Интервю

"Непосредственият контакт с читателите винаги ме зарежда с положителна енергия"

Интервю с Лора Лазар по повод новия й роман "Сянката на Мария Магдалина"

- Г-жо Лазар, последният Ви роман „Огненото разпятие“ бе публикуван през ноември 2014 година и през тези две години оттогава почитателите Ви с нетърпение очакваха поредната Ви творба, която вече е факт. Как преминаха за Вас тези две години в творчески план?

- След публикуването на „Огненото разпятие“ започнах да обмислям идеята за написване на серия от романи за тийнейджъри. Убедих се, че пиесите ми за тийнейджъри „Графити“, „Дом за Коледа“, „Час на класа“ и „Роза върху лед“ бяха посрещнати с голям интерес от страна на младата публика. Вложих много творческа енергия за реализирането на този мой проект и първите два романа от серията за тийнейджъри са във фаза на последна редакция. Надявам се скоро да бъдат в ръцете на младата публика. В същото време проучвах исторически източници за най-новия ми роман „Сянката на Мария Магдалина“. Всяка моя творба е предшествана от продължителен процес на търсене, събиране и осмисляне на необходимата ми информация по темата, която засягам в творбата.


- Споделете нещо за сюжета на „Сянката на Мария Магдалина“. Има ли връзка с предходните Ви романи?

- Ще трябва да разочаровам моите почитатели, фенове на основния ми герой в предишните романи – Михаил Донов – Мишената. В новия ми роман той не е действащо лице. Сюжетът на „Сянката на Мария Магдалина“ се свързва с реално място – манастира „Св. Мария Магдалина“ край град Бухово. Мисля, че анонсът за романа е достатъчен, за да предизвика читателското любопитство.


- Кое е издателството, което стои зад „Сянката на Мария Магдалина“?

- Имах предложение от едно от издателствата, с които съм работила, да издадат “Сянката на Мария Магдалина“. С оглед на издателския план такава възможност се очертаваше едва през пролетта на 2017 година. Исках романът да излезе преди Коледа, когато читателите обичат да стоят на топло с книга в ръка. Ето защо предприех един риск да финансирам и издам романа сама. Определено самоиздаването е сериозно предизвикателство за мен, защото книгоиздаването е комплексен процес, който обединява труда на различни категории професионалисти. Затова съм благодарна на хората, които, използвайки своя опит, ме подкрепиха, за да може романът да бъде вече в ръцете на читателите.


- А как стои въпросът с книгоразпространението на романа?

- Книгоразпространението на романа „Сянката на Мария Магдалена“ е сериозен проблем, който ще се опитам да реша по удачен за читателите начин. На този етап разчитам основно на организирани срещи с читатели и чрез лична продажба на романа чрез моята Фейсбук страница и други потребителски сайтове.


- Кога „Сянката на Мария Магдалина” ще бъде представена пред широката публика?

– Премиерата на романа ще бъде на 09.12.2016 година от 18 часа в кафе „Елена” в родния ми град Търговище. Непосредственият контакт с моите читатели винаги ме зарежда с положителна енергия.

 

- За повечето Ваши почитатели личността Ви все още е обвита в тайнственост. Споделете нещо повече за Вас?

– Винаги съм считала, че важни са творбите ми, а не личността ми. И все пак ще споделя нещо – от една година се радвам на невероятна компания на представител на породата Кавалер Кинг Чарлз. Мол Фландърс е енергична, игрива, всеотдайна и ми доставя много радост.


- Какво ще пожелаете на почитателите  си за Коледа?

- Да бъдат здрави и щастливи! Да обичат хората, които ги подкрепят и им се доверяват! Наздраве!

 

* * * 

Анонс на „Сянката на Мария Магдалина” от Лора Лазар:

Втори сезон на археологическите разкопки в манастира „Св. Мария Магдалина” край град Бухово. Но никой от археолозите не е подготвен за странните събития, които ги очакват.

Кой саботира работата на обекта? Дали пазачът на манастира, или общият работник, който всяка нощ изчезва?

Някой дебне в мрака, за да убива…

Дори археологическите находки се оказват свързани със зловещата история на манастира.

А над всички необичайни събития тегне сянката на Мария Магдалина.

Автор:
Дани Иванова
Публикация:
13.12.2016 г. 09:30
Етикети:
интервюпремиераЛора Лазарроман
Сянката на Мария Магдалина
Посетено:
2584
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/34/news/24744-neposredstveniyat-kontakt-s-chitatelite-vinagi-me-zarezhda-s-polozhitelna-energiya