Интервю

Завръщане към детството или как се прави книга

Интервю с художничката и уеб дизайнер Веселка Велинова

Завръщане към детството или как се прави книга


Скоро ще почетем отново Международния ден на детската книга, 2 април, който се отбелязва като празник на детската книга от 1967 г. по инициативата и решението на Международния съвет за детската книга (International Board on Books for Young People, IBBY). Празникът съвпада с рождения ден на датския писател Ханс Кристиан Андерсен (1805-1875 г.)

За да се случи чудото книга обикновено са нужни поне трима – писател, илюстратор и дете читател. Първото, което виждаме, обаче са винаги рисунките, затова по повод бъдещия празник ви предоставяме едно интервю с българката - илюстратор - Веселка Велинова, под прикритието й на уеб дизайнер.


- Кога осъзна, че искаш да си художник и как тръгна по този път?

- Осъзнах, че искам да съм художник още от малка.

На 5-годишна възраст посещавах школата за изобразителни изкуства "Захари Зограф" в гр. Самоков, където се научих да обичам изкуството и овладях първите техники.


- Защо точно книжки за деца?

- След няколко години работа в сферата на дигиталното изкуство преоткрих страстта си в ръчно рисуваните детски книжки. Вярвам, че детските книжки вдъхновяват децата, развиват тяхното въображение и художествени умения. Спомняте ли си първата илюстрована книга?

За мен, тази първа стъпка в четенето е била и първата ми стъпка в изобразителното изкуство, в желанието да напиша своя история и да нарисувам свой герой.

Когато се появи дъщеря ми, реших да й покажа колко пъстър и цветен е света на книгата, колко вдъхновяващи могат да бъдат героите и техните приключения.


- Харесваш ли книжките и историите, които си илюстрирала? Разкажи ни за някои от тях?

- Да, много! Опитвам се да вникна във всяка книга, която съм илюстрирала. Да пресъздам сцените, които да подкрепят историята, която автора иска да разкаже на децата. 

Докато илюстрирам една книжка, аз непрекъснато си мисля за нея. Много от идеите за илюстрации идват съвсем случайно - когато съм навън, когато играя с дъщеря ми и т.н., така героите заживяват с мен в ежедневието ми. Може би затова всяка илюстрована книга е много скъпа за мен. 

Всеки автор има свой стил и начин на писане и е изключително приятно, когато ми подаряват частица от въображение си и ми се доверяват във визуалното представяне на идеите си.  

От всички книжки, които съм илюстрирала, най-много харесвам книжките "Бяла приказка", "Синя приказка" и двете книжки от поредицата "Царството на обещанието". Последните две книжки са много различни от това, което съм правила до момента. Въпреки, че са за деца, посланието е вдъхновяващо и поучително дори и за мен. Тези книжки ми помогнаха да продължа да вярвам във собствените си възможности и мечти.

Това, че героят в книжката може да бъдеш ти, я прави много по-лична и много по-твоя.


- Помага ли рисуването на ръка на уеб дизайнера в теб и ако да как ?

- Уеб дизайнът и рисуването на ръка почти нямат допирни точки. При уеб дизайна много рядко се използват рисувани на ръка изображения. 

Въпреки това, бих казала, че традиционното рисуване ми помага при разработването на уеб проекти. Много често илюстрирайки се откъсвам от ежедневието си в дигиталната сфера, това ме вдъхновява и след това по-лесно работя по уеб проектите си. Обичам и работата, и хобито си. :) 


- Имаш малка дъщеря - четете ли вкъщи приказки и кои са ви любими?

- Да, четем книжки. Тя е на 4 години и като всяко по-малко дете, предпочита книжки с големи и хубави илюстрации. Много често след първото прочитане, тя помни приказката и разгръщайки книжката, разказва сама историята по картинките, които вижда. Това ме кара да си мисля, че отговорността да вдъхновим децата си да обичат книгите не е само на автора, но и на илюстратора. 

За сега любимите книжки са приказки с животни и принцеси. Дъщеря ми много харесва едната книжка от "Царството на обещанието", където самата тя е принцеса. Въпреки, че все още не разбира посланието й, много се радва, че в принцесата се казва като нея и когато се види в илюстрациите, вдъхновено разказва какво се е случило тук.


- Завръщане към себе си или бягство от себе си са рисунките ти? 

- Със сигурност рисунките са завръщане. Завръщане към магията на детството и мечтите.


- Опиши любимите си техники на рисуване и любимо тайно или публично място за това.

- Най-много обичам да рисувам с акварел и маслени пастели. Определено харесвам и колажите. 

Любимо място за рисуване нямам. Рисувам навсякъде и по всяко време. Където и да ходим, моливи и четки винаги има с мен. Вкъщи имам едно малко местенце, където не прибирам боите и четките си, и във всеки момент, минавайки покрай него драсвам по нещо. :) Понякога тези набързо направени скици са в основата на една по-сложна илюстрация. 




Автор:
Валентина Евтимова
Публикация:
07.03.2016 г. 15:30
Етикети:
Посетено:
1719
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/34/news/23040-zavrashtane-kam-detstvoto-ili-kak-se-pravi-kniga