

- Да, с ученици на Райна Кабаиванска и в партньорство със Софийска опера и балет дирижирах два спектакъла на „Бохеми“. Българските оперни певци са известни в цял свят. България има великолепни оперни традиции, особено с басùте. Българските и италианските оперни певци си приличат, те чувстват и изпълняват операта по един и същ начин, имат еднакво усещане за изкуството.


- А Вашето усещане за Варна какво е?

- Очаквах нещо различно и съм много приятно изненадан. Варна има различна атмосфера от София, намирам я за по-красива, по-дружелюбна, а морето й придава несравним чар.  

 

* * * 

Aлдо Сизилло е завършил оркестрово дирижиране в Консерваториите на Неапол и Болоня. Често е канен като гост-диригент на много симфонични оркестри, сред които Arturo Toscanini dell’Emilia Romagna orchestra, Оркестър Хайдн (Болцано), Симфоничния оркестър на Сан Ремо, Оркестъра на Академия „Лист“ (Будапеща), Радио-симфоничния оркестър на Санкт Петербург, Московския Радио-симфоничен оркестър, Арменския симфоничен оркестър и др. Застава на диригентския пулт за оперни спектакли в Болоня, Рим, Катания, Ферара, Модена, Бергамо, Атина, Маями, София и др. Под неговата диригентска палка се отбелязва 150-годишнината на Пучини в родния град на композитора Лука, както и първата годишнина от смъртта на Лучано Павароти, за която той дирижира в Модена Реквием от Верди. Поставя през 2008 във Florida Grand Opera в Маями „Травиата“. Бил е диригент-постановчик на много световни фестивални премиери за Фестивал на нациите в Città di Castello, Cantiere Internazionale d’Arte in Montepulciano, Nuove Forme Sonore in Rome, Estate Chigiana summer events calendar in Siena, Festival Angelica in Bologna и др. Има записи за различни компании като Fonit Cetra, Naxos and l’Hermitage), RAI и др. Пише собствени композиции за театрални събития като Венецианското биенале, Световния фестивал в Нанси, Val-de-Marne Festival в Париж и др. През 1984 основава Младежкия симфоничен оркестър Orchestra Sinfonica Giovanile dell’Emilia Romagna, с който изнася концерти в Италия и по света.

От 1995 до 2000 е артистичен секретар на Teatro Comunale в Болоня, понастоящем е артистичен директор на Teatro Comunale в Модена и на Фестивала на нациите Città di Castello. Преподава в Консерваторията „Ариго Бойто“ в Парма.

 

Автор:
Виолета Тончева
Публикация:
17.08.2017 г. 16:54
Посетено:
1453
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/34/news/26189-maestro-aldo-sizillo-atila-iziskva-chetirima-prevazhodni-solisti