Интервю

Весела Сели Райчинова: Фестивал на добротата и любовта

Седми международен фестивал: „Израел - моят Възлюбен”

Весела Сели Райчинова: Фестивал на добротата и любовта

На снимката: Весела Сели Райчинова


◊ СЪБИТИЕТО

За три дни Пазарджик се превърна в световен център на еврейската култура (8-10 юли). Тази година международният фестивал се проведе под знака на 70-годишнината от завръщането на евреите на тяхната изконна територия. Съвпадение или не, но ден преди началото в България на официално посещение пристигна и президентът на Израел Реувен Руви Ривлин. В Пазарджик се събраха 200 участници от Израел, Украйна, Гърция, САЩ, Германия, Англия, Швеция, Норвегия, Полша, Швейцария, за да се включат във фестивалните прояви, където централна роля имаха, разбира се, изпълнители от родните еврейски общности. Главен организатор е Екатерина Тодорова – Председател на Сдружение „Израел – моят Възлюбен”. На различни сцени се изявяваха музиканти, танцьори, актьори, учени в областта на юдеизма.


◊ ИНТЕРВЮ

Специално за „Културни новини" интервю даде Весела Сели Райчинова, водеща на събитието.

Весела Сели Райчинова
(1968) е родена в България. От края на 90-те години живее в Израел. Тя е автор, продуцент и режисьор на проекта „Българска душа на Святата земя”, който се провежда в гр. Бат Ям. Поетеса, белетристка, журналистка, тя е и специален кореспондент на БНР (програма „Хр. Ботев”) за Израел, автор на стихосбирката „Вратата на здрача”, издадена в България, директор на фестивала „Кесем” (Вълшебство) в Израел.


– Г-жо Райчинова, Вие сте за първи път на фестивала, въпреки че често се връщате в България. С какви чувства си тръгвате за Израел?

– Още съм под влияние на силните емоции... Малко е да се каже, че това е просто музикално събитие. Както го определи организаторката Екатерина Тодорова, „Фантастичен! Неповторим и незабравим фестивал – 2016! Това беше дело на самия Бог!” Всички участници и групи се представиха с нов репертоар, потопихме се в една феерия от разкошни костюми, танц, музика, оригинален ритъм, слово... Очарова ни приветствието на Н. Пр. Ирит Лилиан – посланик на Израел в България. Имахме възможност да чуем приветствие от пастор Иван Врачев, председател на Евангелски петдесятен съюз в България, а проф. Дечко Свиленов изнесе дълбоко символна лекция „Християнството, ислямът и Израел”.


– Защо точно Пазарджик е центърът на тези артистично-духовни прояви?

– Има определен исторически момент: голяма част от евреите в България от столетия са населявали Пазарджишка област. А и Екатерина Тодорова е превърнала фестивала в своя мисия.


– Каква е историята, какви са посланията?

– Самото име говори за това – „Израел – моят Възлюбен!” На много хора това наименование би прозвучало политически, но аз бих казала: „Не, спрете! Не е така!”. Става дума за група християни, за които Всевишният е Богът на Авраам, Исаак и Яков. Вярвайки в своя Бог, те се събират, за да отправят молитви към Твореца на небето и земята, молят се за държавата Израел, за всичко, свързано с еврейския народ, и отправят своето послание към хората по света – да се съединим, да пръскаме любов и доброта.


– Какво конкретно се случи в Пазарджик?

– Участниците пееха, танцуваха, молиха се – да станем по-добри, да се обичаме, да се обединяваме в името на красотата. За първи път програмата се оповестяваше на три езика – български, английски, иврит. Аз бях водеща на иврит, заедно с постоянно водещите през всичките шест години Диляна и Стефан Буюклиеви. Двамата са представители на вокална група „Камертон” (от Казанлък), пяха се много песни на иврит от всички участници. Това беше абсолютен шок за мене (в положителния смисъл!) – не съм свикнала да чувам иврит в друга държава. Известно е, че на староеврейски е написан Старият завет.


– Каква беше атмосферата в зала „Маестро Георги Атанасов”?

