Интервю

Мария Митева: Време е да се запитаме какво наследство оставяме на поколенията

Авторката на икони е известна в чужбина със своето творчество

Мария Митева: Време е да се запитаме  какво наследство оставяме на поколенията


◊ ВИЗИТКА

Мария Митева е родена на 5 април 1968 година в София. Днес тя живее и работи в Пловдив и заедно със съпруга си Иван Митев се доказват и допълват в живописта. Зад гърба си имат съвместни изяви в Мосинген, Германия - 1992, 1993, 1994 и 1997 година. През 1992 година имат изложба в Ню Йорк, а през 2003 г. гостуват отново там по покана на галерия „Агора“.

Творчеството на Мария Митева е познато в България, Австрия, САЩ, Англия, Италия, Франция и Германия. Освен портретите и живописта, Мария Митева е изкушена от иконописта. За творческите търсения и интереси разговаряме в интервюто:


◊ ИНТЕРВЮ С ХУДОЖНИЧКАТА

- Г-жо Митева, какво Ви дава иконографията, на какво Ви научи като творец?


- 50 години комунизъм отвориха пропаст между хората и религиозните практики, а разколът и скандалите в църквата не помагат за завръщането на българите към религията. Този проблем даде възможност на различни секти и нови религии да изземат функциите на духовенството и да привлекат съмишленици, които при други обстоятелства биха се обърнали към православието.


- Кога един творец пристъпва към тайнството да рисува лика на светците?

- Икони рисувам от 25 години. Съпругът ми ме запали по иконописта и досега продължавам да се занимавам с нея, а той рисува живопис.


- Тайнството да рисува икона какво задължава един творец?

- Рисуването на икона е дълъг и труден процес, който отнема около седмица за двуфигурна композиция с формат 20/30 или 30/40 см, а за по-сложните (като Рождество) - дори месец. Заплащането на този висококвалифициран труд, изискващ часовникарска прецизност, е недостатъчно. Причината да продължавам да рисувам икони и да търся дори нови техники и изразни средства, е удовлетворението от крайния резултат.


- Иконите, които показахте в Русе, бяха инкрустирани с минерали, вероятно те са част от творческото ви търсене…


- Иконите, които показах в Русе, са част от серия копия и на чудотворни Богородични икони с обков от сребро. Украсената с полускъпоценни камъни е от Несебър, оригиналната икона също има камъни, инкрустирани в сребърния обков.


- Задължително условие ли е авторът на икони да е религиозен?


- Не мисля, че е задължително иконописецът да е религиозен. За мен вярата и религията не са еднозначни неща. Като повечето българи, рядко ходя на църква, въпреки че съм попска внучка.


- Чувствате ли се раздвоена между иконопис и живопис?

- Не, не съм раздвоена между двете, рисувам както икони, така и картини, зависи от поръчката.


- Ваши картини и икони се продават в чужбина, как Ви приемат там?

- В периода 1993-1997 година направихме няколко изложби в Германия по покана на един галерист-художник. С него се запознахме в България, той излагаше свои скулптури в Пловдив, Стария град, и хареса нашите икони.

Едно немско семейство си поръча домашен иконостас със 116 фигури. Композициите бяха на италианския ренесансов майстор Дучо ди Буонинсеня. Останаха доволни от резултата и дори признаха, че техен художник не би се справил толкова добре. Всъщност това е дребната награда за нас, българските творци, да ни оценят чужденците и да кажат, че сме по-добри от техните художници. Стара истина е, че никoй не е пророк в собствената си страна.


- Накъде отива според Вас културата ни?

- Жалко е, че младите хора, които искат да посветят живота си на изкуството и културата в България, са все по-малко. Някога това беше възможност за престижна и доходоносна кариера, имаше изключително конкурентна среда. 50-ина кандидати се бореха за едно място в художествените училища или в Академията. Сега за едно място се състезават двама или трима.

Нивото на културата пада прогресивно през последните 25 години. Време е да се запитаме какво наследство ще оставим на идните поколения, по какво ще съдят за нас като общество. Вероятно по някои от произведенията на попфолка? Тази мисъл ме кара да настръхвам.

 

Автор: Лилия Рачева
19.02.2013 г. 19:39
Посетено: 1866
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/34/news/16388-mariya-miteva-vreme-e-da-se-zapitame-kakvo-nasledstvo-ostavyame-na-pokoleniyata