Интервю

Върджил Донати: Учил съм се от Алексис Вайсенберг

Виртуозът на барабаните идва в България с откровението "In This Life", през септември излиза и уникалният му проект "The Dawn оf Time", писан за оркестър и ритъм секция

Върджил Донати: Учил съм се от Алексис Вайсенберг


- С какви чувства се готвите за концерта в България? Доколкото ми е известно, сте идвал и преди години с Planet X в София?
 
- Да, бях в България преди много години с Planet X и в действителност това беше един от най-запомнящите се наши концерти! Не знаех какво да очаквам от това първо посещение, но бях поразен от неподправената емоция на българските фенове към инструменталната музика. Така че, естествено надявах се да имам още една възможност да свиря пак в България и времето за това най-после дойде!
 

- С кои имена свързвате българската музика и България? Свирили ли сте с българи на една сцена?

- Един от музикантите, на които съм голям почитател, е Алексис Вайсенберг. Той е един чудесен пианист, който направи страхотни записа на Дебюси, от които съм се учил. Изучавал съм музиката на Дебюси за пиано и съм особено впечатлен от начина, по който Вайсенберг интерпретира прелюдиите и другите му пиеси за пиано. Не съм имал възможност да свиря с български музиканти до момента, но не изключвам един ден да имам тази възможност.
 

- Известно е, че обръщате голямо внимание на младите музиканти - какво ги съветвате най-често? Знаем, че сте се изразил ласкаво за българския ви колега Димитър Симеонов и неговия проект в Азия?
 
- Да, вярно е, харесва ми да отварям вратите пред талантливи млади музиканти, когато това е в рамките на възможностите ми. Някои от общите съвети, които им давам, са обикновено да слушат детайлите докато свирят, особено да се съсредоточат върху чувството си за време. Става въпрос за прецизирането на чувствителността си към нюансите на времетраене. Изисква съсредоточаване и умение. Няма лесен начин: научи основите добре и продължи да откриваш нови пътища. Аз винаги предпочитам да вървя по по-дългия път!
 

- Наричате "In This Life" първият си истински музикантски албум. Защо?

 
- Това беше наистина една алегория, защото издадох няколко други солови записа по-рано, които бяха с различен характер. Just Add Water е запис на джем сешън, а Stretch е соло запис на барабан и затова In This Life беше първият ми сериозен запис със собствена композиция. Този запис беше отложен във времето, защото бях зает да пиша музика за Planet Х и други групи, но най-накрая успях да го завърша.

Сега през септември ще излезе друг мой запис, озаглавен "The Dawn оf Time", който написах за оркестър и ритъм секция (само барабани и бас). Беше огромен проект за написване и очаквам с нетърпение да го споделя с публиката. Очаквайте едно много уникално произведение.
 

- Как бихте описали вашия стил музика и емоцията, която ще предадете на българската публика?
 
- Групата, която водя в София се състои от две от младите звезди на китарата и бас китарата. И двамата музиканти са от Сао Паоло, Бразилия и аз съм много развълнуван, че мога да споделя тези големи таланти с българската публика.

Андре Ниери (китара) и Брагиня младши (бас китара) излъчват една много специална енергия докато свирят. Това ми дава възможност да представя музиката си на най-високо ниво. Повечето от музиката, която ще свирим е от "In This Life", а също и някои парчета на Алан Холдсуърт, както и една или две мелодии на Planet Х. Мисля, че музиката ни може най-добре да се опише като прогресив / фюжън и е доста вероятно това като цяло да е един от най-трудните репертоари, който някой може да свири. Мисля, че българите са готови за предизвикателство! Прав ли съм?
 

- Има ли музиката силата да промени света In Our Lives?
 
- Музиката е толкова прекрасно изкуство. Тя достига отвъд езика, културата и предизвиква емоции. Музиката може да е болка, удоволствие, настроение, чувство за хумор и всичко между тях, така че бих казал: Да, тя има силно влияние върху живота ни.
 

- А вие какво чувствате като седнете зад барабаните? Образно казано, усещал ли сте Бог в палките си?
 
- Не, честно казано, не мога да твърдя такова нещо, но аз винаги се стремя да стигна по-високо и по-високо. Това постоянно търсене ми помага да запазя огъня... ден след ден, година след година.


- Посланието ви към българската публика преди да дойде на 18.09. в Sofia Life Club?
 
- Вижте някои от моите клипове на моя канал в YouTube: youtube.com/virgildonaticom. Там може да видите какво да очаквате от нас. А версията от 2016 е още по-добра!
Надявам се да се видим на концерта.


Красимира Лекова
Превод Антония Донева
Дикси Джаз ФестАвтор:
Публикация:
17.09.2016 г. 13:23
Посетено:
2103
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/34/news/24214-vardzhil-donati-uchil-sam-se-ot-aleksis-vaysenberg