Интервю

Селия Арана: Международният фестивал на испанския театър събира в София таланти от 7 страни

За уникалната театрална изява разказва г-жа Арана, ръководител на отдел „Образование” при Посолството на Кралство Испания у нас

Селия Арана:  Международният фестивал на испанския театър събира в София таланти от 7 страни

Двадесет и първото издание на Международния фестивал на училищния театър на испански език ще се проведе от 24 до 28 април в София. В театралните празници ще участват 128 млади артисти, които се изявяват в 16 групи от 7 страни – Словакия, Унгария, Полша, Чешката република, Румъния, Русия и България. Всяка държава изпраща в София двата състава победители от националния кръг на Фестивала, проведен през февруари или март. Тържественото откриване е в Народния театър „Иван Вазов”, а всички представления ще се играят в салона на НАТФИЗ. Входът за спектаклите е свободен. Ще бъдат представени творби от Федерико Гарсия Лорка, Мигел Делибес, Фернандо Арабал, Вайе Инклан, Алехандро Касона и др. Специално за феста от испанското Министерство на образованието пристига г-жа Мария Хосе Фабре, очаква се присъствието на представители на отделите за образование към посолствата на Испания в Букурещ и Анкара.

За уникалната театрална изява разказва г-жа Селия Арана, ръководител на отдел „Образование” при Посолството на Кралство Испания у нас.

 

- Г-жо Арана, защо точно София е седалище на Международния фестивал на  училищния  театър на испански?

- Фестивалът се роди като инициатива в далечната 1994-та, когато в Прага за първи път се изявиха като артисти ученици от двуезичните паралелки с изучаване на испански. Става въпрос за гимназиални паралелки, в които обучението по испански се осъществява според договора, подписан между испанското Министерство на образованието, културата и спорта и министерството на образованието в съответната страна. От тогава фестивалът се провежда  ежегодно във всяка една от столиците на източноевропейските страни – Братислава, Будапеща, Варшава, Прага, Букурещ, Москва. За последен път София прие младите артисти през 2007-а, сега отново е ред на българската столица да бъде домакин на това прекрасно събитие. Освен това трябва да подчертая, че Националният фестивал за училищен театър на испански, който се провежда всяка година през февруари в София, вече си е извоювал много висок престиж.


- Какви са нашите задължения като домакини?

- Никак не са малко! Бързам да благодаря на всички, които подкрепиха фестивала – Министерството на образованието и науката, Министерството на културата, Столична община. Народният театър „Иван Вазов” щедро ни предостави великолепната си зала за тържественото откриване. Националната академия за театрално и филмово изкуство  съдейства, като дава възможност на всички участници да играят на нейната авторитетна сцена. Етнографският музей се ангажира с организацията на работилници, в които ще се включат всички участници – за бродерия, кукери, мартеници, народни хора. Домакини и гости ще играят български танци. Предвидена е и визита в Националния исторически музей, както и туристическа разходка из София. Като гидове ще се изявят учениците от двете испански гимназии – „Мигел де Сервантес” и „Сесар Вайехо”. Много голям е и приносът на семействата, които приютяват гостите - това са семейства на ученици от двете испански гимназии и от 22 СОУ „Георги Раковски”.


- Разкажете за българското участие във фестивала.

- Победител в Националния конкурс на испанския театър тази година е гимназията „Св. Константин Кирил Философ” от Русе. Ще видим постановката на младите русенски артисти „Клоун Кихот”. Като жест към домакините е и участието във феста на театралните състави от двете испански гимназии и 22 СОУ „Георги Раковски”. А на тържественото откриване петокласниците от частното училище „Българско школо” ще представят „Вятърни мелници” по романа „Дон Кихот” на Сервантес.


- Защо Министерството на образованието, културата и спорта на Испания подкрепя толкова активно фестивала?

- Театърът е мощно образователно и възпитателно средство. Отдавна е доказано, че той помага изключително много за усвояването на един чужд език. Нещо повече – той е фактор за разкрепостяване на талантите, за повишаване на дисциплината и за изграждане на колективен дух. Театърът помага на индивида да разреши и сериозни личностни проблеми. Ето защо Министерството на образованието, културата и спорта на Испания активно подкрепя фестивала като част от програмата за двуезично обучение. Нашето министерство приема фестивала така да се каже, за звездата в програмата за обучение по испански. Испания подкрепя и материално групите – поема част от транспортните им разходи. А целият престой в страната домакин е практически безплатен за участниците. По време на фестивала се раждат приятелства, младите хора опознават чужди култури. Нима това не е голямата цел на европейските народи – да се опознават и общуват като в едно голямо семейство?

Фестивалът е удоволствие и за преподавателите по испански език, които в този случай се изявяват и като автори, и като режисьори. Те адаптират творбите, те работят с младите артисти. И имат възможност да се срещнат с техни колеги от други страни.


- Защо не присъждате награди?

- Най-несимпатичният момент във всеки училищен фестивал е определянето на победителите. Поне за мен е така – винаги ми е неприятно да го правя. Далеч по-важно от наградите е самото участие. А що се отнася до Международния фестивал за училищен театър на испански език, бих казала, че той сам по себе си е награда за всички, които са се представили успешно на националните фестивали. Важното е че тийнейджърите се събират, че общуват, че се забавляват. Нека дойдат в София не за да се състезават, а за да създадат нови приятелства.


Автор:
Елиана Митова
Публикация:
21.04.2014 г. 21:22
Етикети:
Елиана Митоваинтервю
Селия Арана
училищен театър на испански
Международен фестивал на испанския театър
Посетено:
1235
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/34/news/19021-seliya-arana-mezhdunarodniyat-festival-na-ispanskiya-teatar-sabira-v-sofiya-talanti-ot-7-strani