Интервю

Йълдъз Ибрахимова: Музиката ме зарежда с енергия да живея

Популярната джаз певица зарадва русенци с великолепен концерт

Йълдъз Ибрахимова: Музиката ме зарежда с енергия да живея


◊ СЪБИТИЕТО

Джазмените на България се събраха в Русе на 23 и 24 ноември. Това е поредната им 37-ма национална среща, която се превърна в истински музикален празник за меломаните. На сцената на Доходното здание свириха Ангел Заберски, Венцислав Благоев, Михаил Йосифов, Петър Петров-Парчето, Димитър Льолев, Стайко Стайков, Митко Семов и др.

Първата част премина под звуците на музикални пиеси, посветени на колегите им - Георги Борисов, Боби Русев, Людмил Георгиев. Пред публиката и музикантите доайенът на джаза в Русе съобщи, че формацията е с името „Родина”. Наречена е така в памет на хор „Родина” – емблематичен за дунавския град. В памет на този хор е сформираният бенд. Музикантите почти през цялото време напомняха, че са тук заради Петър Петров. Дори издадоха тайната, че в края на месеца виновникът има рожден ден и това ще бъде поредният им общ празник.

Професор Боян Воденичаров, преподавател в Консерваторията в Брюксел, след 30 години се събра със съучениците си от НУИ „Проф. Веселин Стоянов” – Владимир Гунев и Христо Йоцов. Изявата му е втора за годината, защото само по време на Мартенските музикални дни той очарова меломаните с виртуозното си изпълнение на класическа музика на пиано. На 23 ноември той свири любимите си интерпретации в компанията на контрабасиста Владимир Гунев и барабаниста Христо Йоцов.

Меломаните с нетърпение очакваха изпълненията на Йълдъз Ибрахимова, която буквално се раздаде на сцената. През цялото време тя флиртуваше с публиката и подари истинско шоу на русенци. Великолепната джаз певица не пощади гласа си, а показа колко е богат – обхваща четири октави. Преди интервюто я попитах дали е уморена от концерта, отвърна ми с усмивка, че има сили да пее още, това е само началото.


◊ БЛИЦ ИНТЕРВЮ С ЙЪЛДЪЗ ИБРАХИМОВА
 
- Г-жо Ибрахимова, с какви чувства отново посещавате Русе?

- Русе е един от градовете, които обичам. Тук се чувствам като у дома си, защото многократно съм идвала. С Петър Петров имаме много концерти зад гърба си и прекрасни спомени.


- Музиката отне ли нещо от личния Ви живот или го обогати?

- Не мисля, че музиката ми е отнела нещо от живота. Тя ми дава енергия да продължа в живота и да не се обръщам назад във времето.


- Вие сте борбена жена, започнали сте кариерата си в най-трудните времена, когато джаз музиката не е била толкова популярна в България. Поуките от този период?

- Животът ме научи да отстоявам това, което съм преценила, че е вярно за мен. Много прегради и пречки съм имала, но те всъщност ме научиха да се боря. Нищо не съм получавала наготово. Когато така се построи един живот, няма друга алтернатива, освен да продължавам напред...


- Чувствате ли се звезда?

- Не, независимо, че в превод от турски името ми е звезда. За мен това е определение, което хората са го измислили. Всъщност човек трябва да продължава да работи и да прави най-доброто.


- Какво Ви предстои след концерта в Русе?

- Тръгвам на път за Одрин, поканена съм да участвам в концерт, който е под егидата на ЮНЕСКО, от българска и турска страна, както и с подкрепата на известни творци и музиканти.


- Обикновено колегите Ви определят музиката като цвят. За Вас джазът какъв цвят е?


- Червен цвят!


 

Автор:
Лилия Рачева
Публикация:
27.11.2012 г. 15:50
Посетено:
1903
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/34/news/15928-yaldaz-ibrahimova-muzikata-me-zarezhda-s-energiya-da-zhiveya