Интервю

Радослав Гизгинджиев: Някои казваха, че романът "Рай" ще бъде скандален

Младият режисьор разказва за дебютната си книга

Радослав Гизгинджиев: Някои казваха, че романът "Рай" ще бъде скандален


ИНТЕРВЮ

За него са казвани много неща, но който се е сблъскал с изкуството му, никога не е оставал безразличен. Тази седмица, на 30 ноември младият режисьор Радослав Гизгинджиев ще представи за втори път своята дебютна книга “РАЙ“ в Старата столица.


- Ти си един от най-провокативните творци в България. Създаде още преди години цяла национална кампания „Не на дрогата и агресията“ с филма си "Светлосиньо". Печелил си много награди за литература - за сценарий, поезия. Не мислиш ли, че все пак, някак оставаш в сянка, извън комерса?


- Никога не съм се съобразявал с комерсиалните вълни, които заливат страната. Изборът на медиите не ме вълнува особено, най-вече заради това, че практически се оказват с липсващо интелектуално сито или са платени. Това не може да ми бъде критерий. Голяма част от моето творчество е предварително купено или поръчано и няма досег до широката публика, защото моите клиенти го използват за конкретни нужди и т.н. През годините не съм спирал да работя. Не оставам в сянка, защото който се е докоснал до това, което правя и му е харесало, той не престава да следи творчеството ми – дали е визуално, литературно или пространствено. Много пъти съм отказвал съвместна работа дори и с популярни лица. Избирам с кого да работя и държа на това, за да запазя и развивам стила си.


- Някои определят стила ти като мрачен, мистичен, некомерсиален, но много поетичен...

- Това отново са определения, които винаги са ме интересували, но не са ме подчинявали. Стилът ми е такъв, какъвто е. Тази година написах комедия, която се игра в Пловдив и беше изключително забавна и успешна, което веднага противоречи на рамките, които спомена сега. Понякога съм мрачен, много често мистичен и поетичен. Комерсът е копирана схема с различни кутийки. Некомерсът създава нови неща, а когато са естествени и искрени на хората въобще не им пука – те или те харесват или не.


- Още от лятото ти предизвика силен интерес сред потребителите на социалните мрежи, когато пусна цитати от тогава непубликувания си роман „РАЙ“. Тези цитати се превеждаха на английски, френски, сръбски, руски, македонски...

- Това е точно така. Книгата се очерта като хитова, а все още хората не познаваха историята в нея. Очакванията започнаха да се оправдават, защото ежедневно получавам писма на читатели, които разказват, че буквално са разтърсени от „РАЙ“.


- Аз съм прочел книгата. И веднага ще попитам... Не е ли малко страшно да напишеш такава книга?

- Екстремно е да напишеш книга като „РАЙ“. Книгата определено носи някаква стихийност и това може да го потвърди всеки един читател. Честно казано не съм се замислял как ще бъде възприета тя, докато се занимавах с нея.


- В книгата има моменти на много силна любов; персонаж, който вижда вината, страховете и призраците ни. Има момент, в който син целува баща си по устата; в който се описва как два голи призрака са легнали върху пръстта на гробовете си в прегръдка. Има разтърсваща любовна история... Има неща, за които много смели творци биха писали.

- Това е така. Никога не редактирам образността, с която мога да опиша поривите, които носим ние – хората. Някои казваха, че тази книга ще бъде скандална, но със сигурност силна и поучителна. Книгата е за екстремни читатели, които са решили, че ще се потопят в абсолютно същата реалност, която живеят, но този път като други хора с изострени сетива.


- "РАЙ" борави с една много интересна техника, която буквално вкарва читателя в нейната история.

-  Нещата, които създавам винаги оставят тези следи – разпознаваем съм с това, че директно се обръщам към зрителя или читателя. И той винаги има избор.


- Колко време ти отне работата по романа?

- Написах книгата това лято.


- Как ще коментираш  изкуството в България – киното, литературата...

- Наситено е от неистина или имитирана искреност. Хората ги различават тези неща. Инстинктивно надушваме кой творец е седнал да ни лъже. Творчеството е вид магьосничество, това не е микс от фокуси, които сме гледали хиляди пъти.


- Магията съществува ли?

- Да. Просто трябва да се спрем за момент и да се огледаме. Тя е толкова голяма и красива, че задължително е нужно да го направим. Мисля, че „РАЙ“ е един от пътищата, с които можем да я видим, усетим и изживеем.


Автор:
Аспарух Станков
Публикация:
28.11.2012 г. 10:25
Посетено:
6021
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/34/news/15924-radoslav-gizgindzhiev-nyakoi-kazvaha-che-romanat-ray-shte-bade-skandalen