Интервю

Подарѝ концерт за Коледа

Анжела Димчева разговаря със Светлина Терзиева

Подарѝ концерт за  Коледа


Светлина Терзиева е родена е в Добрич, завършва СМУ „Д. Христов“ (Варна) и ДМА – София, със специалност цигулка. От 1993 г. е в състава на Софийската филхармония. Завършва магистратура „Управление в културата“ (2012) в Департамента по публична администрация на НБУ – София. От 2013 г. е докторант по музикознание към НБУ. От 2012 г. до 2014 г. е директор на програма Фортисимо Фамилия, която в партньорство със Софийска филхармония е осъществила над 90 музикално-образователни концерта за деца и юноши, посетени от повече от 30 000 души. От януари 2015 г. е мениджър „Управление на творческата дейност“ на Софийската филхармония.


– С какво ново ще изненада Софийската филхармония публиката пред Коледа?

– В зала „България“ вече започнаха коледните празници с помощта на най-малките почитатели на класическата музика, които украсиха фоайето на залата, след като се насладиха на концерта „Приказки за пиано“ от програмата на „Фортисимо Фамилия“. На 5 декември Софийска филхармония приличаше на работилницата на дядо Коледа. Децата вложиха усърдие, за да украсят подготвените за тях елхи и да внесат духа на Коледа. Приканваме всички да се насладят на концертите и предизвикваме публиката да избере подарък-концерт за своите близки и приятели. Подготвените предложения от „Подарѝ концерт за Коледа“ е наша нова инициатива. Предоставяме и възможност за преференциални цени на специалните концерти, съобразно броя закупени билети. Смятаме, че това е един духовен подарък, едно радостно изживяване, от което софиянци имат нужда

– Кои са специалните концерти?

– На 10 декември гостува изключителният виолончелист Клаудио Боркес. Под палката на главния диригент Мартин Пантелеев той ще представи Концерт от Дворжак, който е смятан за най-хубавото произведение за виолончело, писано някога. На 17 декември ще потънем в магията на оратория „Месия“ от Хендел, дирижирана от именития Маестро Урош Лайовиц, с участието на Националния филхармоничен хор „Светослав Обретенов“. А на 20 декември празничната програма продължава с Органов концерт на Велин Илиев и Коледен концерт на „София квартет“. На 23-и е Коледният концерт с участието на Орлин Горанов, а на 29-и гостуват звездите на европейските оперни сцени Ева Линд и Михаел Беджай в Новогодишния концерт на Софийска филхармония, който ще пренесе нашата публика в света на валсовете на Щраус, оперетите на Лехар и Калман.

– Кажете някои от големите имена, които концертират през този сезон.

– На 13 и 15 декември в София ще бъде едно от най-емблематичните имена на пианото Жан-Бернар Помие. Той ще се представи като солист и диригент на Софийска филхармония с една изцяло френска програма на 13-и, а на 15-и ще музицира заедно с наши солисти камерна музика на Бетовен и Шуман. Веднага след Нова година ще ни гостуват световните оперни прими Веселина Кацарова (14 януари) и Красимира Стоянова (31 януари) с концерти от оперни арии. Това, което прави впечатление от пръв поглед в програмата този сезон, са изявените солисти – всеки от тях е лауреат на някой от най-големите конкурси за класически изпълнители – „Чайковски“, „Тибо-Лонг“, „Паганини“, „Кралица Елизабет“, ARD.

– Как развивате комуникацията си с младите хора?

– За четвърта година предлагаме на детската и младежка публика специални концерти от програмата „Фортисимо Фамилия“. С подкрепата на фондация „Америка за България“ над 30 000 деца и техните родители са влезли в зала „България“ и са се приобщили към класическата музика. За тях подготвяме книжки с приказки на музикална тематика, помагала за музикалните инструменти, клипчета с изпълнения от концертите, които също могат да се пускат от учителите в часовете по музика, след като се изтеглят от сайта на програмата. Интересното е, че тази образователна програма е за различните възрасти и обхваща както най-малките, така и тийнейджърите, и техните родители. По един достъпен, атрактивен и интерактивен начин им представя класическата музика. През този сезон вече осъществихме мултимедийния концерт „С музиката на Джон Уилямс“, който беше разпродаден два пъти с пълна зала, и планираме доста по-активно участие на мултимедийни проекти занапред, защото звученето на класическата музика не може и не бива да бъде осъвременявано, но начинът на представяне не може да остане такъв, какъвто е бил преди векове. Времето върви напред, а гениалните творби са вечни. Те трябва да продължават да бъдат достояние на публиката, но самата публика вече е променена. Технологичните времена са създали нови интереси и очаквания, ново разбиране за спектакъл, за концерт. Класическото изкуство е консервативно в най-добрия смисъл на думата, но виждате, че класическата музика е навлязла широко в киното (както го подсказва и заглавието на един от концертните ни цикли), в театъра. Дори хората, които не посещават концертните зали, могат да изтананикат най-популярните произведения от големите класици и именно това трябва да използваме, за да им подадем ръка и да ги поведем стъпка по стъпка към голямото изкуство със средствата на съвременния свят – мултимедия, преливане на жанрове, образователни концерти и пр.


Автор:
Анжела Димчева
Публикация:
08.12.2015 г. 18:08
Посетено:
1225
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/34/news/22556-podar-1117-kontsert-za-koleda