Интервю

Франческо Медда за своя "Отело" и трудността да се интегрираш сред различните

Световноизвестният италиански тенор ще изпълни любимата си роля във Варна

Франческо Медда за своя "Отело" и трудността да се интегрираш сред различните


◊ ВИЗИТКА

Франческо Медда изучава пиано и китара в Каляри и в консерваторията „Луиджи Керубини” във Флоренция, дипломира се в Академия „Джузепе Верди” на фондация „Тосканини” в Парма. Негови преподаватели са великите тенори Франко Корели, Джани Раймонди и Карло Бергонци. Отличен е с първа награда на конкурсите Di Stefano Competition, Teatro Comunale di Modena Competition и Amici del Loggione della Scala.

Започва кариерата си като артист на Akroama Companies. След първоначалните си изяви като баритон, се преориентира към теноровата палитра. През 2006 г. дебютира с огромен успех на Международния фестивал в Сан Марино като Каварадоси в „Тоска” и като Отело в „Отело” на сцената на Teatro Magnani във Фиденца. Работи с най-големите съвременни диригенти като Рикардо Шайи, Гандолфи, Белучи и режисьори като Дзефирели, Колонелли, Де Томази и други. Жъне успехи на най-престижните фестивали и световни сцени, сред които Миланската скала, La fenice di Venezia, оперните театри в Токио, Осака, Кайро, Тороно, Буенос Айрес, Толедо, също в Русия и т.н. Репертоарът му включа Радамес в „Аида”, Отело в „Отело”, Манрико в „Трубадур”, Канио в „Палячи”, Туриду в „Селска чест”, Самсон в „Самсон и Далила”, Каварадоси в „Тоска”, Дон Хозе в „Кармен”, Андре Шение в „Андре Шение”, Калаф в „Турандот”, Пинкертон в „Мадам Бътерфлай” и др.



Публиката на ММФ „Варненско лято” очаква да чуе един от големите съвременни тенори Франческо Медда в ролята на Отело в премиерата на едноименната Вердиева творба в Опера в Летния театър на 2 август 2014 от 21.00 ч. Постановката е съвместна продукция на ТМПЦ – Държавна опера Варна с френските оперни театри в Лимож и Реймс. Диригент Стефано Сегедони (Италия), режисьор Емануел Кордолиани, сценография Алис Лалуа и Емили Руа (Франция), костюми Жули Скобелцин (Франция). В главните роли Франческо Медда (Италия), Радостина Николаева (Софийска опера и балет), Пламен Димитров (Държавна опера Варна), Жером Били (Франция) и др.


◊ ИНТЕРВЮ С МАЕСТРО ФРАНЧЕСКО МЕДДА

- Маестро Медда, Отело е една от коронните Ви роли, но може ли да кажете, че знаете всичко за своя герой? Кой е Отело за Вас?

- За мен образът на Отело е свързан с темата за интеграцията и трудността да се впишеш в различни общества и цивилизации. Това понякога създава комплекси и провокира неадекватно поведение от страна на силните личности, какъвто е главнокомандващият на венецианския флот, мавърът Отело. Отело се опасява, че не разбира достатъчно добре особения свят на венецианския двор и оттам идват страховете му, че няма да се впише в аристократичното общество. От друга страна при интерпретацията на всеки образ певецът неминуемо се влияе от собствения си опит, така че от житейските натрупвания зависи доколко артистът ще проникне в характера на персонажа.


- Как се подготвяте за ролята? Как постигате баланса между певческо и артистично майсторство?


- Всъщност аз се запознах най-напред с Яго и известно време пеех неговата баритонова партия. Първият ми подход към Яго беше да му припиша всички възможни злини, за да изоблича коварството му спрямо Отело. Яго се представя за най-добрия приятел на Отело, а всъщност е най-големият му враг. Верди специално е настоявал пред сценографа Доменико Морели да изобрази Яго като много приближен до Отело, като изповедник, комуто мавърът напълно се доверява. Т.е. трагичните събития, които се случват в „Отело”, не са защото Отело е наивен, а защото Яго изглежда напълно благонадежден. В тази посока развивам образа на Отело.

Що се отнася до баланса между музика и актьорство, като композитор Верди винаги е имал предвид пеещия актьор, и винаги е разбирал музиката като функция на театъра.


- В съвременния оперен театър режисурата или дори сценографията доминират понякога над музикалните компоненти. Вие как се чувствате в класически и модерни оперни продукции? Различно ли е усещането?

- За мен подобни разлики нямат особено значение. Когато сме на сцената, ние трябва да разкажем някаква история и да въвлечем в нея зрителя. Ако се получи, това означава, че сме успели да предадем замисъла, чувството. В противен случай ще сме се провалили. Зa мен това е същественото, а не дали става дума за класическа или модерна сценография.


- Какво е мнението Ви за интерпретацията на „Отело” от режисьорката Емануел Кордолиани?


- В началото на постановката Емануел Кордолиани цитира пролога на Хенри V, за да провокира публиката, да я накара да освободи въображението си и да се отдаде на повествованието без предразсъдъци. Вярвам, че ние като екип ще вложим най-доброто от себе си, за да предадем ясно посланието на творбата.


- Имали ли сте творчески срещи с български оперни певци? Познавате ли Радостина Николаева – Вашата Дездемона?

- Имах шанса да работя заедно с Гена Димитрова в една представителна продукция за Театъра на Монте Карло и съм запазил прекрасни спомени за нея като изключителна личност и певица. Радвам се, че ще пея сега с Радостина Николаева. Всички български певци, с които съм се срещал в творческата си кариера, са много талантливи.


- Какво знаете за Варна?

- Знам, че като домакин на Международния балетен конкурс Варна посреща най-добрите балетисти в света. Щастлив съм, че ще имам възможността да представя моята най-любима роля в град, дал на света толкова много артисти.

 

Автор:
Виолета Тончева
Публикация:
22.07.2014 г. 15:06
Посетено:
1439
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/34/news/19637-franchesko-medda-za-svoya-otelo-i-trudnostta-da-se-integrirash-sred-razlichnite