Интервю

Десислава Карагьозова мечтае да свири по световните сцени

Книгите и живописта са любимо занимание на малката пианистка

Десислава Карагьозова мечтае да свири по световните сцени
Десислава и Ралица Карагьозови. Фото: Лилия Рачева


◊ ВИЗИТКА

Десислава Карагьозова е ученичка в Националното училище по изкуства „Проф. Веселин Стоянов“ в град Русе. Тя е само на 11 години и се радва на успехите си извън България. Талантливата пианистка успя да впечатли журито на Международния конкурс за романтична музика в Ню Йорк и достойно се нареди сред наградените – второ място. В надпреварата за първите места са се включили участници, които свирят на различни музикални инструменти. Участието на Десислава е заснето на видеозапис. Тя изпълнява на пиано Импромптю, oпус 90, No3 на Франц Шуберт. На 30 март в камерната зала на Карнеги Хол наградените ще свирят на живо и ще получат своите награди.

За музиката, за детството и мечтите разговаряме с малката пианистка и майката Ралица Карагьозова.


◊ РАЗГОВОР ЗА МУЗИКАТА И ОЩЕ...

- Деси, разкажи ни как реши да участваш в конкурса в САЩ?

- Мама прочете за този конкурс, попита ме дали искам да участвам, съгласих се, помислих си, че мога да взема награда. Споделихме и с г-жа Даниела Кюркчиева и направихме записа.

- Усещането да те оценят в САЩ…

- Почти не можех да повярвам, в сайта прочетохме радостната новина.

- Имаш ли участия в други музикални форуми?

- Участвала съм в конкурса „Франц Шуберт“ и получих награда за най-добре представил се малък участник, бях 9-годишна, в Букурещ – сребърен медал и втора награда.

- Деси, кой ти помогна да избереш света на музиката?

- Мама. Като малка вземах уроци по класически балет, там госпожата свиреше на пиано, много харесах инструмента. Столчетата и прозорците вкъщи мислено бяха моето пиано и свирех върху тях… Мама ме забеляза и попита какво правя, реши да ме запише в музикално училище.

Ралица: Първите й уроци по пиано са във Варна, учителката й беше възпитаничка на Московската консерватория, така Деси година и половина учи в морската столица. Може би това й повлия и тя определено се вълнува от музиката на руските пианисти, от руска класическа музика.

- Деси, тежко ли ти е да репетираш?

- Не, приятно ми е да репетирам, но има и малко досада да се повтарят един и същи пасажи.

- Имаш ли време за срещи с приятели, за разходки…

- Да, имам по-малко време, но все пак ми е достатъчно…

- Кои са любимите ти композитори?

- Моцарт, Шуберт и Сергей Рахманинов.

- За какво мечтаеш?

- Да стана като Рахманинов, той е велик композитор и пианист, свирил е в известни зали, искам да свиря и на сцената на Большой театър. Мечтая да уча в Ню Йорк, Виена или Русия…

- Лесно ли е да сте майка на талантлива дъщеря?

Ралица: Не, не е лесно. Определено Деси е дете с характер, намирам начин да преодолея буйния й характер, помагам й, ако има затруднения. Освен музиката тя обича и да рисува с маслени бои, да чете книги и да посещава антикварните магазини.

Деси: От учебниците на мама научавам за композиторите, много ми е интересно да чета за живота на великите музиканти. През лятото си купих автобиографията на Прокофиев, намерих книгата в една варненска антикварна книжарница.

- Деси, музиката на Рахманинов как би я описала като цвят, картина.

- В своите произведения той по-често описва природата и когато свиря Музикалния момент №3 си представям картина с красивите цветове на есента.

- Твоята последна картина е…

- Нарисувах Моцарт – профил.

- Изкуството в България все повече се измества в глуха улица, не се притеснявате за бъдещето на дъщеря си?

Ралица: Изборът е добър за Деси, това е начин да изрази себе си чрез музиката, а и тя е все още дете. Може би ще й бъде трудно с реализацията, когато завърши… Дали сме й пълна свобода, да направи своя избор, винаги може да се откаже от музиката. Дано в България животът се подобри, вярвам, че хората ще се завърнат към залите и все повече ще слушат класическа музика.

- За да отидете до САЩ, са ви необходими средства, вярвате ли, че ще намерите спомоществователи?

Ралица: Да, надявам се до месец март да намерим средства и добри хора да ни помогнат. Необходими са ни пари за транспорт, хотел, такса за участие. Още не сме открили банкова сметка, в момента Деси се подготвя за конкурса „Франц Шуберт“, който се провежда в Русе, и трябва да се представи много добре, а и всички очакват от нея много повече.

- Деси, как приеха добрата новина твоите съученици?

- Някои наистина се радват и ме поздравяват. Поздравиха ме проф. Мария Принц, флейтистът Георги Спасов, проф. Тамара Падубная и преподаватели от НУИ „Проф. Веселин Стоянов“. Моята преподавателка Кюркчиева е щастлива и споделя с мен радостта, благодарение на нея успявам. Тя ме учи да свиря много красиво.


Автор:
Лилия Рачева
Публикация:
16.11.2013 г. 16:16
Посетено:
2128
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/34/news/18059-desislava-karagyozova-mechtae-da-sviri-po-svetovnite-stseni