– Най-много ме впечатлиха разветите знамена, искрената екзалтация, жизнерадост: вместо да видя израелския флаг потъпкан, горящ и разкъсван, както се случва на други места, аз го видях развяващ се в залата от хора, които дори нямат нищо общо с еврейството – те възхваляваха Господ бог, пееха и се молеха! Това беше нещо изключително, то се запечати в моето съзнание и аз ще го занеса в Израел.


– Кои бяха участниците?

– От Израел дойдохме 15 творци: група „Месианско хваление” от гр. Хайфа, моята дъщеря Етиенита – певица, която участва самостоятелно и заедно с Етиен Леви, специален гост от Израел беше световноизвестният тромпетист Арик Давидов, който взриви публиката и тя излезе на сцената да танцува. А невероятният синхрон между Арик Давидов – тромпет, Етиен Леви – пиано, и Лика Ешкенази – вокал, предизвика неспиращи дълго време овации. С авторски песни участваха композиторите Ефрат Герлих и Розалин Хершковиц.


– Споменахте, че са участвали известни професори...

– Да, изключително интересни бяха приветствията и лекциите на пастор Максимилиян Пири от Полша, пастор Джордж Маркакис от Гърция, „Посланието за завръщането на евреите в Земята Израел” на Биргита Милсън от Стокхолм, Швеция, словото на Ханан Луктз от Израел, на равин Борис Грисенко от Украйна, както и словото на пастор Гордън Мерк от Швейцария. Те дадоха допълнителна наслада и храна за духовногладните.


– Как бяха приети участниците от пазарджишката публика?

– Това е най-големият еврейски събор на Балканите. Знаменателно беше откриването с шофар (древен еврейски духов инструмент) в изпълнение на пророк Дъглас Лили (Норвегия) и с танцовата композиция от знамената на всички участващи страни. Цялата аудитория слушаше с притаен дъх рецитала на Диди Илиева и групата от Русе, а посланието на „Ноемин” в изпълнение на Таня Стоянова от Стара Загора достигна и дълбоко развълнува сърцата и на християни, и на евреи. По няколко пъти излизаха на сцената в различните дни танцовият състав „Симха”, които партнираха и на Етиен Леви, младежите от група „Сион” (Стара Загора), малките балерини от „Дива денс” под ръководството на Станко Танев, танцьорите и певците от групите на Ирена Наумова и Ирена Бояджиева от София; насладихме се на грандиозното изпълнение на участниците в хор „Света София”, ръководен от акад. Бобевски, както и хор „Агада”.


– Очевидно програмата е била наситена. Кога беше кулминацията?

– Това беше грандиозното шествие в събота вечер до парк „Острова”. По пътя имахме две спирки: на първата всички танцувахме, както е прието на шабат в Израел, а на втората спирка ни очакваха стотици балони, върху които ние написахме своите молитви и желания, а когато стигнахме в парка „Острова”, ги пуснахме към небесата (шамаим) за обща молитва, за да стигнат до Всевишния. Последва грандиозен концерт с почти всички участници: Етиен Леви с нов репертоар, съвместните му изпълнения с доайена Лика Ешкенази и с най-новия участник Етиенита Райчинов от Израел – те завладяха сърцата на всички пред откритата сцена. Трябва да подчертая, че гостите от Израел бяха месиански евреи, които вярват във Възкресението Христово и почитат Исус. Иска ми се да благодаря официално на Дирекция на полицията в гр. Пазарджик, които работиха абсолютно професионално, съпътстваха ни три дни и се отнасяха с огромно уважение към нас. Поклон към служителите на МВР!


– Дали изкуството би могло да бъде мостът между народите и религиите?

– Разбира се! Това беше фестивал на добротата и любовта, без конкуренция и съперничество, единствената му идея е да се обичаме и да бъдем красиви. След това издание у мен се заражда идеята, че „Израел – моят Възлюбен” може да се пренесе на Святата земя – да стане като вариант на проекта, които аз осъществявам в Израел – „Българска душа на святата земя”, но озаглавен „Световната душа на Святата земя”.

Автор:
Анжела Димчева
Публикация:
20.07.2016 г. 15:22
Етикети:
ПазарджикфестивалИзраел
Израел - моят Възлюбен
Весела Сели Райчинова
Посетено:
3667
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/34/news/23981-vesela-seli-raychinova-festival-na-dobrotata-i-lyubovta