Интервю

Десислав Гечев - верен на графиката и екслибрисите

Седемте човешки гряха намират място в творчеството на художника

Десислав Гечев - верен на графиката и екслибрисите

 

◊ ИЗЛОЖБАТА

В малката изложбена зала на улица „Борисова“ 6 в Русе художникът Десислав Гечев е подредил своите графики. Черно-белите рисунки привличат с финес, настроение и философия. Графиките не са лишени и от ирония и дори успяват да разсмеят, защото Десислав Гечев по свой начин е интерпретирал седемте гряха, които изкушават човека цял живот.

Друг акцент в самостоятелната изложба са екслибрисите на твореца. Те са неговата стихия, обяснимо е защо той има и много награди от международни биеналета и конкурси. В изложбата са включени миниатюри, които са успели да привлекат вниманието на специалисти, колекционери и почитатели.

Изложбата е от 11 до 31 юли т.г.


◊ ИНТЕРВЮ С ХУДОЖНИКА

- Г-н Гечев, забелязвам, че все още сте верен на графиката и продължавате да я представяте на почитателите с финес и чувство за хумор. Защо я предпочитате пред живописта?

- На първо място моят идеал за живописец и график е Рембранд. Гледайки неговите офорти, няма как да не пламне искрицата на любовта към графиката. Така се докосвам до алхимията, която той е правил, а може би и до материалите, които е използвал, това е тръпка. Според мен в живописта и скулптурата това трудно може да се постигне, защото вече има механизирани процеси. В офорта все още се работи с иглата, грунда…

- Голяма част от вашите творби са миниатюри. Сред тях има екслибриси. Може ли да се определи, че те са вашето амплоа?

- Екслибрисът ми хареса като жанр в графиката. Още като студент започнах да правя екслибриси за приятели, след това участвах в няколко международни биеналета. Постепенно колекционерите ме научиха, обаждат се за поръчки. Това за мен е голяма чест, защото понякога ме търсят известни творци. Тази година ми се наложи да посетя симпозиума на колекционерите на екслибриси в Германия, сякаш попаднах в царството им. Всеки се разхождаше с класьори и показваше своите колекции, изненадаха ме с факта, че голяма част от тях ме познават, знаеха, че съм от България. Поздравиха ме за моята работа. Бих казал, че това все пак е морално удовлетворение за твореца, защото тук работя и не виждам никакъв резултат.

- Оставам с впечатление, че се подценявате като творец.

- Не, образно казано копая една дупка и си блъскам главата в стената. До известна степен изложбата е показателна доколко хората могат да си позволят изкуството да влезе в дома им…

- Любимите Ви теми?

- За мен Библията е философската фундаментираност… Винаги темите се въртят около нея, а зрителят има възможност да си натовари персонажите с определени символи.

- Интересни ли са контактите с хората, докато сте в изложбената зала?

- Има интелигентни хора, с които е много приятно да се разговаря, но има и много политизирани…

- Вие сте преподавател в Русенския университет, как ви приемат студентите?

- Голяма част от студентите знаят, че съм художник. Сред тях има група, която вече за четвърти път посещава моята изложба… Дори искат да направя кръжок по рисуване в Русенския университет. Предложението е от студентите и катедра „Промишлен дизайн“.

- Радва ли Ви това предложение, още повече че е от млади хора?

- Да, мисля че мога да им помогна, важното е да имат желание и да са мотивирани…

- Продължавате ли да крадете от малкото свободно време и да изработвате дървени лули?

- Не ми остава време, в моята раница има 40-50 лули, които трябва да оформя, чакат подходящия момент…надявам се, че ще успея да ги завърша.

- Библията за Вас е основният извор, това означава ли, че я препрочитате все по-често?

- По-голямата част от прочетеното е останало трайно в сърцето ми и съм разбрал, че човек трябва да обича и да помага. Не е необходимо да сме буквоядци и да я прелистваме хиляда пъти.

- Вашето послание като творец…

- Да обичаме ближните като себе си.

Автор:
Лилия Рачева
Публикация:
19.07.2013 г. 10:52
Посетено:
2133
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/34/news/17405-desislav-gechev-veren-na-grafikata-i-ekslibrisite