Интервю

Димитър Иванов: Муфтата е естествено състояние на държавата ни

Eдно интервю с Димитър "Митака" Иванов, вокалист на група "Муфта"

Димитър Иванов: Муфтата е естествено състояние на държавата ни


- Защо „Муфта”?


- Защото всеки знае какво е муфта, всеки я е изпитвал на гърба си. Сигурно всеки отрича муфтата – но само на думи. Колко от нас с ръка на сърцето ще признаят, че не са измуфтили някого поне веднъж? Или, че не са били измуфтени?

Ако се вслушате в текстовете ни – те иронизират състоянието на повсеместна муфта в държавата ни. Също и склонността на така нареченото „гражданско общество” към нея.


- Група на протеста ли сте?

- Ние сме социално ангажирана група. Или просто хора с позиция. Хора, които имат какво да кажат и какво да покажат.


- Това означава, че не просто отричате нещата, които не ви харесват?

- Не сме поредните „хейтъри”, ако това имате предвид. А музиката ни е веселяшка и има за цел преди всичко да забавлява. Да ви раздвижи в краката и кръста. И да ви замисли с чутото от текстовете на песните ни.


- Като социално ангажирана група - каква е позицията ви за договора „АСТА”?

- Този договор изглежда като поредния опит за муфтене и ограничаване на гражданските права от страна на бизнес монополите. Вярваме, че в 21. век опитите за контрол върху свободата на информацията ще са неуспешни! Призоваваме нашите фенове да се запознаят с клаузите на това споразумение – могат да бъдат прочетени свободно в Интернет - и ако са несъгласни с ограничаването на свободата да се присъединят към нас при бъдещите протести!


- Как виждате българската музикална сцена?


- Музикалната сцена в България има нужда от присъствие в медиите и от публика. Отварят нови клубове с музика на живо, свири се и в по-малки барове.

Нека публиката не се стеснява да ходи в клубове и да слуша своите любими изпълнители!


- Коя е вашата публика?

- Най-готината, разбира се! Ние определяме стила си като ска, фънки-пънки, повлияни сме и от регето. Вярваме, че феновете на тези стилове намират в нашата музика нещо за себе си! На концертите ни виждаме пред себе си позитивни, млади хора с ясна гражданска позиция. В текстовете на песните ни ние изразяваме тревога от фалша и лицемерието на днешния ден.

 
- Наскоро в клуб „Тънка червена линия” представихте първия си клип – „Каше”. Лесно ли се снима клип по време на криза?

- Когато има желание – има и начин! По време и особено след снимките, в екипа се роди една шега – претенция за най-добър клип, заснет за най-кратко време с нулев бюджет. Нашата концепция е максимално придържане към истината. Клипът е заснет в реални условия – в дома на приятел на групата, в градския транспорт, в репетиционната. Записан е със съдействието на лейбъла „Street art”. Благодарим на Бранимир за режисьорската подкрепа, на Ваня Иванова за операторската работа, и на предаването „Аларма” по Българското национално радио за медийната подкрепа.

Интервюто взе: Стойно Попов


Автор:
Разковникь
Публикация:
27.04.2012 г. 09:51
Етикети:
интервюмузикагрупа Муфта
Стойно Попов
Димитър "Митака" Иванов
Посетено:
2492
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/34/news/14633-dimitar-ivanov-muftata-e-estestveno-sastoyanie-na-darzhavata-ni