Интервю

Как Франческо Чилеа доведе световната оперна прима Цветелина Василева от САЩ във Варна

На 21 юли в ММФ "Варненско лято" 2015 Цветелина Василева ще дебютира в ролята на Адриана Лекуврьор в премиерата на едноименната опера от Франческо Чилеа в Летния театър

Как Франческо Чилеа доведе световната оперна прима Цветелина Василева от САЩ във Варна


◊ ВИЗИТКА

Цветелина Василева е определяна от световната критика и медии като голямото оперно откритие на международния фестивал в Уексфорд, Ирландия, където изпълнява ролята на Шарка в едноименната чешка опера.

Sunday Times – London

“Zvetelina Vassileva, the Bulgarian soprano who sang the title role, must be one of the great operatic finds of the festival. She has a huge, highly concentrated voice and a dynamic stage presence which proclaims her a massive star before she has even finished incanting her first phrase.”

Това признание тя утвърждава след многобройните успешни премиери в най-престижните световни оперни театри и фестивали, като началото е в Роял Ковънт Гардън – Лондон, с дебют в ролята на Дездемона – „Отело“ и следваща роля – Марженка в „Продадена невеста“.

С ролите на Мими – „Бохеми“, Амелия – „Бал с маски“, Леонора – „Трубадур“, Лиу – „Турандот“, Виолета – „Травиата“, Тоска и Аида, тя постига забележителни успехи в Берлин Щадсопер, Брюксел, Амстердам, Глазгоу, Севиля, Сантандер, Сантяго, Кардиф, Токио, Торонто, Москва, Прага, Букурещ, Белград, Солун и др., фестивалите в Единбург и Брегенц.

Първият й международен дебют зад граница е в операта на Сан Франциско, Калифорния, където пее Леонора в „Трубадур“ и след това премиерите на „Отело“, „Коронацията на Попеа“, „Травиата“ и „Руслан и Людмила“ - в гастрола на Мариински театър Киров от Санкт Петербург.

В САЩ и Канада нейните гастроли продължават в Гранд Опера Хюстън с „Княз Игор“, „Аида“ и „Евгени Онегин“, в Балтимор Лирик Опера – „Травиата“, в Торонто – „Отело“, „Турандот“, „Бал с маски“, „Травиата“  и „Жана Д’арк“ – Верди. Следват неколкократни участия в Детройт, Маями, Опера Пацифик – Калифорния, Канзас, Синсинати, Кентъки, Палм Бийч и др.

Безспорно определящо значение за нейната кариера има участието й в сезонните премиери в Метрополитън Опера, Ню Йорк с Леонора в „Трубадур“, „Бохеми“ и Виолета в „Травиата“. Цветелина Василева е желан гост и на концертния подиум в Албърт Хол – Лондон, Кремълския дворец – Москва, Джордж Уестън Хол – Торонто, Концертгебаум – Амстердам и др., където пее със световни знаменитости като Агнес Балца, Джакомини, Хворостовски, Нетребко, Хосе Кура, Луис Лима, Фарина и Армилято.

През изминалия сезон Цветелина Василева дебютира блестящо в ролята на принцеса Матилда в операта “Вилхелм Tел” от Росини в Уичита Гранд Опера, САЩ, както и се превъплъти в образа на Тоска, отново на същата сцена. 

Сред предстоящите й ангажименти е дебютът й в ролята на Адриана Лекуврьор - “Адриана Лекуврьор”, копродукция между Варненска опера и Македонската опера и балет, част от фестивалната програма на “Опера в летния театър”. Само месец след това, Цветелина Василева ще дебютира в ролята на принцеса Турандот в Уичита Гранд Опера, САЩ. Звездният състав включва също младият Метрополитън тенор Рикардо Тамура, както и световно известният бас Самуел Реми, с които Василева ще си партнира. 

Василева е лауреат на международните оперни конкурси „Т. Скипа“ и „Фр. Чилеа“, след които печели и специализация при знаменития Карло Бергонци в Ла Скала – Милано.


