Интервю

Сергей Бобров: Да създам във Варна балет, способен да се конкурира с всяка европейска трупа

Първата постановка на Бобров във Варна ще бъде "Кармен" от Бизе

Сергей Бобров: Да създам във Варна балет, способен да се конкурира с всяка европейска трупа


Интервю със Сергей Бобров – едно от големите имена на съвременния руски балет, хореограф, режисьор, главен художествен ръководител на Държавния театър за опера и балет в Красноярск, заслужил артист на Русия. Сергей Бобров гастролира със свои постановки в цял свят, през 2010 г. основава и организира ежегодния международен форум "Балетът на ХХI век” в Красноярск. През ноември 2013 той с успех постави за пръв път в София балетите „Антигона” и „Електра”, а от 1 септември 2014 г. ще заеме поста главен балетмайстор на ТМПЦ - Държавна опера Варна. Под негово председателство, на 2 юни т.г. от 10 часа в главна репетиционна зала „Малина Хубчева” на Варненската опера ще се проведе кастинг за балетни артисти.

 

- Вие сте последовател на легендарния Юрий Григорович, с който е свързан Международният балетен конкурс във Варна. Какво знаете още за нашия град и как приехте предложението да станете главен балетмайстор на Варненския оперен театър?

- Варна е забележителен и много красив град. За мен е важно, че във вашия град, в продължение на вече 50 години, се провежда първият в света балетен конкурс. Това означава, че тук се е създала великолепна атмосфера на обич и разбиране на балетното изкуство. Във Варна съществуват всички предпоставки за изграждане на много добър балетен колектив. Ето защо, приемайки предложението да стана главен хореограф на Варненския оперен театър, аз очаквам пълно творческо отдаване и сериозен ангажимент от страна на артистите. Възнамерявам да привличам към нашите изяви майсторите на Болшой балет и Държавния балет на Сибир.

- Вече се знае, че първата творба, която ще поставите на варненска сцена, ще бъде „Кармен” от Бизе. Премиерните спектакли са планирани за 19, 20 и 21 юли 2014 г. Коя и каква е Вашата „Кармен”? С какво варненската „Кармен” ще се различава от Вашата оригинална постановка?

- Балетът „Кармен” е постановка в 2 действия, в които образът на Кармен се развива многопланово. Кармен, естествено, е свободна и защищава любовта си, но в същото време тя е член в бандата на Данкайро. Моята варненска „Кармен” ще бъде самостоятелна постановка и значително ще се отличава от оригинала. Това е свързано, разбира се, и с артистите от Варненския балет, с които персонално ще изградя ролите, съобразно тяхната индивидуалност.

 - Над какво работите сега?

 - В Русия сега работя над една нова версия на „Лебедово езеро”, чиято премиера ще се състои в рамките на международния форум „Балетът на ХХI век” в Красноярск на 5 октомври 2014 г. Тази постановка се основава върху първата версия на Чайковски от 1877 г., състояла се в Болшой театър 21 години преди знаменитата премиера в Петербург през 1998 г.

- С Вашето изкуство Вие сте постигнали самия балетен връх. Как изглежда от там съвременният балет?

- Съвременният балет е достигнал огромни висоти. Той е дал на света не само традициите на Руския балет, но и велики имена като Бежар, Килиан, Форсайт, Марта Греъм, Матс Ек и много други. Но отчитайки това, аз съзнавам, че в основата на всяка балетна трупа лежи класическото наследство и работата над такива спектакли, които вълнуват с творческите си търсения и изграждането на образите. Защото няма нищо по-важно от това, артистите да бъдат мотивирани и въвлечени в изследователския процес. Само така те могат убедително да предадат своето изкуство на зрителите. Оттам и желанието ми да създам във Варна балет, способен да се конкурира с всяка европейска трупа. Замислям много гастроли и вярвам, че общите усилия ще ни донесат творческа радост.

- Ако може да се каже с една дума, какво е за Вас балетът?

- Балетът – това е животът!

- Благодаря, очакваме Ви във Варна.

 


Автор:
Виолета Тончева
Публикация:
20.05.2014 г. 20:12
Посетено:
1768
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/34/news/19249-sergey-bobrov-da-sazdam-vav-varna-balet-sposoben-da-se-konkurira-s-vsyaka-evropeyska-trupa