Интервю

Ив Деска, автор на мюзикъла "Граф Монте Кристо", в София

Не се ограничавайте в собствените си възможности

Ив Деска, автор на мюзикъла "Граф Монте Кристо", в София

Ив Деска, автор на мюзикъла „Граф Монте Кристо”, роден през 1949 г. във Франция, известен на Бродуей и в световните музикални среди като композитор, либретист, текстописец и продуцент, пристига в България за спектакъла на своя мюзикъл „Граф Монте Кристо” в София. Суперпродукцията на Държавна опера Варна, осъществена с подкрепата на “Serdica Music”, преживя една вълнуваща световна премиера в ММФ „Варненско лято” 2016, участва в „Сцена на вековете” във Велико Търново, а на 17 октомври от 19 часа ще бъде представена и в НДК. 


- Какво място заема мюзикълът „Граф Монте Кристо” в творческия Ви  път, имате ли някакво пристрастие към тази творба?

- „Граф Монте Кристо” ми даде възможност да събера на едно място богата гама от мелодии и хармонии върху основата на прочутия роман, но без литературата да ме ограничава в творческия процес. Сюжетът разглежда темата за справедливостта и съдебните методи в някогашна Франция. Историята на Граф Монте Кристо винаги ме е вълнувала – един невинен човек, запратен и забравен в затвора, предаден от хора, които се възползват от неговото нещастие. Днес също може да лежиш в затвора заради идеите, които изповядваш или заради това, че защитаваш истината. В това отношение нещата не са се променили много. Но ако някога причината - или една от причините за несправедливостта и нарушението на закона, е била липсата на информация, днес причината е тъкмо обратната. Огромното количество информация така ни затрупва, че гласът на справедливостта и на обикновените хора се губи, губи се сред крясъците на демоните.


- Още като студент влизате в света на голямата музика. Кои моменти от началото няма да забравите?

- Аз наистина съм благословен от съдбата. Започнах кариерата си в университета в Париж и още тогава създадох първата си хитова песен. Но  никога не съм взимал успеха за даденост, макар и тогава да не осъзнавах какъв късметлия съм. Работил съм с големи артисти като Мишел Сарду, Елвис Пресли, Глория Гейнър, Пол Анка, Селин Дион и други. Елвис Пресли си остава много специален за мен, песента му “Hound Dog” беше първата плоча, която си купих, когато бях още на 11. Представете си радостта ми, когато Кралят на рока записа моя песен. За съжаление така и не успях да се видя лично с него. Пътувах за уговорената ни среща в Лос Анджелис, когато по радиото съобщиха за смъртта му.


- Какви съвети бихте дали на изгряващи текстописци, продуценти или хора в телевизионните и продуцентски среди?

- Две неща. Следвайте вдъхновението и работете здраво. Научете тези основни правила и те ще ви помогнат да се изразявате и да освободите потенциала си в най-добра светлина. Не се ограничавайте в собствените си възможности, научете се да използвате всичко, което ще ви направи по-добри. Например - ако сте текстописец, избягвайте повторенията и излишните прилагателни, които утежняват изказа. Вместо „Синьото небе е чисто” оставете само „Небето е чисто”. Ако сте композитор, не забравяйте, че инструментът няма да напише музиката, той само ще покаже това, което вие сте написали. Не инструментът прави музиката, а това, което вие чувствате в сърцето си и разбирате в ума си. Със сигурност дългите часове пред пианото и експериментирането с различни хармонии ще доведат в един момент в съзнанието ви и най-красивата мелодия на света.


- Животът в музика на какво Ви научи?

- Продължавам да се занимавам с музика, композирам и филмова музика. Надявам се да мога да го правя още дълго време. Засега нямам повод да спирам, животът е прекрасен. Имам страхотни приятели, не прекалено много. Имам връзки и познавам много хора. Голяма група от тях мога спокойно да нарека приятели, а не просто познати. Те ме карат да мисля, че съм направил нещо хубаво в живота си, за да бъда възнаграден с тези приятелства. Вярвам, че най-важното е да бъдеш щедър, но то да ти идва отвътре. Защото даваш ли, и получаваш. Така винаги си заобиколен от правилните хора.


(По материали от интернет)

Автор:
Виолета Тончева
Публикация:
13.10.2016 г. 14:42
Посетено:
1795
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/34/news/24367-iv-deska-avtor-na-myuzikala-graf-monte-kristo-v-sofiya