◊ ИНТЕРВЮ С ОПЕРНАТА ПРИМА ЦВЕТЕЛИНА ВАСИЛЕВА

- Как бихте охарактеризирали „Адриана Лекуврьор”?

  „Адриана Лекуврьор” е една изключителна веристична опера, подплатена с много драматизъм и илюстративна музика. Музиката на Франческо Чилеа изпълва сърцето, тя е съвършено допълнение на човешкия глас. Самата любовна история е истинска, но в някаква степен и обикновена – подобни истории са се случвали, случват се и ще продължават да се случват.


- Защо тогава тази опера се поставя рядко в България?

- „Адриана Лекуврьор” не се поставя често, защото музикалната партитура е изпълнена с много трудности. Музиката и драматургията са тясно свързани, тоналностите и темпата бързо се сменят, солистите трябва да притежават драматични умения, за тях няма никакъв отдих (както при Верди например), през цялото време е необходима силна спойка между диригента, оркестъра и певците и всичко това изисква огромна концентрация и издръжливост. В някои отношения бих сравнила „Адриана Лекуврьор” с „Травиата”, макар че първата опера е подчертано веристична, а втората е по-кантиленна.

Бях студентка, когато гледах софийската постановка с Райна Кабаиванска, спомням си колко дълбоко ме впечатлиха нейният глас, красотата и драматизмът, които тя вложи в образа.


- За Варна е привилегия, че ще се срещне за пръв път с Адриана Лекуврьор чрез Вашата интерпретация. Как вместихте това гостуване в графика си?

- В САЩ дебютирах неотдавна в Росиниевата опера „Вилхелм Тел”, имах също участия в „Тоска”, а след 10 дни, веднага след премиерата на „Адриана Лекуврьор” във Варна ми предстои дебют в „Турандот”, отново в САЩ. Всъщност тук, на ММФ „Варненско лято”, дебютирах в „Турандот” в ролята на Лиу в един знаменит спектакъл с Гена Димитрова като Турандот. Сега в САЩ отново ще дебютирам в тази опера, но този път в ролята на Турандот.

Щастлива съм, че г-жа Даниела Димова ме покани да дебютирам в ролята на Адриана Лекуврьор и да преоткрия красотата в музиката на Чилеа. Похвално е, че във Варна се гласува доверие на млади диригенти като Вилиана Вълчева. Екипът е чудесен.


- Когато тръгвате на път, какво не пропускате да вземете със себе си?

- Животът на артиста е труден, непрекъснато си на път. Аз винаги слагам в куфара си по някоя нова книга от България. Обичам развлекателни и романтични четива, криминалета и трилъри. Приятно ми е да държа книгата в ръка, не харесвам електронните книги.

Винаги нося със себе си и една иконка на Исус Христос. Намерих я на сцената по време на международния конкурс за оперни певци „Франческо Чилеа” в Италия. Спечелих конкурса, пред мен се откриха много творчески възможности и оттогава иконката е неразделна част от моя свят. И ето сега съм тук, заради Франческо Чилеа. Варна ме свърза отново с него.


- Какъв човек е Цветелина Василева, какво харесва, с кого се сравнява?

- Аз съм позитивен човек и умея да се радвам на хората и нещата около мен. Вълнува ме човешкият глас. Няма нищо по-вдъхновяващо от хубавия човешки глас.

Щастлива съм, че България е родина на толкова много добри оперни гласове и че аз съм един от тях.

Не бих се сравнявала с никого, защото съм убедена, че всяка певица върви по свой собствен път. Изобщо всеки човек би трябвало да се сравнява единствено със себе си, да се стреми към най-доброто, на което самият той и само той е способен.  



Автор:
Виолета Тончева
Публикация:
20.07.2015 г. 18:58
Посетено:
1942
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/34/news/21776-kak-franchesko-chilea-dovede-svetovnata-operna-prima-tsvetelina-vasileva-ot-sasht-vav-varna