Интервю

Петър Петров: Почти никой не прави изложба в малък град

Талантливият график е благодарен на учителите си от СОУ "Възраждане" - Русе

Петър Петров: Почти никой не прави изложба в малък град


Петър Петров е роден на 19 ноември 1989 година в град Две могили. В момента преподава изобразително изкуство в СОУ "Панайот Волов" - Бяла. Възпитаник е на ВТУ "Св. св. Кирил и Методий", завършил е специалност "Графика". На 30 април в Бяла, заедно с 21-годишната студентка Веселина Шаркова откриха изложба, обединяваща графика и живопис. Петър Петров е верен на графиката, влюбен е в полското изкуство и арт пленерите.



- Трудно ли се работи в малък град като Бяла?

- Зависи от гледната точка. Трудно е, че нямам контакти с хора от моето обкръжение, Бяла наистина е малък град. Имам двама-трима колеги художници в селището, това са моите контакти. От друга страна, е лесно. Децата имат родители, които повече държат на доброто възпитание, учениците са по-кротки и лесно се работи с тях. Има и деца с лошо възпитание, но забелязвам, че с повече внимание проблемите се решават, а те се променят.


- Според теб децата в малкия град имат ли желание да учат?


- Всичко е в ръцете на преподавателя - има ли желание да преподава, да се занимава с малчуганите, да им обръща внимание. Трябва да се работи с децата с определени интереси, да им се показват нови техники, да им се дава възможност да участват в конкурси. Представете си как би се зарадвало едно дете от малкия град на награда – първо и второ място. Това може да бъде добър стимул и да промени живота му…


- Всичко това си го научил от твоите преподаватели…


- Да, вярно е, те са виновниците за моето различно отношение към учениците. Благодарен съм на учителите от СОУ „Възраждане“ - Русе: Десислав Гечев - график, Хрисанд Хрисандов - живопис, скулптора Даниел Кънчев и художника Юлиян Томов.


- Повечето твои колеги, завършили специалност „Графика“, се отказват да рисуват. С какво все още те задържа черно-бялата техника?

- Графиката е неразработена ниша. Много от колегите по света участват в биеналета. Това е възможност както за изява, така и за обмен на информация с творци, да следя новите моменти и т.н. Факт е, че малцина възприемат графиката като картина.


- Дързост ли е да се направи изложба в град Бяла?

- Да, предизвикателство е. Почти никой днес не прави изложба в малък град, това е нещо ново за селището. Много от моите познати бяха едновременно учудени и радостни. Причината е, че това е втората изложба, която се прави в Бяла през последните двадесет години. Идеята е на Веселина Шаркова - студентка от ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“, работи като възпитател в НУ „Петко Р. Славейков“. Живописта е нейната страст. Тя ми предложи да направим съвместна изложба в салона на читалище „Трудолюбие“. Приех идеята без да замислям, допадна ми, а и на 6 май Бяла има празник и това е повод да покажем на хората живопис и графика.


- Твоите ученици знаят ли за изложбата?

- Да знаят. Повечето от тях не са присъствали на откриване на изложби и се надявам, че това за тях ще бъде нова емоция, преживяване, а и мотивация за изява.
 

- Как преминава един твой ден в Бяла?

- В началото беше трудно, защото нямах нито един ден стаж като преподавател. Опитвам се да бъда преди всичко приятел на децата, така съм по-близко до тях и мога да ги разбера какво искат да научат, какво ги вълнува. Намирам общ език с учениците, имаме задачи по учебен план, опитвам се да ги науча на интересни и любопитни неща. Имам идея да ги науча да рисуват икони, да работят с хартия.


- Как си представяш България след десет години.

- Десет години? Много неща може да се случат, и хубави и лоши. Ако всички се захванем със своята работа отговорно, може животът ни да се промени в положителна посока. Родителите, семействата също трябва да работят в тази посока…

 
- Какво успява да те зарадва в делника?

- Училището, срещата с децата, някои от тях остават след учебните часове и ме разпитват, виждам, че искат да научат повече. Струва си да работя за тях.


Автор:
Лилия Рачева
Публикация:
05.05.2014 г. 00:29
Посетено:
2222
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/34/news/19100-petar-petrov-pochti-nikoy-ne-pravi-izlozhba-v-malak-grad